Arxiu per març, 2017

  • Parlem d’homes i cavalls?

    El proper 6 d’abril, de 19 a 20 h, a la penúltima sessió del club de lectura de nivell bàsic que fem a la biblioteca Sagrada Família, parlarem de l’obra Cavall de guerra, de Michael Morpurgo, una novel·la juvenil publicada per primer cop a Anglaterra l’any 1982.

    L’obra explica la història del Joey, un cavall de granja, acostumat a llaurar el camp, que quan esclata la Primera Guerra Mundial és venut a l’exèrcit i enviat al front de França. El jove Albert, l’antic propietari, intenta fer-lo tornar a casa sa i estalvi, malgrat que és massa jove per allistar-s’hi. A través dels ulls de l’animal assistim a la lluita per la supervivència i revivim l’amistat amb el jove, la relació amb el qual demostra que el poder de l’amistat és més fort que qualsevol guerra.

    L’obra va ser la base d’una aclamada obra del Teatre Nacional de Londres de manipulació d’objectes i titelles que va guanyar molts premis i que s’ha representat arreu (vegeu-ne la imatge) (2007), i d’una adaptació cinematogràfica (2011) feta per Steven Spielberg.

    Què us n’ha semblat la lectura?

    Article complet

  • Visita al Mercat de la Concepció

    Dimecres passat, dia 22 de març, l’alumnat d’un Bàsic 1 van fer una visita guiada pel mercat de la Concepció.

    Als assistents els va sorprendre descobrir, per exemple, que Barcelona té 39 mercats municipals d’alimentació, que són mercats d’especialistes, és a dir, els venedors només poden vendre els seus productes, i que hi ha parades que han anat passant de generació en generació. El Mercat Concepció es va fundar el 1888 i, per tant, ja té 127 anys!

    El Mercat és un punt trobada de gent: els dies feiners s’hi fan degustacions de productes i el dissabte s’hi fan activitats infantils.

    Com podeu veure, la visita va acabar amb el tast d’un suc de fruita acabat d’esprémer, cortesia de la parada corresponent.

    Article complet

  • LA DELEGACIÓ DE L’EIXAMPLE S’OMPLE DE POESIA

    L’alumnat de l’Eixample del CNL de Barcelona s’ha volgut sumar als actes de celebració del Dia Mundial de la Poesia.

    Una norantena d’alumnes dels diferents nivells dels cursos de català han confeccionat un mosaic poètic a partir de poemes i cal·ligrames de creació pròpia i també amb mostres de poemes d’escriptors dels seus països.

    La Unesco va declarar el dia 21 de març Dia Mundial de la Poesia. Per commemorar aquesta diada, la Institució de les Lletres Catalanes -amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades- celebra una gran festa de la paraula i les lletres, i fomenta tot un seguit d’iniciatives, presencials i/o a través de la xarxa, arreu dels territoris de parla catalana.

    Vegeu-ne més informació a través d’aquest enllaç: http://www.lletrescatalanes.cat/ca/programes/dia-mundial-de-la-poesia

    Enguany Antònia Vicens (Santanyí, Mallorca, 1941) ha estat l’autora encarregada d’escriure el poema que es tradueix a nombroses llengües per mostrar la riquesa mundial de la poesia.

    Heus aquí el poema:

    La poesia

    plana sobre
    la vida fulgors d’altres mons
    t’esclata als ulls també
    estrelles
    d’aigua eixugades a la cala
    de la infantesa quan
    retuts tornen
    els àngels ja sense
    sal sense ales i tu
    intentes agafar-ne les ombres
    penjalls als fils
    d’estendre les paraules l’hora
    que més voldries
    revocar els morts que
    et pugen per
    les cames
    baldament omplis
    la nit
    de colomes blanques tot
    esperant
    una espurna de foc
    que t’encengui el poema.

    Article complet

  • Poema de classe

    Amb motiu del Dia Mundial de la Poesia, l’alumnat d’un curs de Suficiència 1 ha escrit el poema següent de manera col·laborativa:

    JO MAI MAI

    He arribat puntual a la classe de català

    No m’hauria pensat que seria més feliç a Barcelona

    He nedat entre dofins

    No he pensat ballar rock en públic

    He guanyat res als jocs d’atzar

    No he cantat com una boja al cotxe quan anava sola

    M’hauria tenyit els cabells del to del cel

    No he cantat el Serrat a la dutxa

    He sopat al teu costat

    No he arribat a tocar el sol

    Deixaria de banda l’amistat

    No he vist cap cometa

    Aniré a la platja sense tu

    No he acompanyat algun amic a veure la Sagrada Família (i m’he esperat fora per no pagar)

    Podré viatjar a la Menorca somniada

    Però la lluna brilla en el firmament

    i els dies d’hivern passen volant.

    Curs S1-1183

    Article complet

  • Visita guiada al Mercat de la Concepció

    El dia 8 de març el grup de català Bàsic 2 va anar al Mercat de la Concepció. La guia era la gerent del mercat, que coneix bé el lloc i que ens va mostrar l’edifici.

    En primer lloc, ens va explicar la història de l’edifici i dels llocs similars per tot Barcelona i quina és la seva funció. L’edifici del Mercat de la Concepció és una sala Modernista construïda al segle XIX, que destaca per la senzillesa i funcionalitat. S’adapta a les necessitats de la gent moderna, però també conserva l’encant de temps passats, en què el contacte entre el consumidor i el venedor era més personal, i el venedor sabia del producte més que ningú.

    Després vam passar a la parada amb verdures i fruites, que brillaven amb colors atractius que enlluernaven i que feien olor de frescor. Vam escoltar algunes històries interessants sobre l’ús de verdures a la cuina catalana, vam conèixer algunes expressions sobre verdures catalanes i la història d’en Patufet, que es va amagar de la pluja sota la col. Vam aprendre sobre la utilització del fonoll, que per a molts era un vegetal molt desconcertant. Una altra característica interessant era una cançó per als nens on es canta sobre les faves i els pèsols, però les dos vegetals també són un ingredient molt important dels plats locals i una verdura de fulla anomenada bleda, que, com els espinacs per a molts de nosaltres, és una verdura odiada pels nens catalans. També vam veure taronja sanguina, que quan la van tallar en realitat s’assemblava a la víctima d’un accident fatal; però conté més antioxidants contra l’envelliment que una taronja normal. La fruiteria, una de les diverses que hi ha al Mercat de la Concepció, té una llarga tradició i ha venut verdures i fruites sanes als residents Eixample des de fa molts temps. Els seus productes de terra no estan sotmesos a la selecció en termes d’aparença, com en el cas de les fruites i hortalisses ordinàries. Això sembla raonable, perquè no s’ha de jutjar un llibre per la coberta.

    Vam aprendre que molts productes que venen al Mercat de la Concepció són no sols productes de la terra, sinó també de producció ecològica i qualitat inigualable.

    Una altra parada era d’oli d’oliva, mel i vi de Catalunya, que ens va oferir l’oportunitat de tastar molts tipus d’oli d’oliva. Alguns més aviat suaus i alguns molt amargs.

    Després vam anar a la parada de carn, i després al peix i el marisc.

    A la carnisseria i la xarcuteria venen carn a preus diferents, però en general més alts que en una carnisseria ordinària. Abans que la carn arribés al mercat, encara formava part d’una vaca, un porc o un pollastre que podia menjar aliments d’alta o de baixa qualitat, que o bé va passar tota la vida en condicions deplorables en una gàbia, en un lloc estret, o un corral, sota l’estrès i amb antibiòtics; o bé que va viure en pau fins a l’acompliment de la seva destinació i evidentment, aquestes diferències es tradueixen en costos.

    Vam veure també conills i caragols, que també formen part de la dieta local.

    Vam escoltar detalls sobre un parell de plats amb productes d’origen animal. També vam veure l’ous d’emú i d’estruç, que la majoria de nosaltres va veure per primera vegada a la vida.

    La guia ens va parlar de les diferents espècies de peixos i mariscs que es venen al Mercat i ens va presentar els venedors que són especialistes en el seu camp. Vam veure la tonyina carnosa, el salmó de color rosa, les anxoves, el pop, la sípia secretant la tinta negra, el bacallà, les gambes, així com altres espècies d’animals aquàtics sovint vistos a les taules de la zona mediterrània.

    Al final vam poder degustar de franc uns deliciosos còctels de fruites i verdures fresques.

    Tots els participants van gaudir de l’excursió, que va unir-los molt.

    Text de l’alumna del curs Karolina Warchol

    Article complet

  • Visita a l’exposició “Art i cinema. 120 anys d’intercanvis”

    Els alumnes i el professor del nivell Elemental 3 vam visitar el CaixaFòrum de Barcelona el dia 1 de març. En aquesta visita guiada, molt detallada, vam descobrir un racó més de la ciutat i de la seva història molt interessat! Aquestes són algunes opinions dels alumnes:

    L’Alain ens fa arribar una curiositat: quan es va construir, des del terrat de Casaramona es veia la ciutat. Ara ja no es pot veure pels edificis que es van construir davant de la fàbrica. Devia de ser una vista bonica.

    La Patrícia diu: “Em va encantar la visita: la guia va explicar-nos la història de l’edifici d’una manera interessant i, quina casualitat!, gràcies a aquesta informació ara sé on es va fer la manta Casimiro que tenia la meva besàvia.”

    L’Oleg es va quedar molt impressionat amb la visita perquè va veure per primera vegada parts de pel·lícules molt conegudes al seu país. Per això vol agrair al professor haver organitzat aquesta visita.

    L’Abdessamad opina: “Mereix una visita ja que la història d’aquesta fàbrica de Casarramona és molt interessant, perquè reflecteix una època de la història de Catalunya. Es tracta d’un edifici del Modernisme que va ser encarregat per l’industrial Casimiro Casarramona i on es mostren les col·leccions d’art contemporani.”

    Al Giuseppe va semblar una tarda agradable per descobrir les primeres pel·lícules divertides i innovadores.

    L’Eva pensa que aquesta excursió va donar als alumnes l’oportunitat de descobrir una mica més la ciutat! “La guia ens ha ajudat moltíssim amb les informacions que ens ha donat.”

    El Carmine explica la seva expèriencia: “La visita va ser molt interessat. Vaig descobrir una nova part d’aquesta meravellosa ciutat. La guia ho va explicar tot: la història, l’edifici, l’exposició, les curiositats… M’ho vaig passar molt bé! Gràcies!”

    Recull fet per l’alumna del curs Ευαγγελία Καλλέργη.

    Article complet

  • Activitats del Dia Mundial de la Poesia

    Article complet

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->