Arxiu per juny, 2017

  • Ruta literària “Nocturn de Sant Felip Neri”

    Un grup d’intermedi semipresencial va fer una ruta dedicada al llibre Nocturn de Sant Felip Neri guiada pel mateix autor, en Sebastià Bennasar, el qual els va conduir els escenaris principals de la novel·la i els va endinsar en la història com si fos la seva. L’alumnat va descobrir que moltes de les coses que havien llegit al llibre eren ben reals. Heus aquí un comentari d’una de les assistents:

    «Sóc la Mercè Clavero i he fet un curs de català semipresencial en els darrers quatre mesos. Una de les activitats voluntàries que teníem era llegir el llibre Nocturn de Sant Felip Neri de l’autor mallorquí Sebastià Benassar, i en acabar el curs, l’autor ens va oferir un recorregut pels indrets del barri antic de Barcelona en els quals es va inspirar per escriure el llibre.
    El passat dimecres dia 21 de juny vaig tenir el plaer, junt amb altres companys, de fer aquesta visita i escoltar l’autor. És un home senzill que contagia l’entusiasme i fa que estimis i creguis en els personatges del seu llibre. Va ser una experiència inoblidable i la recomano a tothom.
    Us recomano el llibre de debò. Val la pena llegir-lo. Gràcies, Sebastià, i als personatges de Nocturn de Sant Felip Neri, per fer-me gaudir d’una lectura tant tendra i de les teves explicacions. Ets un bon escriptor i narrador.»
    Mercè Clavero

    Article complet

  • Festa de fi de curs amb molt de menjar

    «Avui estem de festa!!! Sí!!!! Avui és un dia molt especial per a nosaltres, estudiants del curs de català de nivell B2: és el dia del final de curs, és el dia en què aconseguim una realització més de les nostres vides, és el dia en què tanquem un cicle més de les nostres vides, és el dia en què també obtenim l’acreditació per estudiar el B3 al següent semestre de les mans de la Laia, la nostra mestra, que tan bé ha transmès els seus coneixements i tan bé ha conduït el nostre grup… i per celebrar-ho, hem fet una festa amb menjars típics dels nostres països; és que nosaltres vam arribar a Barcelona de diferents llocs… de diferents països!

    La Flor va portar les facturas, que és un dolç típic de l’Argentina i que el farcit pot ser d’almívar de llet, crema pastissera o codonyat… molt bo!

    La Marlene va fer las chicharritas, que és un plat típic de Cuba, són uns xips fets amb plàtans verds fregits…. molt bo!

    L’América va portar un formatge llatí, que és tipic de l’Ecuador i uns xips de plàtans verds fregits… uns eren salats i uns altres picants… però, molt cruixents!

    L’Alejandra va fer el bollo pelón, que és un plat típic de Veneçuela, que són unes boles fetes de farina de blat de moro i el farcit és un guisat que pot ser de carn o pollastre, que se serveix amb una salsa de tomàquet… molt saborós!

    Jo crec que el grup amb major quantitat de components va ser el de Brasil… i com sempre a nosaltres ens agrada mostrar una mica de la nostra cuina, vam fer els plats següents:

    L’Aline va fer el brigadeiro, que és un dolç fet amb llet condensada, xocolata i mantega i que, un cop fet, se’n fa unes boles… són una delícia!

    La Luciana va fer el pao de queijo, que són unes boles fetes amb pols de fècula de mandioca (iuca), ous i formatge… és meravellós!

    El Jackson va fer el bolo de milho verde, que és un pastís fet amb farina de blat de moro, ous, mantega, llet de coco, llevat en pols, i, quan és llest, s’hi posa una cobertura de coco rallat… molt bo!

    Jo, que sóc la Neide, he fet el Bolo de cenoura com chocolate i la tapioca. El primer plat és un pastís fet amb pastanagues, ous, oli, sucre, farina de blat i llevat en pols, i, quan és llest, s’hi posa una cobertura feta amb xocolata… hum! El segon plat és una crep feta amb farina de mandioca (iuca), una mica de sal i una mica d’aigua i que es fa en una paella i, quan està llesta, s’hi posa el farcit que es vol… pot ser dolça: amb xocolata, melmelada, maduixes, plàtans, etc., o bé salada: amb formatge, ous, peix, gambeta, etc.

    Jo crec que hem passat molt bé tots aquests dies! I hem fet moltes xarxes d’amistat!!! Moltes gràcies a tothom!!!»

    Neide Rosane Pereira de Macêdo.

    «El nostre últim dia de classe va ser un dia molt especial de celebració i com deia el poeta: “Cuinar és un acte d’amor als altres” i no podríem acabar aquest curs d’una manera diferent. Així que entre àpats típics de diversos països i molts somriures hem celebrat no només el final d’un curs, sinó també la diversitat, l’acte de compartir i principalment l’acte d’ensenyar i aprendre junts català.»

    Luciana de Souza Queiroz

    «L’últim dia de classe vam fer una reunió en la qual tots vam portar menjar típic dels nostres països. Hi havia menjar del Brasil: tapioca feta amb farina de iuca i farcida amb formatge, pastís de blat de moro i coberta de coco ratllat i una altra amb coberta de xocolata, una pasta de farina amb formatge i unes trufes de xocolata i llet condensada. Hi havia formatge llatí i plàtans mascles verds fregits que són típics a l’Equador, Veneçuela i també a Cuba. De l’Argentina hi havia uns pans semblants als croissants que es diuen facturas, que es poden omplir amb crema pastissera, almívar de llet o codonyat. De Veneçuela jo vaig portar unes boles fetes de massa de blat de moro precuita farcides d’un guisat de pollastre o de carn que es cobreixen amb una salsa de tomàquet. Tot el menjar era deliciós i vam passar una estona molt divertida.»

    Alejandra Amil

    Article complet

  • Visita a la Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver

    El passat 15 de juny, els alumnes del curs de català del nivell B1 vam visitar la biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver.

    La Biblioteca es troba ubicada en un edifici que ha estat guanyador del premi arquitectònic Pritzker el 2017 i forma part de la xarxa de biblioteques públiques de Barcelona.

    S’hi ofereixen diferents serveis culturals molt interessants, com ara el préstec gratuït de llibres, música, pel·lícules i revistes. Es fan préstecs d’un mes i, si no disposen del que necessites allà, ho sol·liciten a altres biblioteques de la xarxa de dins i fora de Barcelona perquè no hagis de preocupar-te’n. Aquest lloc està recomanat per a nens, joves, adults i gent gran.

    Durant la visita, vam fer un recorregut per les diferents plantes de l’edifici, en què es distribueixen els diferents materials i temàtiques, juntament amb àrees per a la lectura, en un ambient confortable i lluminós.

    Les persones que van rebre van ser molt atentes i estaven molt disposades a respondre els dubtes que poguéssim tenir.
    I, a més, alguns de nosaltres vam aprofitar per sol·licitar el carnet, que és gratuït i serveix per accedir a tots els serveis de la biblioteca!

    Segur que hi tornarem!!!

    Text de Maria Gomez De Carvallo, alumna del curs.

    Article complet

  • Visita guiada al Mercat de la Concepció

    El dimecres 7 de juny, el curs de català Bàsic 1 vam visitar el Mercat de la Concepció. Un mercat amb gairebé 130 anys d’història situat al barri de l’Eixample. La nostra guia, la Pilar, ens va parlar dels mercats de Barcelona i de la història del mercat de la Concepció.
    També ens va ensenyar els diferents productes: fruites i verdures, peixos, carns i aviram. Les fruites de temporada ara són els préssecs, les cireres, les nectarines, les nespres, les peres de sant Joan i la síndria. Vam aprendre molt amb la visita i en acabar ens van convidar a un suc de fruites! A fora, a la floristeria que envolta el mercat, la mestra, la Laura, ens va mostrar les flors, de diferents colors. Vam passar un matí molt agradable! Gràcies!

    Gabi i Fabia, alumnes brasileres del curs Bàsic 1

    Article complet

  • Itinerari “Vedets i milicians”

    El passat dimarts dia 6 de juny, l’alumnat d’un grup de Bàsic 2 va recórrer l’itinerari “Vedets i milicians. El Paral·lel i el barri del Poble-sec durant la Guerra Civil”.

    A continuació reproduïm els textos de dos dels assistents:

    «La visita al refugi 307 va ser molt interessant. Vaig aprendre que de més de 300 refugis a Barcelona ara només n’hi ha uns pocs i que gairebé tots els refugis van ser construïts per veïns sense coneixements de construcció. Va ser molt curiós sentir les històries sobre el refugi; per exemple, no sabia que es van cultivar xampinyons després de la guerra dins el refugi i que els veïns que tenien feina pagaven als veïns que no en tenien per treballar en la construcció. Una altra història que em va agradar molt va ser la d’un veí que va explicar que ell va gaudir molt a la guerra perquè li permetia veure espectacles d’adults i recorda una vegada, quan era petit, que era en un espectacle de dones que ballaven amb poca roba i va sonar la sirena per amagar-se. Llavors les ballarines van tancar les portes i van dir “ningú no pot sortir,  perquè ho hem practicat moltes vegades”. Ser dins el refugi escoltant el guia et transporta en el temps.» Alejandra Amil

    «Aquesta activitat consisteix en una visita guiada pels barris del Paral·lel i Poble-sec, per explicar com va ser la vida d’aquests barris durant la Guerra Civil espanyola, durant els anys de 1936 fins a 1939, i també com el Refugi 307 (que és un dels més ben conservats de Barcelona) va ser el testimoni de la història del barri i espai de trobada entre la guerra i la cultura, entre vedets i milicians.
    El camí a recórrer va tenir l’inici en un parc que és darrere del Teatre Arnau i al costat del monestir de Sant Pau del Camp, on es va explicar que hi havia hagut moltes fàbriques que van ser reubicades al barri del Poble Nou. Vam seguir pel carrer Nou de la Rambla, on es va explicar tot sobre el 5è districte o barri xinès.
    Seguidament, vam creuar l’avinguda Paral·lel per trobar les Tres Xemeneies, que era la central elèctrica de Barcelona, on es va explicar una vaga que va ser el començament del moviment obrer català i on hi ha una placa que recorda aquell moment. A continuació, vam arribar al Molino, que també hi va tenir participació amb les seves històries i anècdotes entre milicians i vedets, on es va explicar tot el que estava prohibit en aquell moment. Finalment, vam arribar al Refugi 307… Vam descobrir la xarxa de túnels creada per amagar les persones dels bombardejos aeris que van caure sobre la ciutat de Barcelona. Aquells túnels van ser construïts només per dones, nens i gent gran, perquè els homes eren al front de batalla. Sí, també es va explicar que aquest refugi va a ser l’únic construït a nivell de la superfície, aprofitant que era proper a la muntanya de Montjuïc, perquè els altres eren subterranis. En aquest refugi hi havia tres entrades i hi cabien dues mil persones, hi havia lloc per guardar aigua i mantes.
    Per a mi va ser una experiència molt diferent, curiosa i emotiva!
    Aprofito l’ocasió per donar les gràcies a la Laia, la meva professora; al Ricardo, el nostre guia, i a l’organització del Consorci. Moltes gràcies!» Neide Rosane Pereira de Macêdo
     

    «El passat 6 de juny amb el companys i companyes de la classe de català B2 vam a anar a una visita històrica al Paral·lel. 
    El guia es deia Ricardo, va ser molt simpàtic i va parlar de coses molt interessants. La visita proposava fer un recorregut pel Raval i el Poble-sec amb diferents parades a diferents punts històrics de la ciutat. Tota la visita va repassar la història recent de Barcelona des deel punt de vista dels treballadors i la classe obrera. Ens va parlar de com la lluita obrera va començar sense organitzar-se a principis del segle XX i com, després, amb la CNT, va ajuntar-se tota aquesta força per millorar las condicions del treballador de moltes fàbriques que hi havia a la ciutat. 

    El final de l’excursió va ser una mica trist però molt interessant perquè vam anar un refugi construït a causa de la Guerra Civil española. 

    Personalment em va a agradar molt aquest pla!» Maider Fernandez

    Article complet

  • Xerrada sobre la història de Barcelona

    Un grup d’Intermedi 1 de la Delegació va assistir el passat 22 de maig a la conferència de l’historiador David Agustí sobre el passat de Barcelona. A continuació recollim algunes reaccions d’alguns dels assistents del curs.

    «La història l’escriuen els guanyadors i és cíclica…» Xavier Gironès

    «Barcelona maca, rebel, anàrquica… on ningú es troba estrany.» Isaura Alonso

    «Els van convidar a un sopar per assassinar-los…» Juan Cuervo

    «Em va cridar molt l’atenció el tema de les façanes i arcs dels edificis per determinar l’època, el segle i l’estil arquitectònic.» Moisés Okenve

    «L’historiador va començar parlant dels catalans primitius durant una bona estona. Després va explicar el control de l’activitat comercial al Mediterrani pels almogàvers i seguidament va passar a l’Imperi romà. Després va parlar de les muralles de Barcelona i de la revolució industrial una estona més. De l’assetjament de la ciutat de 1714 no en va fer ni cinc minuts. Tampoc no va parlar dels 40 anys de dictadura que vam patir.» Sergi Sànchez

    Us convidem a afegir-ne més als comentaris!

    Article complet

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->