Sessió del 17 de desembre

1466307_10154939170155384_7085437378851596692_nA la darrera classe de l’any vam repassar l’ortografia de la essa i vam fer un exercici. Després vam fer l’exercici 9 de la pàg. 369. Es tractava de trobar tot tipus d’errors.

Després, entre tots, vam elaborar el Qüestionari sobre el vocabulari de Nadal.

Per deures heu de fer l’exercici de la fotocòpia sobre noms i adjectius. També podeu fer l’ex. 20 de la pàg. 381 i corregir-vos-el (solucionari).

Recordeu que també heu d’anar acabant el llibre de Desig de xocolata i escriure’n una ressenya.

Classes dies 16 i 17 de desembre

NADALAvui hem fet 3 presentacions del treball de Cerdanyola, totes molt ben fetes, tot s’ha de dir. El dia que tornem de vacances (el 8 de gener per al grup del vespre, el 12 de gener per al grup del matí) es faran la resta d’exposicions.

De deures per al Nadal hi ha:

El conte de Pere Calders (afegir-hi  els pronoms que hi faltin).

– Del llibre El català escrit, el tema 19 (adjectius) i el 21 (verbs, d’aquest tema, només de la pàgina 118 a 122.

– A més, per qui no ho hagi fet encara: llegir la novel·la i fer -ne un comentari al blog.

– Repàs de les paraules de l’apartat de Millorar la precisió lèxica (unitats 1 a 4).

I res més. Que passeu molt bones vacances!

 

 

 

 

 

Classes 11 i 15 de desembre

Avui hem comentat els exercicis que hi havia, com sempre, per si en teníeu algun dubte (els de complement circumstancial i els de verbs -grup matí-).

A continuació hem vist en profunditat un nou complement del verb, l’atribut. L’hem practicat amb l’exercici 3 i el començament del 4 (pàg. 172 del llibre El català escrit). Per deures teniu de la pàgina 170 a la 173 (només fins a l’exercici 5, el 6 ja el farem).

Després hem repassat les paraules que porten accent diacrític fent un dictat en parelles de les frases que surten a l’exercici 4 de la pàgina 69 del llibre de Teide.

cascadesTot seguit hem vist les paraules que surten a l’exercici 20 (pàg. 61 de Teide) sobre millora de la precisió lèxica. (Grup vespre hem fet l’exercici, grup matí per deures). Recordeu que si les trobeu en alguna revista, diari, etc. les podeu portar i les penjarem al pòster de la classe dedicat a aquest lèxic.

 

Cataractes o cascades?

 

Finalment, us heu reunit per grups per acabar de preparar el treball sobre Cerdanyola.

Per deures a més a més teniu els exercicis del llibre de Teide 5 (pàg. 53) i 11 (pàg. 56 i 57).

I per si voleu fer més pràctiques del present de subjuntiu, podeu fer aquest exercici de la cançó Que tinguem sort, de Lluís Llach, i després, per corregir-lo, escolteu la cançó per comprovar les respostes.

https://www.youtube.com/watch?v=PrEJ5eXva4g

Sessions del 9 i 11 de desembre

stock-photo-48482100-colorful-graphs-charts-marketing-research-and-business-annualA la classe de dimarts vam acabar de corregir els erros dels articles d’opinió que havíeu escrit col·laborativament. Després de llegir-los en veu alta, vam decidir quin tipus de conclusions tenien: conclusió-resum, conclusió amb efecte i conclusió amb propòsit.

Després vam repassar com fan el plural i el femení els noms i els adjectius. Vam corregir l’ex. 1 de la pàg. 191 i vam fer la resta d’exercicis d’aquest tema.  Us passo aquest article sobre les paraules que poden ser alhora femenines i masculines.

Per deures havíeu de fer l’ex. 8 d’accents i dièresis.

A la classe de dijous vam veure quins tipus de resums cientificotècnics hi ha (pàg. 34-36), segons si són més sintètics o més detallats, segons si inclouen conclusions o no, segons on es publiquen… Poden ser de tipus informatiu, descriptiu o estructurat.

Vam analitzar el gràfic 1 de l’Enquesta a la joventut de Catalunya (2012) de la pàg. 38 i vam decidir quina era la interpretació menys ajustada (ex. 2, pàg. 44). Després vam llegir les conclusions de l’estudi (pàg. 40 i 41) i en vam extreure les idees principals. Per deures, heu de redactar un resum de tipus informatiu a partir de les idees del text.

Vam acabar la classe fent l’ex. 2 de la pàg. 195 sobre determinants: vam comentar coses que havien sortit a la classe de dimarts com ara l’ús invariable de ‘tot’ i ‘mig’ davant un topònim sense article: plourà a tot Catalunya, neva a mig Europa…

També vam fer l’ex. 2 de la pàg. 284 sobre precisió lèxica.

Classes 9 i 10 de desembre

CCIRCUMSTANCIALAquest dia hem repassat el complement circumstancial (pàg. 149 a 151 del llibre El català escrit). Hem fet l’exercici 7 i per deures són el 5 i el 8.

Si voleu fer més exercicis o veure més teoria podeu clicar en aquest enllaç

Després us heu posat per grups per seguir preparant la vostra guia de Cerdanyola que haureu de presentar la setmana vinent (dimarts/dimecres).

Finalment, hem vist els usos més freqüents del present i de l’imperfet de subjuntiu i els hem practicat amb una fotocòpia que us he donat. Les frases que queden per fer són per deures.

 

Sessions del 2 i el 4 de desembre

susquedaVam començar la classe de dimarts corregint l’ex. 3 de la pàg. 71 de comprensió del text. A continuació vam escoltar el text sobre el Projecte Figaró i vam fer els ex. 8 i 9 de la pàg. 73. Després vam analitzar els gràfics de les pàg. 76 i 77 i, per grups, vam fer l’activitat final col·laborativament. El resultat va ser un article d’opinió.

Per deures havíeu de repassar la teoria de l’accentuació. A la classe de dijous vam l’ex. 2  de la pàg. 365. Després vam veure l’ús i l’estalvi de la dièresi. També podeu llegir-vos aquest article que parla de la dièresi. Per cert, a la imatge que il·lustra el blog hi ha un exemple del verb sobreeixir que es conjuga com reeixir. 

Si us cal practicar més l’accentuació i la dièresi, podeu fer exercicis dels Itineraris d’aprenentatge.

Per deures heu de llegir les pàgines 189-191 sobre el substantiu i l’adjectiu i fer l’ex. 1 de la pàg. 191.

Classes 3 i 4 de desembre

Avui hem començat la classe resolent els dubtes dels exercicis del complement directe que havíeu de fer de deures.

El complement indirecteDesprés hem vist en profunditat el complement indirecte i hem fet diversos exercicis del llibre El català escrit. La resta són per deures.

També hem corregit l’exercici 23 de precisió lèxica de la unitat 3 del llibre de Teide.

A continuació hem sentit una cançó per introduir el tema dels accents diacrítics (grup del vespre, teniu la cançó i un quadre amb moltes d’aquestes paraules a l’entrada de les classes dels dies 1 i 2 de desembre). Per deures heu de fer els exercicis 1, 4 i 5 (pàg. 31 i 33 del llibre El català escrit)

Per acabar us he proposat de fer una proposta de miniguia sobre Cerdanyola en què haureu d’incloure un lloc singular per visitar (monument, edifici, espai natura…), un restaurant, un comerç i, finalment, una curiositat que conegueu sobre Cerdanyola. Tot haurà d’anar acompanyat d’explicacions, situació, fotos, etc. Aquest treball es fa en grups d’unes 4 persones i es podrà presentar en el format que vulgueu (vídeo, word, powerpoint…).

 

 

Classes 1 i 2 de desembre

oraci-simple-i-complements-verbals-9-728Avui he tornat les proves corregides que vau fer la setmana passada.

A continuació hem corregit exercicis que teníem pendents (grup matí): els exercicis 18 (pàg. 45) i 23 (pàg. 47) del llibre de Teide.

Després hem repassat el complement directe i hem fet alguns exercicis de la unitat 27 del llibre El català escrit. Tota la resta d’aquesta unitat és per deures.

Tot seguit he tornat les redaccions tan estupendes que heu fet sobre el personatge.

 

accent diacriticFinalment, hem vist els accents diacrítics a partir de la cançó La meva terra és el mar, de Lax’n’ Busto:

 

https://www.youtube.com/watch?v=raJgjL-2qnE

 

 

 

 

 

 

La poesia a l’aula

Dimecres a l’aula vau llegir en veu alta un poema que havíeu escollit i després el vau comentar.

Ara  podeu escriure’l i comentar-lo al blog.

Jo us en deixo un d’en Joan Vinyoli, perquè enguany és el seu any.

CANÇÓ D’AMOR

No diré mai, no diré mai l’amor,
perquè l’amor no pot ser dit.
No intentaré —no gosaré— l’amor,
perquè del tot no pot ser assumit.
Potser, qui sap si per l’areny dels anys
m’acostaré silenciós al riu
on pesca absort l’home que no somriu,
capblanc, mirant com llisca, sense afanys,
la vida i sent el cant d’un negre ocell.
Potser d’amor li parlaré a ell.

 

Podeu escoltar aquest poema musicat per Mariona Sagarra a:http://www.uoc.edu/app/musicadepoetes/servlet/org.uoc.lletra.musicaDePoetes.Titol?autor=235&titol=1728