Classe del 25 de març

Vam repassar l’estructura de l’article d’opinió i en vam analitzar un exemple. També vam veure els possibles connectors que ens poden ajudar a redactar el text. Després, a partir dels supòsits de l’ex. 1 de la pàg. 144 (Teide), hem fet la planificació en grup d’un possible article. Finalment, cadascú n’ha fet la versió final.

Al final de la classe, hem fer l’ex. 3, per parelles, de repàs de pronoms.

CLASSE 26 D’ABRIL

Avui hem anat a Can Coll i hem après diverses coses: com és la vida de camp, d’on ve l’expressió ‘treure de polleguera’, etc.

Per deures, a banda del que es va dir dilluns, feu la unitat 9 del llibre El català escrit (lletres b/p, d/t i g/c), pàg. 52 a 58. A final de paraula o davant d’alguna consonant tenen el mateix so i de vegades podem dubtar de la seva ortografia. Aquesta unitat ens servirà per resoldre molts dels dubtes que podríem tenir.

CLASSE 24 D’ABRIL

Avui hem comentat l’exercici 3, pàg. 133, de Teide (pronoms febles). A continuació, hem fet l’exercici 13, pàg. 138 (adjectius i pronoms); ex. 14, pàg. 139 (verbs), ex. 18, pàg. 141 (lèxic conflictiu) i ex. 18, pàg. 152 (diferència d’ús entre perquè -introdueix motiu o causa- i doncs -introdueix conseqüència del que s’ha dit anteriorment).

Finalment, hem fet un dictat del text de l’exercici 12, pàg. 149 per fer palesa la importància de l’ús dels sinònims quan redactem un text per evitar repeticions, així el text serà més ric i variat. Això és important tenir-ho en compte quan escriviu qualsevol text, com per exemple l’apunt en un blog o l’article d’opinió que estem tractant ara.

Per deures feu l’exercici 3, de la pàg. 159 de Teide (pronom febles) i l’exercici 17, pàg. 151. A més, corregiu-vos el dictat.

CLASSE 19 D’ABRIL

Ahir vam corregir i comentar el lèxic de l’exercici 21, pàg. 115, de Teide, que hi havia per deures, i després vam resoldre els dubtes de l’exercici 3 de pronoms febles de la pàg. 119, de Teide.

A continuació, vam veure l’article d’opinió: l’estructura, un exemple i, finalment, en vau escriure un en grups de 3 i que haureu de passar en net i presentar-lo dilluns.

Per deures també feu l’exercici 3, de la pàg. 133, de Teide (pronom febles).

Classe del 18 d’abril

Després de comentar les exposicions orals del darrer dia de classe abans de les vacances, vam fer l’ex. 9 de la pàg. 137 (Teide) sobre els diversos recursos retòrics per atreure l’atenció de qui escolta (o llegeix el text). A continuació vam llegir el conte de Prudenci Bertrana Elogi de la dona bruta. Vam comentar molt vocabulari i també algunes aspectes de l’argumentació.
Després vam fer els ex. 12 i 14 de les pàg. 138-139 (Teide).

Per deures feu l’ex. l8 de la pàg. 141.

Classe del 4 d’abril

Vam veure més aspectes de les preposicions com:

  • L’ús de la preposició DE en complements del nom, sobretot en expressions com ‘olor de roses’, ‘pudor de gas’, ‘camisa de ratlles’… (p. 221, Barcanova)
  • Usos de PER i PER A. (pàg. 222). Vam fer l’ex. 7 de la pàg. 223.

Després vam començar la unitat 10, en la qual practicarem l’exposició oral. Després d’escollir un dels temes proposats a la pàg. 132 i d’analitzar el text d’exemple de la pàg. 134 (Teide), vam preparar la intervenció oral que farem en grups.

En aquest enllaç, hi trobareu un model de prova del nivell Suficiència 3: http://www.cpnl.cat/cursos-catala/manuals.html

CLASSE 5 D’ABRIL

Avui heu fet una prova de gramàtica (pronoms, quantitatius, connectors…) i l’hem comentada i corregida.

Després, us he explicat que fem un concurs de Punts de llibre amb motiu de Sant Jordi (us enviaré les bases per c/e per si algú no ha pogut venir a classe avui). Animeu-vos a participar-hi!

A continuació, hem treballat els participis d’alguns verbs amb l’exercici 17, de la pàg. 140 i 141, del llibre de Teide.

Finalment, hem conegut  un mica la figura de l’escriptor Prudenci Bertrana, de qui aquest any es commemora el 150è aniversari del naixement. Heu llegit l’Elogi de la dona bruta, un conte divertit, irònic i provocatiu. Hem aprofitat  per veure quina era la tesi o idea principal i quins arguments dona per sustentar aquesta tesi (exercici que ha anat bé per, quan tornem de vacances, veure els articles d’opinió). També heu après vocabulari nou i heu fet una mica de debat sobre el contrast entre la societat de finals del S. XIX i l’actual.

Recordeu que el 18 d’abril, a les 19 h, a la Biblioteca Central de Cerdanyola, es farà una xerrada per commemorar l’any Bertrana. També hi haurà una exposició sobre Prudenci i Aurora Bertrana.

Per deures, feu algun dictat per reforçar l’ortografia de la s. A més, feu els exercicis del llibre de Teide: 21, de la pàg. 115 i 3, de la pàg. 119.

 

Prudenci Bertrana

Classe del 31 de març

Vam parlar d’alguns aspectes que afecten les preposicions àtones (a, en, de, amb, per, per a). Vam començar veient els usos de AMB (manera, companyia i instrument) i de A i EN en llocs. Alguns casos especials de l’ús de la preposició EN és quan té un sentit temporal (En sortir de la classe… = quan va sortir…) i en expressions com ‘tenir en compte’. Vam fer l’ex. 10 dels Itineraris d’aprenentatge. Podeu fer també l’ex. 11.

També vam veure l’ús de la preposició A davant de C. Directe, el canvi i la caiguda de preposició. Per deures, feu l’ex. 13 de la pàg. 227 (Barcanova)

Al final de la classe, vam fer els exercicis d’endevinalles, jeroglífics i anagrames de la unitat 8 de la pàg. 104 (Teide)