CLASSE 30 D’OCTUBRE

Avui bàsicament hem comentat dubtes sobre els deures que hi havia i hem començat a fer l’exercici 5 de la pàg. 168. Per deures, acabeu-lo.

A continuació hem fet un joc per repassar els diferents tipus de pronoms que substitueixen un complement directe (vegeu-ne un exemple a la foto d’aquesta entrada del blog).

I, per acabar, gran festa de Castanyada. Com que la majoria heu dit que preferiu celebrar la Castanyada, ho hem fet i en ho hem passat d’allò més bé. Que continuï la festa, perquè de fet la celebració serà demà!

CLASSE 25 D’OCTUBRE: repàs complement directe i preposició a/en davant lloc físic

Avui hem repassat la substitució pronominal de complements directes. Hem fet l’exercici 1, pàg. 166, i 4, pàg. 168.  Per deures feu els exercicis 2, 3 (falta acabar-lo) i 6 d’aquesta unitat 27. Repasseu, si us cal, tota la teoria que trobareu en aquest tema.

Després hem vist l’ús de les preposicions a (davant article determinat: el, la, els, les, o topònims sense article) / en  (resta de casos: un, una, uns, unes, algun…) davant de lloc físic. Per practicar-ho hem fet l’exercici 15, pàg. 17, del llibre de Teide.

Finalment, heu practicat l’expressió oral mentre parlàveu d’aficions i associacions culturals. Al final hem format grups per aficions per fer un exercici relacionat amb aquest tema la setmana que ve.

CLASSE 18 D’OCTUBRE: apostrofació i contraccions, ser i estar i millora de la precisió lèxica

Ahir vam començar repassant l’apostrofació dels articles el i la, i després vam veure l’apostrofació de pronoms febles, la preposició de i les contraccions (Unitat 7 del llibre). Vam fer els exercicis 5, 6 i 9. Per deures, feu el 7 i el 8.

A continuació, vam parlar del Correllengua, de la Nova Cançó, i vam escoltar i fer un exercici de repàs amb la cançó Què volen aquesta gent, de Maria del Mar Bonet.

Després d’aquests minuts musicals, hem repassat els usos del verb ser i estar i hem comentat l’exercici que hi havia de deures (exercici 5, pàg. 232 i 233).

Finalment, hem millorat la precisió lèxica en veure parells de paraules que s’assemblen molt i de les quals tot sovint confonem el seu significat, com ara compondre i composar, o gelós i zelós, i hem fet l’exercici 21 del llibre de Teide (pàg. 19).

Per deures feu l’exercici de pronoms que us he posat al darrere de la cançó.

Comencem el curs!

Hola a tothom!

Soc la Lídia Ponsatí i seré la professora dels cursos Elemental 2 i 3 del matí a Cerdanyola. El curs Elemental 2 va començar el dimarts 2 d’octubre i acabarà el dijous 20 de desembre! A continuació, l’Elemental 3 començarà el 8 de gener i acabarà el 21 de març de 2019.

Si voleu contactar amb mi podeu fer-ho a l’adreça lponsati@cpnl.cat.

Espero que tingueu un bon curs i que gaudiu d’aprendre la llengua catalana!

 

CLASSE 16 D’OCTUBRE: l’apostrofació i els verbs ser i estar

Avui primer heu llegit les preparacions dels casaments i n’hem comentat alguns errors. Després hem fet un joc de repàs de la vocal neutra. Havíeu de trobar una paraula amb una vocal neutra que no s’escriu igual que en castellà.

A continuació, hem vist l’apostrofació i hem fet els exercicis 2 i 4, de les pàg. 41 i 42, de la unitat 7 del llibre El català escrit. Per deures feu els exercicis 1 i 3.

Finalment, hem vist l’ús dels verbs ser i estar (Teniu la teoria en un requadre a la pàg. 231). Hem fet l’exercici 4 i per deures feu l’exercici 5.

Classes 2 – 11 octubre

Aquests dies hem començat el curs de Suficiència de català. La primera classe la vam dedicar a presentar-nos, a parlar de les informacions tècniques del curs i a veure quins recursos feu servir quan heu d’escriure en català.

També us vam donar un fullet amb la normativa dels cursos i els avantatges del carnet d’estudiant

A la unitat 1 hem vist aquests temes:

  • Com es fa un text descriptiu.
  • Quins són els pronoms per substituir el complement directe. (Exercicis 1, 4, 5, 6 i 7, pàg. 166, 166 i 169).
  • Com s’escriu l’apòstrof. (Ex. 1, pàg. 41). Més exercicis sobre apòstrofs (Feu clic aquí!)
  • Solucions per no utilitzar l’article neutre LO, que és incorrecte. (Ex. 3, pàg. 193).
  • Vocabulari sobre casaments, cerimònies i matrimonis…

Per deures, heu de redactar la proposta de casament que vam preparar dijous a classe. Redacteu un text que tingui la mateixa extensió i estructura que l’exemple que havíem llegit a classe. És per lliurar aquesta setmana (demà o dijous). Si dijous no vau venir, podeu escriure igualment el text.

En el blog trobareu les sinopsis dels llibres de lectura, si encara no us heu decidit! I recordeu que aquest dijous, Llucia Ramis presentarà Les possessions al Cafè amb lletres (Biblioteca Central, 19.30 h). Pot ser una bona oportunitat per animar-vos a llegir el llibre.

CLASSE 9 D’OCTUBRE: la vocal neutra

Avui hem començat corregint l’exercici sobre l’eina de consultes lingüístiques Optimot. A continuació hem comentat l’exercici 2 de la pàg. 194 del llibre El català escrit. Hem comentat que de vegades hi havia més d’una solució vàlida.

Tot seguit hem vist la teoria sobre la vocal neutra (unitat 2 del llibre). L’hem practicada una mica amb els exercicis 1 i 5, de les pàgines 13 i 14, i hem comentat el 2 i el 3, que són per deures.

Aquí teniu una explicació de l’ortografia de la vocal neutra per a nens però que és bastant gràfica i us pot anar bé:

http://prezi.com/84dcmeukh7vj/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

A continuació heu fet un dictat en parelles, que s’han format després de trobar l’altra part d’un refrany sobre els casaments (tema de la unitat 1 del llibre de Teide).

Finalment, hem vist alguns exemples de diaris de llibre i de booktrailers.

LES POSSESSIONS, de Llucia Ramis

SINOPSI:

3r Premi Llibres Anagrama

Aquest és un relat de fantasmes. Una novel·la que comença amb un retorn i acaba amb un udol. La narradora de Les possessions vola de Barcelona a Palma per posar fre a l’espiral conspiranoica del seu pare, que amb la jubilació ha passat de ser un plàcid professor d’institut a iniciar una batalla legal contra un presumpte delicte urbanístic. Són dies incòmodes, de converses amb un pare de sobte desconegut, una mare que actua com si res, i un antic amant i mentor. Aquestes trobades reobren velles ferides i transporten la protagonista al centre de la història familiar, marcada per un succés ocorregut a Madrid l’any 1993: implicat en martingales econòmiques i veient-se abocat a la ruïna, l’empresari Benito Vasconcelos, exsoci del seu avi, assassina la dona i el fill i posteriorment se suïcida.

Entre l’elegia, la crònica i el thriller, Llucia Ramis ha escrit una novel·la de múltiples capes que es descabdellen amb lleugeresa i profunditat alhora. Una indagació personalíssima i valenta en el passat d’una família i d’un país; en la naturalesa de les relacions amoroses i els desenganys, de les ambicions i les frustracions; en com construïm la pròpia identitat i ens aferrem a objectes i afectes, conscients que no hi ha res que duri per sempre. Ni tan sols les cases on vam ser feliços, perquè créixer consisteix a no tenir un lloc on tornar.

ENTREVISTA A L’AUTORA AL PROGRAMA TOT EL TEMPS DEL MÓN:

https://www.youtube.com/watch?v=NOOMEoofqyc

ARTICLE SOBRE EL LLIBRE:

https://www.catorze.cat/noticia/9616/llucia/ramis/som/anem/perdent

https://elmon.cat/totcerdanyola/cultura/llucia-ramis-sovint-allo-mateix-que-ha-fet-felic-acaba-esdevenint-carrega

 

UN AMOR, d’Alejandro Palomas

Una lliçó de vida, d’amor i de supervivència a l’abast de pocs.
Un amor no és simplement la història d’un amor. És més, molt més que això: és, en essència, la història de l’Amor a través de la mirada d’una dona excepcional.

SINOPSI:

L’únic anhel de l’Amàlia, una dona entranyable de més de setanta anys, albina, despistada i amb un ús del llenguatge una mica peculiar, és vetllar, «costi el que costi», per la felicitat de les seves dues filles, la  Sílvia i l’Emma, i especialment per la d’en Fer, el menor dels tres germans. Al reduït univers familiar se suma la tieta Inés, absent de la vida de la seva gran amiga Amàlia des que aquesta va decidir divorciar-se i que, ara vídua, ha tornat per quedar-se.

Per imperatius burocràtics, la boda de l’Emma coincideix al calendari amb l’aniversari de l’Amàlia. Sense cap més opció, tots cinc decideixen celebrar les noces al matí i traslladar-se després a una casa de turisme rural per passar-hi el cap de setmana. Però la nit anterior, una funesta coincidència cau com
una bomba sobre el mapa familiar i ho esquerda tot.

En l’intent de protegir la fràgil salut de l’Amàlia, fills i amiga acorden ocultar-li la notícia, cosa que destrena una cascada d’emocions que, embastant el drama, la tendresa i l’humor a parts iguals, ens mostra com, quan crèiem haver-ho vist tot, una mare encara és capaç de sorprendre’ns.

Una lliçó de vida, d’amor i de supervivència a l’abast de pocs.
Un amor no és simplement la història d’un amor. És més, molt més que això: és, en essència, la història de l’Amor a través de la mirada d’una dona excepcional.

SI VOLEU LLEGIR EL PRIMER CAPÍTOL:

https://static0grup62cat.cdnstatics.com/libros_contenido_extra/38/37319_Un_amor_CAT.pdf

ARTICLES I ENTREVISTES A L’AUTOR SOBRE LA NOVEL·LA:

https://cat.elpais.com/cat/2018/01/06/cultura/1515262776_573317.html

https://llegim.ara.cat/entrevistes/ALEJANDROPALOMAS-meva-manera-dencaixar-encaixant-hi_0_2018798111.html