Arxiu per desembre, 2019

  • Parlem de l’evolució de l’amistat?

    Aquest divendres, dia 20 de desembre, a les 10.30 h, farem la tercera trobada d’aquest any del club de lectura de nivell intermedi que fem a la biblioteca Fort Pienc i parlarem d’Algú com tu, de Xavier Bosch, novel·la que va guanyar el Premi Ramon LLull l’any 2015.

    Un dels protagonistes de la novel·la assenyala que hem confós l’amor amb una comèdia romàntica simple i d’estil americà, però l’amor no és una pel·lícula. Per això, la nova novel·la de Xavier Bosch defuig una història ensucrada.

    L’acció se situa en dos moments diferents: l’any 1981 quan Paulina Homs, casada i amb una filla, marxa a París al casament d’una cosina. Decideix marxar tota sola, i a la capital francesa, coneixerà el galerista Jean-Pierre Zanardi, amb qui mantindrà una relació molt intensa durant cinc dies. Anys més tard, l’any 2006 i després de la mort de la Paulina, serà la filla, Gina, qui descobrirà aquest afer per mitjà d’unes cartes i intentarà descobrir qui era en realitat aquell galerista que va aconseguir enamorar la seva mare.

    Van resseguir la rue de Seine gairebé sense veure el carrer, pendents com estaven l’un de l’altre. El JeanPierre, cicerone amb ganes d’agradar, explicava curiositats del barri que ella escoltava en silenci. Allà on la vorera es feia més estreta, va semblar-li que, sense voler, es fregaven les mans. Pell amb pell. I va tenir una esgarrifança. Van trencar per la rue de Buci, atapeïda de turistes asseguts a les terrasses amb ombra, i de seguida van ser al boulevard Saint-Germain». El Jean-Pierre Zanardi, galerista a la Rive Gauche, és un esperit lliure. La Paulina Homs, de vida tranquil·la i familiar a Barcelona, arriba a París per al casament de la seva cosina.

    Article complet

  • Sessió de jocs a l’escola Tàbor

    El passat dijous 12 de desembre vam oferir una sessió de jocs oberta a tots els públics a l’escola Tàbor de l’Eixample Dreta.

    Un total de 24 persones, entre pares, mares, nens i nenes i professors que van voler també afegir-s’hi, van passar més d’una hora jugant a diversos jocs que promouen l’ús de la llengua catalana.

    Els jocs eren l’Story Cubes, la Repera, el Parauleja, l’Ikonikus i el Dobble. També van poder endur-se les cartes als Reis i fer uns paku paku que els van divertir molt.

    Article complet

  • Ruta pels establiments emblemàtics de l’Eixample

    Un grup de la Delegació d’elemental 1 va dedicar tres sessions a treballar tot el relacionat amb 4 establiments emblemàtics de la ciutat, situats, concretament, al barri de l’Eixample.

    Es van trobar a la Biblioteca Sofia Barat, on van distribuir-se per grups i van elaborar l’entrevista que farien a l’establiment que els havia tocat per tal de posteriorment fer-ne un article. A més a més, van haver d’omplir tot un full amb l’inventari de la botiga, de manera que poguessin ampliar el vocabulari amb els coneixements específics dels propietaris del lloc en qüestió.

    En grups d’entre 4 i 5, van visitar Queviures Múrria, la Papereria Canut, el Betlem Miscel·lània Gastronòmica i la Farmàcia Puigoriol.

    Gràcies a la conversa amb els treballadors van descobrir la història de cadascun dels locals així com també anècdotes curioses que només podien haver sabut després de parlar amb els protagonistes en qüestió.

    Finalment, durant les dues sessions següents, els grups van preparar a l’aula les ressenyes sobre els establiments i en van fer una presentació oral.

    Llocs bonics per visitar tant per dins, com per fora.

           

    Article complet

  • Sessió de jocs en català

    Un grup d’elemental 1 de la Delegació va dedicar la seva última sessió a divertir-se aprenent a partir de jocs que fomenten l’ús de la llengua oral.

    Distribuïts en 4 grups, cada grup tenia un joc diferent i cada 20 minuts aproximadament canviaven de taula i, per tant, de joc, de manera que al final de la sessió tots havien passat per tots els jocs i podien comentar quins els havien agradat més.

    En una taula hi havia l’Story Cubes genèric, que serveix per crear històries a partir de les imatges que surten en els daus.

    En una altra hi havia el Parauleja, que consisteix a ser el més ràpid a dir una paraula que comenci per la lletra que surt a les cartes, relacionada amb l’àmbit que surt en una altra carta.

    A la següent hi havia el Dobble, que consisteix a ser el més ràpid a veure i dir la paraula coincident a la imatge que hi ha a la carta del jugador i a la carta que es posa al centre.

    En l’última, hi tornava a haver un Story Cubes, però en aquest cas eren daus de temàtica diferent: els viatges.

    El grup va acabar la sessió passant-s’ho d’allò més bé practicant la llengua sense adonar-se’n, i a més, van descobrir la campanya del Joc i la Joguina en català, per la qual es van interessar ja que van quedar-se amb ganes d’adquirir alguns d’aquells jocs.

    Article complet

  • Dia Internacional del Voluntariat

    El 5 de desembre és el Dia Internacional del Voluntariat, i des de la Delegació vam voler commemorar-lo fent diversos aparellaments entre alumnes de diferents nivells per tal que provessin durant una estona el programa del Voluntariat per la llengua.

    Què és Voluntariat per la llengua?

    Voluntariat per la llengua és un programa de foment de l’ús social del català que neix al CPNL l’any 2002, al Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Cornellà. L’any 2003, a partir de l’èxit i la força d’aquesta experiència, amb l’impuls de la Generalitat de Catalunya, el programa es va fent extensiu als altres CNL.

    Quin objectiu té?

    L’objectiu general del programa Voluntariat per la llengua és facilitar a les persones que tenen coneixements bàsics de català la pràctica d’aquesta llengua en contextos reals de forma relaxada, per tal que es decideixin a parlar-la.  A més es vol promoure entre el col·lectiu catalanoparlant la idea que no cal canviar de llengua per acollir millor les persones que arriben a casa nostra.

    Qui pot ser voluntari?

    Totes les persones majors d’edat que parlin català habitualment i que puguin comprometre’s a dedicar 10 hores, una hora per setmana, a conversar en català amb la persona assignada.

    Qui pot ser aprenent?

    Totes les persones majors d’edat que parlen mínimament en català, tot i que sigui amb dificultats, i que volen guanyar fluïdesa per poder usar aquesta llengua en les seves activitats quotidianes, laborals o de relació social.

    Tots els alumnes van coincidir a dir que va ser una experiència molt enriquidora i agradable ja que van tenir l’oportunitat de conèixer moltes persones diferents d’una manera distesa i no acadèmica.

    Esperem que aquestes activitats us animin a formar part del programa del Voluntariat ja sigui com a aprenents, si ho creieu necessari, o com a voluntaris.

    Article complet

  • Parlem de nines viatgeres?

    El proper 12 de desembre, a les 11 h, a la biblioteca Sofia Barat, a la tercera trobada del club de lectura de nivell bàsic parlarem de Kafka i la nina viatgera, de Jordi Sierra i Fabra.

    Un any abans de la seva mort, en un parc Kafka va trobar una nena plorant perquè havia perdut la nina. Per tranquil·litzar-la, li va explicar que la nina havia anat de viatge i ell li va dir que en tenia una carta i que la hi portaria l’endemà al parc. Durant tres setmanes, Kafka va escriure les cartes de les aventures de la nina com si fos qualsevol de les seves obres immortals, creant un autèntic món de fantasia.

    Article complet

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->