RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

 • Llegim per parlar, llegim per aprendre

  Extreta d’ http://bove.cat/melalaboca/?p=809

  Llegiu i parleu és el nou programa per millorar la competència lectora i comunicativa, adreçada al nostre alumnat —a partir d’A2— com per a les parelles que participen en el Voluntariat per la Llengua. S’ha creat un material, Llegim per parlar, llegim per aprendre que consta de 60 lectures amb una proposta didàctica a càrrec d’Anna Vidal, TNL del CNL de l’Alt Penedès-Garraf, i de Marta Flores i Coll. Segueixen la proposta de David Duran de la tutoria entre iguals. És per aquest motiu que en l’acte de presentació vam poder escoltar-lo.

  David Duran va començar elogiant la motivació nostra en aquests moments actual. També va recordar que el programa del  voluntariat lingüístic es fonamenta en l’aprenentatge recíproc: tant l’aprenent com el voluntari se’n benefecien. Va exposar primer els antecedents. Tot seguit va presentar els fonaments. Finalment va presentar uns resultats i va concloure el seu discurs amb unes valoracions finals. 

  L’objectiu d’una educació de qualitat per a tothom ha generat una varietat metodològica per ser capaç d’atendre la diversitat. D’entre les quals tenim la tutoria entre iguals, una de les opcions més natural.  Preveu la capacitat mediadora de l’alumnat. Els programes desenvolupats per ell Llegim en parella i Llegim i esrivim en parella han ajudat a implamantar aquesta manera d’aprendre a les aules. La segona part es va centrra a descriure els fonaments d’aquests programes. La tutoria entre iguals s’ha de basar en què un vulgui ensenyar i l’altre, aprendre. Va destacar la implicació familiar. És idoni per millorar la competència lectora de l’alumnat. També va esmentar les xarxes de centre que s’hi han afegit. Quant als resultats, va demostrar que en les proves tants els que havien fet de tutors com d’aprenents milloraven molt més que els que havien seguit un programa més tradicional.

  Si us fa gràcia voler experimentar-ho a l’aula, recordeu la bona pràctica que van presentar el CNL Alt Penedès-Garraf.

  De totes maneres, us recomano l’article que va escriure la Carme Bové en el seu blog. Cliqueu aquí.

  Print Friendly, PDF & Email

Cap comentari

 1. Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

ABP Any Fabra aprenentage cooperatiu aprenentatge cooperatiu aprenentatge experiencial aprenentatge per projectes artefactes digitals atenció a la diversitat autonomia avaluació avaluació inicial avaluació reguladora avaluarxaprendre Carme Bové cohesió competència digital comunitat d'aprenentatge criteris avaluatius cultura compartida curs 2012/13 decàleg per incorporar l'avaluació reguladora Edcamp equip de treball Escape room Fernando Trujillo gamificació ludificació mapa d'aprenentatges mapa de la sessió María Acaso motivació negociació Neus Sanmartí objectius Olga Esteve pedagogia inclusiva portafoli pràctica reflexiva pràctiques lingüístiques reptes rol del professorat seqüència didàctica tallers tasca treball en equip