Ahir, 28 d’octubre, tal com ja us vam anunciar, vam fer una sessió de recursos lingüístics oberta a tothom a la Biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles. Aquesta sessió tenia com a objectiu fer conèixer i facilitar l’ús de les principals eines lingüístiques de la xarxa com ara l’Optimot, correctors i traductors, que permeten millorar la qualitat lingüística dels textos.
Com podeu veure a la fotografia, cada persona va poder disposar d’un ordinador per seguir els continguts i aprendre de manera pràctica com resoldre diversos dubtes i necessitats lingüístics.
Si hi vau assistir, us agrairem que ens en feu saber les vostres impressions i que ens comenteu, per exemple, quina eina o quin procediment us va semblar més interessant, útil o sorprenent. Recordeu que en aquest mateix blog teniu un espai per intercanviar i resoldre dubtes: el fòrum de llengua.
Article complet
Compartiu-ho
El dia 27 d’octubre, un grup d’Elemental 2 va fer una visita guiada al Parlament de Catalunya. Prèviament, els alumnes havien preparat un conjunt de preguntes per formular al guia sobre aspectes, detalls i curiositats diverses, tant sobre la història de l’edifici com del funcionament de les sessions que s’hi desenvolupen i dels membres que hi participen. Fins i tot algú va preguntar-ne els sous.
Article complet
Compartiu-ho
LA PETITA HISTÒRIA DE PACO CANDEL
El proper dimarts 18 de novembre, a les 11 h, a la segona sessió del club de lectura de nivell bàsic que organitzem a la Biblioteca Sagrada Família, parlarem de l’obra Petita història de Paco Candel. Amb aquest text ens acostem a la vida de l’autor de la mà de Genís Sinca. Amb aquesta lectura en línia us convidem a participar amb les vostres aportacions al nostre blog mentre gaudiu de la lectura d’un dels grans cronistes de la nostra època.
L’obra és una aproximació a la vida de Paco Candel i un retrat d‘una època que marcaria la seva trajectòria literària amb obres com Donde la ciudad cambia su nombre o Els altres catalans. Aquest últim llibre descriu el fet migratori d’una manera natural i entenedora fins al punt que s’ha convertit en un important instrument de cohesió social.
Així doncs, gaudiu de la lectura i animeu-vos a enriquir-ho amb els vostres comentaris!
Article complet
Compartiu-ho
A l’Eixample hem començat un curs molt especial: un nivell inicial a l’Associació Sukhmani per a dones índies i pakistaneses. Com podeu veure a la fotografia, les alumnes hi posen molta bona voluntat i concentració.
Article complet
Compartiu-ho
El proper dimarts 21 d’octubre, a les 11 h, a la primera sessió d’aquest curs del club de lectura de nivell bàsic que organitzem a la Biblioteca Sagrada Família, parlarem d’un text epistolar de 1897 que potser us posarà la pell de gallina en algun moment: Dràcula, de Bram Stoker. És una història fictícia basada, segons algunes fonts, en el personatge real de Vlad Draculea (Vlad el Fill del Dimoni/Drac), també anomenat Vlad Tepes, l’empalador. On es troben la veritat i la ficció? En parlarem!
Article complet
Compartiu-ho
El dia 19 d’octubre hi haurà una trobada d’entitats del Consell d’Immigració de Barcelona, de 12 a 18 h al Moll de la Barceloneta.
El CNL de Barcelona hi participarà com a part de la Coordinadora per la Llengua. S’hi faran activitats diverses i 2 sessions de jocs en català a la carpa de la Inclusió Social de 12 a 13.30 h i de 16 a 17.30 h.
Podeu consultar-ne el programa complet aquí.
No us ho perdeu!
Article complet
Compartiu-ho
La delegació de l’Eixample organitzarà una sessió de recursos lingüístics a la Biblioteca Esquerra de l’Eixample-Agustí Centelles, el proper dimarts, 28 d’octubre, de 10 a 12 hores.
En aquesta sessió es donaran a conèixer les principals eines lingüístiques de la xarxa (correctors, traductors, etc.) que permeten millorar la qualitat lingüística dels textos i es treballarà amb el cercador lingüístic Optimot, a partir d’exemples pràctics.
La sessió serà gratuïta i oberta a tothom i les inscripcions s’hauran de fer a la mateixa biblioteca.
Adreça: C/ Comte d’Urgell, 145-147
Article complet
Compartiu-ho
Aquest mes d’octubre podreu veure l’exposició al passadís de la delegació des del dia 8 al 31 i podreu gaudir de visites guiades gratuïtes els dies següents:
23 i 30 d’octubre: 17.30 h
24 i 31 d’octubre: 10 h
Cal inscripció prèvia al telèfon 934 512 445.
L’exposició té per objectiu mostrar les conseqüències per a la llengua catalana de la implantació de la monarquia absoluta borbònica i posa de manifest les prohibicions per a l’ús del català al llarg de gairebé 300 anys. L’exposició es divideix en tres blocs:
El català ahir
La Guerra de Successió és el punt de partida i situa els visitants en el context històric de l’exposició. El decret de Nova Planta és la primera d’una sèrie continuada de prohibicions sobre l’ús de la llengua al llarg dels anys.
El català avui
Recull una mostra de la legislació al servei dels parlants i algunes xifres que posen de manifest la vitalitat de la llengua catalana avui.
El català demà
Avui som on som gràcies a la tenacitat i a la fidelitat dels nostres avantpassats. La millor manera de reconèixer-los l’esforç i la perseverança és respectant i fent respectar el patrimoni que ens caracteritza i que ens uneix: la llengua que transmetem de generació en generació i que oferim als nous ciutadans com a signe de cohesió, reconeixement i respecte.
També podeu visitar el blog del CNL de Barcelona sobre l’exposició aquí.
Article complet
Compartiu-ho