Un grup de bàsic 1 de l’escola Tabor ha participat en la visita guiada oferta per l’Espai Avinyó al Museu d’Història de Catalunya.
La visita ha consistit en anar passant per tots els racons de la primera planta del museu seguint les indicacions i explicacions de la guia, que ens ha posat en coneixement la història del nostre país des de la prehistòria fins al 1714. La segona part de la visita es farà en una segona sessió, a la 2a planta, on es parlarà des del 1714 fins a l’actualitat.
Hem estat gairebé dues hores submergint-nos en els records de la creació del nostre territori, començant pels prehistòrics, continuant pels ibers, els romans, la invasió musulmana, el feudalisme de l’Edat Mitjana i fins al 1714.
Els alumnes han pogut descobrir com eren les cases i ciutats de cada època, la cultura, el modus vivendi en general i estris que es conserven d’aquella època. Ha estat molt interessant veure com alguns d’ells reconeixien en algunes cases de fa gairebé 3000 anys trets en comú amb cases de l’actualitat dels seus països d’origen.
Ens ha cridat molt l’atenció, també, com la influència musulmana que va durar només 80 anys a Barcelona, en concret, va aportar fets tan positius com el cultiu de certs vegetals i fruites fins llavors totalment desconeguts. No és d’estranyar, per aquest mateix fet, que molts d’aquells productes importats pels musulmans tinguin un nom d’arrel àrab. Pensem en la taronja, per exemple.
Finalment, hem conegut la llegenda sobre l’origen de les 4 barres, que és la nostra senyera, així com també l’origen de la cançó dels Segadors que és l’himne de Catalunya. Es diu que Guifré el Pilós, amb les mans ensangonades, va marcar els 4 dits al seu escut daurat just abans de morir, gràcies al Rei que l’acompanyava en la batalla.
Sens dubte ha estat una visita molt interessant que ens ha aportat coneixements nous de la qual tots hem acabat molt contents.
Article complet