Arxiu per març, 2018

  • Les nostres poesies del Dia Mundial de la Poesia

    Durant tota aquesta setmana i la següent tenim exposades al passadís de la Delegació tot de poesies creades per alumnes dels diferents cursos i també d’altres d’autors coneguts de tots els temps. Si us hi entreteniu, podreu llegir poesies majoritàriament en català, però també en trobareu en altres llengües que alguns alumnes han volgut compartir amb nosaltres.

    Alguns grups van commemorar el dia llegint poemes en veu alta el mateix dia 21, i tots vam gaudir molt de compartir una estona diferent comentant i gaudint de cadascun dels versos.

    Gràcies a tothom per participar-hi!

    Article complet

  • Festa de comiat i degustació culinària internacional

    Els alumnes d’un grup bàsic 1 de l’Escola Tabor han acabat el curs fent una festa de comiat molt especial: un tast de plats tradicionals de cada país d’origen dels integrants de la classe: Hondures, Veneçuela, Portugal, Argentina, el Perú, l’Equador, Colòmbia, Algèria, el Marroc i Irlanda.

    A la foto podeu observar com no va faltar gens de menjar i tots van poder gaudir d’una sessió molt relaxada i distesa en què cadascú va explicar quin plat havia dut i com i amb què estava fet.

    Tot era boníssim!

    Article complet

  • Visita a l’hort del terrat

     

    Article complet

  • Repte poètic

    Ja tenim en marxa el segon repte poètic al Twitter! En penjarem un cada dia fins al proper dimecres, 21, Dia Mundial de la Poesia. 

    A més de participar-hi i d’animar altres persones a fer-ho, també es tracta d’una activitat que es pot treballar directament a l’aula, ja que pot servir per introduir qüestions relacionades amb la poesia de manera diferent. 

    Consulteu el segon repte poètic d’avui i no trigueu a respondre’! 😊

    Article complet

  • Article complet

  • HAIKUS

    Els alumnes de l’Intermedi 1 de dimarts i dijous a la tarda van convertir-se durant un dia en autors de haikus, petits poemes d’origen japonès formats per tres versos sense rima que es basen en els sentiments que desperta la contemplació de la natura. L’exercici s’emmarca dins la unitat del llibre que treballa la poesia. Podreu comprovar que les composicions són excel·lents. Poetes per un dia!

    Per poder llegir els poemes, cliqueu a les pàgines de dalt.

    Article complet

  • LES MONES DE PASQUA

    Els alumnes d’Intermedi 1 de dimarts i dijous de la tarda van assistir el dimarts 6 de març a una xerrada que organitzava el Club de la Bona Taula a la Casa Golferichs. El tema de la xerrada eren les mones de Pasqua, una tradició molt arrelada a casa nostra. El mestre pastisser Miquel Comas va fer una exposició interessantíssima sobre l’etimologia de la paraula, la història del dolç i l’evolució d’aquest pastís de la mà de diversos pastissers que l’han convertit en el que podem veure actualment a les nostres pastisseries quan s’acosta la Pasqua. També va fer una petita referència a la planta del cacau, al seu conreu i al tractament que rep per convertir-lo en xocolata. Com a cloenda de l’acte, vam tenir la sort de poder participar en un tastet de xocolates diverses. Una tarda ben dolça!

    Article complet

  • Parlem de quan se’ns comença a fer fosc?

    El proper divendres 16 de març, a les 10.30 h, al club de lectura de nivell intermedi que fem a la biblioteca Fort Pienc, parlarem de L’inici del capvespre, de Júlia Costa.

    En Pep Baltà, fill de mare soltera i criat a les barraques de Montjuïc, aconsegueix fer una carrera, dedicar-se a l’ensenyament i a la literatura i formar una família. Quan sembla que tots els seus somnis de triomf i benestar poden fer-se realitat, el seu destí fa un tomb cruel que l’empeny cap al costat més fosc de la vida. Vora seu, l’Emma Mas, la companya de sempre, les filles, la mare, la germana, el record dels absents i totes les persones que l’envolten van condicionant, una per una, per bé o per mal, el seu present, però ell sol haurà de lluitar per un futur en què els ideals de joventut i el concepte de felicitat perden el seu to inflamat per difuminar-se en l’acceptada placidesa del gris. El corc del passat, però, estarà disposat a deixar-lo descansar?

    Una obra sobre els ideals i el pas del temps, és a dir, sobre la vida de tots plegats… Què n’heu tret?

    Article complet

  • Visita al Museu d’Història de Catalunya

    Un grup de bàsic 1 de l’escola Tabor ha participat en la visita guiada oferta per l’Espai Avinyó al Museu d’Història de Catalunya.

    La visita ha consistit en anar passant per tots els racons de la primera planta del museu seguint les indicacions i explicacions de la guia, que ens ha posat en coneixement la història del nostre país des de la prehistòria fins al 1714. La segona part de la visita es farà en una segona sessió, a la 2a planta, on es parlarà des del 1714 fins a l’actualitat.

    Hem estat gairebé dues hores submergint-nos en els records de la creació del nostre territori, començant pels prehistòrics, continuant pels ibers, els romans, la invasió musulmana, el feudalisme de l’Edat Mitjana i fins al 1714.

    Els alumnes han pogut descobrir com eren les cases i ciutats de cada època, la cultura, el modus vivendi en general i estris que es conserven d’aquella època. Ha estat molt interessant veure com alguns d’ells reconeixien en algunes cases de fa gairebé 3000 anys trets en comú amb cases de l’actualitat dels seus països d’origen.

    Ens ha cridat molt l’atenció, també, com la influència musulmana que va durar només 80 anys a Barcelona, en concret, va aportar fets tan positius com el cultiu de certs vegetals i fruites fins llavors totalment desconeguts. No és d’estranyar, per aquest mateix fet, que molts d’aquells productes importats pels musulmans tinguin un nom d’arrel àrab. Pensem en la taronja, per exemple.

    Finalment, hem conegut la llegenda sobre l’origen de les 4 barres, que és la nostra senyera, així com també l’origen de la cançó dels Segadors que és l’himne de Catalunya. Es diu que Guifré el Pilós, amb les mans ensangonades, va marcar els 4 dits al seu escut daurat just abans de morir, gràcies al Rei que l’acompanyava en la batalla.

    Sens dubte ha estat una visita molt interessant que ens ha aportat coneixements nous de la qual tots hem acabat molt contents.

    Article complet

  • Per la protecció de les llengües d’Europa…

    Informeu-vos-en i signeu la petició aquí!

    Article complet

  • Sessió puntual sobre llenguatge no sexista

    Article complet

  • Sortida al teatre

    Un grup d’alumnes del nivel E1 de l’Eixample van anar a veure l’obra Lampedusa Beach, al Versus Teatre. Emmarcada en el cicle Dones en Escena, en què actrius, autores o directores assumeixen tot el protagonisme del procés filmogràfic, Lampedusa Beach tracta el drama de la mort de les persones que intenten sortir de l’Àfrica per trobar un present i un futur millor; la Shauba, protagonista de la història, després de caure a l’aigua des de la pastera que l’havia de portar a Lampedusa, fa partícip l’espectador de l’angúnia i la lluita per la vida i reflexiona i el fa reflexionar sobre els motius que empenyen diàriament tantes persones a pujar a fèretres marins. La Shauba compara aquests viatges amb les perles que es desprenen d’un collaret quan es trenca i entra a l’ànima de l’espectador per explicar-li detalls terribles d’aquests viatges alhora que en demana explicacions, respostes, a diferents interlocutors imaginaris. Una travessia, de la mà de l’actriu Olga Vinyals Martori, certament emotiva.

    Article complet

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->