Arxiu per juny, 2018

  • Aprendre català: una experiència compartida

    L’Alessandro, alumne d’un curs de Bàsic 1 de l’Eixample, ens deixa un escrit emotiu sobre la seva experiència al curs de català.

    Us deixem les paraules de l’Alessandro, alumne d’un curs bàsic de la Delegació de Eixample, plenes d’agraïment i d’emotivitat sobre el camí fet amb la resta de companys i companyes de l’aula.

    “Quina experiència! Quants km hem fet per a quedar aquí, junts, amb un únic objectiu comú, aprendre un nou idioma en una nova terra.

    El que hem fet en aquest curs és una cosa única. Persones molt diferents, cadascun amb una història especial, ens hem mudat per raons diferents i hem triat de posar al costat totes les diferències que ens allunyen per un nou idioma i una nova cultura. Això es diu “fer un viatge”.

    Fixeu en com està composta la classe. Tantes nacionalitats, tantes cultures diferents.

    Encara que estigui acostumat a viatjar, això sempre em sorprèn, que molt sovint les diferències en realitat ajuden la gent a acostar-se. És clar, tot depèn de nosaltres i de quant estem disposats a involucrar-nos, sobretot en aquesta època en què sembla que les diferències es facin encara més marcades.

    Per això volia deixar-nos amb un missatge, un testimoni del que hem fet nosaltres mateixos. Cada un de nosaltres ha fet un viatge i està advertit com “diferent” en aquest nou lloc. Però, almenys entre nosaltres, hem deixat unes barreres per apropar-nos a una cultura i una llengua nous i he d’admetre que hem fet un molt bon treball!”

    Alessandro

    Article complet

  • Nou establiment col·laborador i Punt de trobada al barri!

    Millor que nou! Reparat és un servei de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que ofereix als ciutadans assistència tècnica per allargar la vida dels teus objectes i així generar menys brossa.

    Actualment està situat al carrer Sepúlveda, 45-47, i des de fa pocs dies forma part del llistat dels establiments col·laboradors on l’atenció en català la tenim assegurada.

    A més a més s’han adherit al programa de Voluntaris per la Llengua fent-se punt de trobada, per tal que les parelles lingüístiques que vulguin trobar-se allà puguin fer-ho lliurement.

    Ofereixen tallers gratuïts relacionats amb el bricolatge, la cuina sostenible, la informàtica… no deixeu de visitar la seva programació trimestral i aprofiteu per conèixer-los:

    http://www.millorquenou.cat/cat/

    Article complet

  • Festa de final de curs

    Un grup de bàsic 1 de la delegació de l’Eixample ha acabat el curs fent una festa de comiat molt culinària. Cada alumne ha portat algun menjar típic del seu país i així, entre tots, hem pogut conèixer les menges més tradicionals de força parts diferents del món.

    Hem pogut tastar un pastís amb llet de coco de les Filipines, unes arepes veneçolanes, unes “quesadillas” mexicanes, un pa de pernil també de Veneçuela, una beguda de panela de Colòmbia, focaccia amb formatge i romaní d’Itàlia… entre altres coses. Tot era boníssim i hem passat una jornada molt agradable.

    Bon viatge al bàsic 2!

    Article complet

  • Visita a l’exposició Pompeu Fabra. Una llengua completa

    Un grup de bàsic 1 ha visitat l’exposició Pompeu Fabra. Una llengua completa a l’Arts Santa Mònica.

    Als alumnes els ha agradat conèixer la vida i obra del Mestre, i els han sorprès alguna aspectes relacionats amb la llengua que no pensaven que fossin així. Una alumna comentava que no es pensava que la llengua catalana no hagués estat normativitzada fins al segle XX, li semblava increïble que no hi hagués hagut cap norma escrita molt abans.

    Una altra alumna admirava la valentia i l’esforç de Fabra en intentar dur a terme el seu projecte malgrat tots els entrebancs fins al final de la seva vida.

    A tots els ha fet molta gràcia veure com s’escrivia abans i després de Fabra, la qual cosa han pogut veure en un dels plafons finals de l’exposició.

    I més enllà del tema de l’exposició en si mateix, el que més els ha agradat ha estat veure que ja són capaços de fer qualsevol activitat en català fora de l’aula i viure plenament en la nostra llengua.

    Us animem a visitar aquesta exposició i a viure, com aquests alumnes, en català.

    Article complet

  • Recordem Raimon Pannikar

    Tres grups d’alumnes de la Delegació de l’Eixample hem commemorat el centenari del naixement del filòsof i teòleg català Raimon Pannikar amb diferents activitats al voltant de la seva figura i obra.

    El filòsof i teòleg Raimon Panikkar i Alemany (Barcelona 1918 – Tavertet 2010), és autor d’una vuitantena d’obres escrites en sis llengües, doctor honoris causa per les universitats de les Illes Balears, Tübingen, Urbino i Girona, i professor, entre d’altres, a les universitats de Harvard i Califòrnia (d’on fou catedràtic emèrit), i va ser una figura de rellevància mundial en el diàleg entre les cultures i religions i en la cerca d’alternatives als reptes del món contemporani.

    Un grup d’intermedi 1 va aprofitar un vídeo sobre el filòsof per treballar la comprensió oral. Un altre, va aprofitar un fragment d’una de les seves obres per treballar la comprensió lectora i l’expressió oral.

    Un grup d’intermedi 2 i el grup de conversa de nivell avançat van aprofitar la lectura de frases extretes de les reflexions de Pannikar per parlar al voltant de les mateixes i debatre els seus pensaments.

    Totes les activitats ens han servit per acostar-nos en aquest personatge tan interessant i que enguany celebra els 100 anys del seu naixement. Animeu-vos a conèixer-lo!

    Article complet

  • Visita a Millor que nou! Reparat

    L’alumnat d’un grup de bàsic 3 de la Delegació ha visitat el servei de l’AMB “Millor que nou! Reparat”.

    Aquest centre té com a objectiu fomentar la reparació dels objectes en comptes de llençar-los i comprar-ne de nous. Tot gira entorn la idea de fer un món molt més sostenible.

    Una de les tècniques del servei, la Carmen, els ensenyat tots els espais i els ha explicat les eines i els especialistes que tenen a l’abast per ajudar-los a reparar objectes diversos. També els ha informat sobre els tallers que ofereixen pràcticament cada dia.  Finalment, els ha ensenyat l’Intercanviat, l’espai permanent on es poden intercanviar objectes a partir d’un sistema de punts.

    Els alumnes s’han mostrat molt interessats per aquests serveis i han expressat el desig de fer-ne ús.

    A més a més, Reparat… és punt de trobada de parelles lingüístiques.

    Animeu-vos a anar-hi i conèixer el servei!

    Article complet

  • Exposicions orals davant la realitat

    L’alumnat d’un grup d’Intermedi 2 de la Delegació va fer una sessió d’expressió oral fora de l’aula. Perquè…, per què fer una activitat de presentació oral amb fotografies impreses o amb la projecció d’imatges en una pantalla mentre se n’explica el més rellevant quan es pot fer davant de la realitat?

    Doncs això és el que van aplicar dijous passat, dia 7 de juny, els que havien d’explicar la història i les curiositats de diferents punts del barri de Sant Antoni, com ara la fàbrica de cervesa Moritz, les orxateries Sirvent, el Mercat de Sant Antoni, el Molino, la Casa dels Cargols o la Casa de la Lactància, que és la que podeu veure a la fotografia. Un exercici amb nota diferent!

    Article complet

  • Assistim a una presentació de llibres de lectura fàcil

    Un grup d’alumnes d’un Elemental 1 de la Delegació va assistir a la presentació dels llibres Irene Polo, una reportera excepcional; Pilar Prim, i Tant de gust de conèixer-lo, senyor Fabra. L’acte, que va tenir lloc al Departament de Cultura, estava organitzat per la Direcció General de Política Lingüística en col·laboració amb l’Associació Lectura Fàcil i Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Durant l’acte, Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, va subratllar la importància que la lectura en català arribi a tot tipus de públic i va subratllar la tasca que organismes com el CPNL fan per afavorir la presència del català arreu i augmentar la bona salut de la llengua. A la presentació dels llibres, s’hi va sumar una lectura dramatitzada d’un dels llibres presentats i també un fragment d’un espectacle de titelles al voltant de la figura de Pompeu Fabra. 

    Article complet

  • Poema de classe

    L’alumnat d’un curs d’Intermedi 1 ha escrit un poema surrealista de manera col·laborativa. Aquest n’ha estat el resultat:

     

    DIUEN QUE LA FELICITAT

    Diuen que la felicitat

    ens troba mirant el cel,

    també està composta per la salut i força al canut.

    Els sentiments ens fan humans

    i volem créixer cap a l’altre.

    Créixer és meravellós.

    La felicitat és l’esperança de la vida

    però té dues cares com la nit i el dia,

    la felicitat de la vida la fas tu mateix.

    Ha d’incloure, com a mínim, llibertat.

    Balla al teu costat,

    es troba al vi. O potser era la veritat?

    És com un batec per a la vida,

    fa oblidar el patiment.

    No la busquis en un bosc ben fosc,

    ni tampoc a la ciutat, viu la felicitat.

    Tinc una bella enyorança dels teus ulls,

    estimades que han d’allunyar-se.

    He ajornat la mort, fins a trobar l’enigma del més enllà.

    Diuen que la felicitat

    ja l’hem perdut.

    Article complet

  • Sessió de joc exprés

     

      

    Amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Joc i la Joguina el dijous 31 de maig vam organitzar una sessió de joc exprés a la Delegació de l’Eixample.

    Tres grups d’alumnes de diferents nivells van poder participar en l’activitat tot gaudint de la diversió que comporta el fet de jugar alhora que aprenien i practicaven la llengua.

    Vam començar amb un grup de suficiència 1, el qual va jugar al Letter Roll, joc en què a partir de la lletra que sortia en un dau havien de trobar el màxim de paraules possibles en un temps limitat. Després els vam demanar que fessin la frase més llarga que se’ls acudís utilitzant les paraules aparegudes anteriorment. S’ho van passar molt bé i van sortir oracions amb molta gràcia.

    En segon lloc, va venir un grup d’elemental 3 que va poder practicar la fluïdesa verbal a través de jocs com l’Ikonikus i l’Story Cubes.

    Per últim, vam tenir un grup de bàsic 1 que va jugar al clàssic Bingo, però en aquest cas d’objectes, de manera que havien de reconèixer el nom a l’hora de poder-lo marcar al seu cartró de joc.

    Tots els grups van riure molt i esperem que la sessió exprés d’ahir els servís per veure que a través del joc es poden aprendre moltes coses, i entre elles, la llengua catalana.

    Com a agraïment alguns van rebre un exemplar del llibre Veus del món a Barcelona, que desitgem que els faci passar una bona estona de lectura.

    Article complet

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->