Arxiu per abril, 2016

  • A l’abril cada paraula val per mil

    SJordi_barcelona_1_Page_60El CNL de Barcelona llança la campanya “A l’abril cada paraula val per mil”, una iniciativa cultural per celebrar Sant Jordi als carrers de la ciutat.

    L’objectiu de la campanya “A l’abril cada paraula val per mil” és fomentar el gust pel coneixement de la llengua i promoure l’ús del català al comerç de la ciutat i per això s’han repartit 857 cartells amb una rosa cadascun i una paraula, on s’explica l’etimologia d’un mot relacionat amb el sector comercial de cada botiga.

    Està previst que 857 comerços dels principals eixos comercials de Barcelona exposin les roses lingüístiques des de mitjans d’abril fins al 10 de maig. Amb l’exposició dels cartells als aparadors es pretén divulgar la llengua catalana d’una manera lúdica, popular i també científica.

    El CNL de Barcelona també està preparant una exposició de la campanya “A l’abril cada paraula val per mil” amb els cartells que portaran la llengua catalana al comerç de la ciutat. L’exposició oferirà un panorama general sobre els diferents àmbits temàtics tractats i incorporarà també fotografies dels aparadors dels establiments que hi han participat i testimonis dels participants. L’exposició començarà la itinerància el mes de juny a l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura de Ciutat Vella i posteriorment s’oferirà a centres culturals i associacions de comerciants de la ciutat.

    Mostra dels cartells “A l’abril cada paraula val per mil”

    Article complet

  • Sorteig d’entrades per al Teatre Akadèmia

    l'amant

    Regalem dues entrades dobles per anar a veure L’amant de Harold Pinter al Teatre Akadèmia el proper dissabte 30 d’abril a les 20.30 h.

    Com les podeu aconseguir?

    Seguiu-nos al Facebook, comenteu a la publicació per què hi voleu anar (en català, és clar!) i etiqueteu qui serà el vostre acompanyant.

    Entre tots els comentaris sortejarem les dues entrades!

    Publicarem el nom dels afortunats divendres 28 a les 14 h.

    Més informació de l’obra: http://www.teatreakademia.cat/

    Article complet

  • Nova sessió del Club de lectura amb l’obra Maurice o la cabana del pescador

    Aquest dijous, 28 d’abril, a les 19 h, farem una nova sessió del Club de lectura a la biblioteca Sagrada Família, on parlarem sobre una de les obres més desconegudes de l’autora Mary Shelley: Maurice o la cabana del pescador.

    Aprofundirem sobre aspectes com la bondat de l’ésser humà, que també es troba a la seva obra més coneguda: Frankenstein.

    ImatgeMary Shelley

    Mary Shelley, l’autora d’aquest llibre, va dur una vida intensa i emocionant, que la va portar a ser una dona admirada per tota una generació d’escriptors posteriors. Es va avançar a la seva època per la seva ideologia feminista i la seva mentalitat liberal.

    Article complet

  • Tast de cançons al CNL

    montañezDimecres que ve, 27 d’abril, el músic i cantautor Jordi Montañez ens oferirà un tast de cançons a les 19.45 h a l’auditori del costat de la nostra Delegació, aquí a Calàbria, 66.

    Jordi Montañez forma part de l’actual escena de cançó en català. Fins ara Montañez ha editat dues maquetes, tres treballs discogràfics, ha participat en diversos homenatges i acaba de treure un disc. Aquesta és la seva discografia: 2010: 2a Maqueta (autoedició), 2011: Dolça Victòria (Temps Record), 2011: Tribut de Sorra i fulles amb la cançó Romanço (Editorial Mediterrània), 2013: Cançons d’ara (Mésdemil) i 2015: Anòxia (Satélite K).

    Article complet

  • Sorteig d’entrades per al Saló del Còmic

    En el marc de la campanya Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf! Còmic en català i de la celebració del 34è Saló del Còmic, el CNL de Barcelona, amb la col·laboració de Ficomic, organitza el concurs “El CNL de Barcelona et porta al Saló del Còmic” al qual podeu participar des del 12 fins al 25 d’abril a través del Facebook i del Twitter del Centre.

    Entre tots els participants se sortejaran 10 entrades dobles per visitar el Saló!

    El formulari que heu de respondre per participar-hi el trobareu aquí.

    Facebook CNL de Barcelona

    Twitter CNL de Barcelona

    Article complet

  • imagesTal com ja vam fer fa uns mesos, ens fem ressò de les novetats del blog del SAFD (Servei d’Autoaprenentatge i Formació a Distància) amb la intenció que també siguin útils per als alumnes dels cursos presencials.

    1. S’ha publicat una nova ajuda, amb propostes per practicar present i imperfet de subjuntiu de forma oral. S’ha intentat que els temes proposats mostrin una gran varietat d’estructures que els inclouen.

    2. S’ha publicat un nou article dins de l’apartat “Com aprendre llengües”. Es diu Com millorar la comprensió oral i aprendre vocabulari. Està pensat per als alumnes que han arribat a un nivell mínim de comprensió oral general, però necessiten avançar en aquest aspecte per poder entendre informacions detallades. Aquest article forma part d’una ampliació que es vol fer a la pàgina: ajudes per millorar aspectes concrets de l’aprenentatge (aprendre més vocabulari, pronunciar més bé, conjugar bé els verbs, evitar les interferències…), en la línia de Guanya confiança en l’ús de la llengua, Comença a parlar en català i Què puc fer amb els textos que al tutora em torna corregits?

    Al blog del SAFD també hi ha altres articles o reculls de piulades sobre aprenentatge. La intenció és donar idees i autonomia als alumnes. També hi trobareu un recull exhaustiu i actualitzat de recursos lingüístics a la xarxa.

    Us recordem que podeu accedir a una selecció dels articles del blog del SAFD des d’aquest mateix blog, a l’apartat de Recursos d’autoaprenentatge dins del menú d’assessorament.

    Article complet

  • Visita al Mercat del Ninot

    02_Catala_2016_optEl dia 6 d’abril els alumnes d’un grup de bàsic 1 van assistir a una visita guiada al Mercat del Ninot. Aquests són els seus comentaris:

    És un mercat municipal emblemàtic d’estil renaixentista amb arquitectura de ferro del segle XIX.

    Tots vam arribar a l’hora indicada pel Josep, el professor de català; esperàvem curiosos l’anhelada visita al Mercat del Ninot.

    Un home, de qui no recordo el nom, ens va fer una visita guiada en la qual ens va explicar coses d’alguns aliments i dels llocs de fruites i verdures.

    El mercat és molt organitzat, net i els comerciants són molt amables. En algunes ocasions, jo em perdia del grup per fer fotos a totes aquelles meravelles que veia.

    Vam saber coses com ara el fet que la degustació abans no existia, però ara alguns llocs de peixateria ofereixen menjar. Vam aprendre, també, les mesures que tenien alguns llocs antigament. Segons explica el guia, el Mercat del Ninot és molt especial, era un mercat ambulant a la fi del segle XIX i s’estenia pel carrer de València fins a final de carrer Mallorca.

    Anteriorment les parades eren a l’aire lliure, la sanitat era molt precària. El mercat va començar a prendre força per la proximitat al pont del Mico, que unia Les Corts i Barcelona; els mercaders de Barcelona passaven sense pagar impostos, això va produir problemes entre els dos ajuntaments.

    Al carrer de València hi havia un bar anomenat El ninot, i el nom del mercat es deu a aquest peculiar bar, diuen que el vi era molt bo i s’hi menjava bé i barat. La filla de l’amo de la taverna, en una visita al port, va presenciar el desmantellament d’un vaixell i en veure el mascaró de proa, que representava un gurmet que portava a la mà el títol aconseguit a l’escola nàutica, decideix prendre’l i portar-lo al bar. El ninot és posat a l’entrada i des de llavors se li va començar a dir el bar del ninot i seguidament es va anomenar també a aquest lloc el Mercat del Ninot, ja que la taverna quedava davant d’aquest mercat ambulant.

    En època del franquisme va passar a anomenar-se el Mercat del Porvenir, en temps de la República seu nom era Mercat del Ninot. En acabar el franquisme i entrar en la democràcia va recuperar el seu nom de Mercat del Ninot, nom que té fins als nostres dies.

    Iris Velez.

    Dimecres passat vam fer una visita excepcional al Mercat del Ninot. Aquest mercat va ser remodelat i reobert després de sis anys en obres. El mercat està molt ben organitzat i te 81 parades i diversos bars. Nosaltres vam tenir la possibilitat de visitar les parades i fer diverses preguntes en relació amb la qualitat dels productes. També el guia ens va explicar la història del mercat i l’origen del seu nom. El mercat va començar el funcionament l’any 1894. Em va agradar molt la vista.

    Julia Popovich

    La visita al Mercat del Ninot va ser molt interessant, conèixer més sobre els seus més de 100 anys d’història, les seves parades, els seus dependents i diferents productes de tot el món, però sobretot de gran qualitat i molt saborosos.

    Va ser una molt bona experiència, recomanable per a tots els que viuen a Barcelona.

    Matias Verderau

    Haver anat al Mercat del Ninot va ser una experiència meravellosa, no només per la varietat de productes que s’hi poden trobar; des d’embotits, carns, formatges i mariscs de tota mena; sinó també per l’amabilitat de les persones a cada parada i la possibilitat de parlar amb ells en català.

    Humberto Vásquez

    Article complet

  • Activitats del CNL de Barcelona per a l’abril

    calendaril abril cultural_optAquest mes l’oferta d’activitats del CNL de Barcelona és molt més intensa.

    Estigueu-ne al dia a través de l’agenda de la pàgina web del CNL i de l’apartat del nostre blog.

    Article complet

  • Sortida televisada

    IMG_20160406_182123069_optfoto0366

    Les alumnes d’un curs inicial van visitar l’Associació de Veïns del barri de Sant Antoni. Era una visita a les cosidores, les quals els van mostrar els seus treballs de puntes de coixí, labor de retalls (patchwork) i altres labors de confecció. Van tenir la presència de BTV, que van emetre la notícia als informatius de dijous dia 7 al vespre. Les alumnes es van mostrar interessades en tot moment i fins i tot algunes van afirmar que hi anirien un cop per setmana per col·laborar amb les cosidores.

    Article complet

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->