Arxiu per octubre, 2019

  • Voluntariat espontani

    El dimarts 22 d’octubre els alumnes d’intermedi 1 han fet de voluntaris per la llengua amb alumnes del grup inicial 1 de xinesos de la Delegació.

    Ha estat una estona molt agradable en què uns i altres han intercanviat impressions i quatre frases a partir del que els alumnes xinesos ja poden dir o entendre.

    Els alumnes d’intermedi han recordat com n’és de difícil començar a estudiar la llengua, han sentit que han après moltíssim en tots aquests anys i han valorat molt positivament l’esforç que fan els alumnes d’inicial.

    El alumnes d’inicial, per la seva banda, s’han sentit acollits per gent que, com ells, algun dia també van començar de zero.

    Els dos grups han acabat molt satisfets de l’experiència tan enriquidora que han viscut durant més de mitja hora.

    https://blogs.cpnl.cat/connectatseixample/files/2019/10/IMG_20191022_101950_opt1.jpg

    https://blogs.cpnl.cat/connectatseixample/files/2019/10/IMG_20191022_101913_opt1.jpg

    Article complet

  • Visita a la biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver

    El passat dijous 10 d’octubre els alumnes de l’intermedi 1 de la Delegació van visitar la biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver.

    La Lourdes, que ens va fer de guia, ens va presentar tots els diccionaris que tenen a l’abast per tal de poder treballar la llengua fora de l’aula. Ens va posar exemples de com trobar certes expressions o frases fetes que no sabíem on trobar.

    Cap al final, vam poder baixar a una sala d’audiovisuals on vam presentar tot de recursos digitals per treballar des de casa que també ens va ser molt útil.

    A més a més, la Lourdes ens va obsequiar amb el llibre Un mar d’històries que les biblioteques han editat aquest estiu en motiu de la celebració dels 100 anys d’existència.

    Va ser una visita molt interessant i agradable.

    Article complet

  • Halldor Mar busca a Islàndia els orígens familiars a la 2a temporada del programa ‘Katalonski’ de TV3

    El dimecres 2 d’octubre es va presentar  la nova temporada del programa de TV3 “Katalonski”, que s’estrenarà el diumenge 6 d’octubre. A l’acte hi van participar cinc alumnes dels cursos de català i del Voluntariat per la llengua del Consorci per a la Normalització Lingüística.

    Al món hi ha unes 12.000 persones que no són catalanes però que parlen català. Moltes no han trepitjat mai Catalunya, però coneixen a fons la cultura catalana i aprendre català els ha canviat la vida. L’han après anant a les classes que hi ha a universitats i casals catalans, i també via internet. A través de la llengua han conegut la cultura i les tradicions catalanes i, la majoria, estan pendents de l’actualitat catalana. A aquestes persones, en el programa són anomenades “katalonskis”, que vol dir “català” en polonès, i també en búlgar, bosnià, bielorús, rus, croat i serbi.

    Diversos alumnes del CPNL a la presentació de la nova temporada

    Anastasia Minervina, alumna russa que ha començat un curs Intermedi 2 al CNL de l’Hospitalet i participant en el Voluntariat per la llengua; Stefania Georgescu, alumna romanesa que ara està fent un curs de Suficiència 3 al CNL de Badalona i Sant Adrià i el Voluntariat per la llengua al CNL L’Heura; Tomas Alexander Nihlen, alumne suec que fa un Bàsic 2 al CNL de Barcelona; i l’alumna xinesa Xiaojuan Shi que ha començat el curs Intemedi 1 al CNL de Barcelona, han contestat les preguntes que els feia Halldor Mar sobre les motivacions i els avantatges d’aprendre català.

    Article complet

  • Parlem del poble i del poder?

    El club de lectura de nivell bàsic de l’Eixample creix dia a dia i es consolida com un espai on poder practicar el català a través de lectures adaptades en llengua catalana. Aquest any continuarem trobant-nos a la biblioteca Sofia Barat el segon dijous de cada mes, a les 11 h.

    El proper dia 11 d’octubre, doncs, començarem les trobades del club de lectura de nivell bàsic del curs 2019-2020 parlant de l’obra de teatre Un enemic del poble, de Henrik Ibsen.

    El personatge central de l’obra és el doctor Tomas Stockman. Aquest metge impulsa la creació d’un balneari al seu poble, perquè les aigües que hi ha són molt bones per a la salut. El balneari atreu molta gent i diners. Tot va bé fins al dia que el mateix doctor Stockman descobreix que les aigües estan infectades i que el balneari no és saludable. Ara bé, tancar el balneari suposaria suprimir la principal font d’ingressos del poble…

    L’any 2014 es va representar al Teatre Lliure de Montjuïc. En podeu veure un reportatge aquí.

    Article complet

  • Com podem aprendre més?

    Els alumnes de l’elemental 1 i de l’intermedi 1 han començat el curs fent una reflexió al voltant de com es pot aprendre català més enllà del simple fet de venir a classe o estudiar.

    A continuació us fem un recull de totes les idees que han anat sortint per tal que pugueu aplicar-les a la vostra vida i, així, aprendre cada dia una mica més.

    Esperem que us siguin molt útils.

    1. Dirigir-te quan parlis amb qualsevol en català.
    2. Escoltar tele i ràdio.
    3. Reunir-se amb persones que parlin català.
    4. Llegir llibres en veu alta.
    5. Anar a CaixaForum amb els nens i escoltar música, mirar pel·lícules, dansa i òpera.
    6. Anar al cinema.
    7. Comprar i llegir llibres solidaris.
    8. Parlar català a les botigues.
    9. Contestar en català quan ens parlin en català.
    10. No tenir cap vergonya.
    11. Intentar trobar una parella lingüística.
    12. Parlar amb els nens.
    13. Parlar amb amics.
    14. Llegir diaris.
    15. Descarregar l’app aparella’t.
    16. Mirar serials.
    17. Usar aplicacions com duolingo o Parla.cat.
    18. Veure pel·lícules o programes de tele en català, i si és amb subtítols, que siguin en català.
    19. Llegir llibres en català. Llegir llibres que ja coneixes en la traducció catalana.
    20. Fer classes de català.
    21. Posar el mòbil en català.
    22. Venir a classe.
    23. Parlar amb tothom en català.
    24. Veure les notícies en català.
    25. Parlar amb gent local en català.
    26. Participar en activitats culturals.
    27. Parlar sense vergonya.
    28. Demanar que ens parlin en català.
    29. Anar a grups de conversa.
    30. Estudiar més.
    31. Veure tots els espectacles en català.
    32. Fer jocs en català.

    Apa, doncs ja ho sabeu! 32 consells per aprendre català que podeu usar des d’avui mateix.

    Article complet

  • Dia Europeu de les Llengües

    Per iniciativa del Consell d’Europa a Estrasburg, el Dia Europeu de les Llengües se celebra, des de 2001, el 26 de setembre de cada any.

    Els 47 estats membres del Consell d’Europa animen els més de 800 milions d’europeus a aprendre més llengües a qualsevol edat, dins i fora de l’escola. Convençuts que la diversitat lingüística és una eina per a aconseguir una major comprensió intercultural i un element clau en la rica herència cultural del nostre continent, el Consell d’Europa promou el plurilingüisme a tot Europa. 

    Des del la delegació de l’Eixample del Consorci per a la Normalització Lingüística de Barcelona hem volgut celebrar aquest dia d’una manera ben particular.

    Hem creat un mural al passadís amb imatges d’animals i les seves onomatopeies corresponents. Diversos alumnes del centre, entre ells els alumnes xinesos d’un inicial 1, alumnes d’un altre inicial, alumnes de bàsics i encara algun de cursos elementals, ens han ajudat a completar el mural omplint les bafarades buides amb el so dels animals segons les diferents llengües.

    Hem après, per exemple, que els gossos en català fan bub-bub, en castellà guau-guau, al Brasil fan au-au i al Marroc how-how. Tots els alumnes s’han divertit molt descobrint com segons d’on és l’animal emet un so o un altre. Potser és que també tenen diferents llengües? 

    Article complet

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->