Arxiu per gener, 2022

  • Ruta històrica pel Barri Gòtic

    Dijous dia 27 de gener un grup d’elemental 2 de la delegació ha fet una ruta històrica pel Barri Gòtic de Barcelona.

    Els alumnes, per grups, van haver de preparar-se un punt de la ruta durant dues sessions anteriors, i avui havien de fer de guies de la resta de companys explicant tot el que sabessin sobre el punt que havien

    triat.

    Han començat com a punt de trobada a la Plaça de l’Àngel, on el primer grup ja ha explicat l’origen del nom d’aquesta plaça. A continuació han pujat pel carrer Ferran i hem fet el primer punt parada a la Plaça de Sant Jaume. Allà han tingut la primera explicació.

    Després, han anat cap al temple d’August, on el segon grup ha fet la seva exposició. Molts dels alumnes s’han quedat meravellats de descobrir aquesta joia històrica tan ben amagada al bell mig de la ciutat.

    A continuació, ens han dirigit cap a la Plaça de Sant Felip Neri. En aquest punt han descobert que la plaça recull mostres vives dels bombardejos de la Guerra Civil Espanyola, entre moltes altres coses.

    El següent grup ens ha portat fins les restes de muralla que hi ha al costat de la Catedral, i ens han explicat tota l’evolució de les muralles des de la romana fins a la medieval.

    Tot fent una volta improvisada pel cinquè grup, ens han portat a la Plaça del Pi, passant primer per la plaça del Petó, la qual cosa ha estat totalment sorpresa. A la Plaça del Pi ens han explicat la llegenda de la Verge a dalt del pi, i d’aquí, per tant, l’origen del nom de la plaça.

    Finalment, hem anat a parar a la Necròpolis Romana. En aquest punt tothom ha coincidit que mai haurien pensat que un cementiri d’entre els segles I i II aC pogués conservar-se tan bé tant de temps. El secret? Que va ser soterrat durant moltíssims anys, sota un convent, cosa que n’ha facilitat la conservació.

    Ha estat una experiència molt bonica poder fer de guies de la nostra pròpia ciutat.

     

     

    Article complet

  • Sessió de jocs en català al programa Fet a mida

    La sessió de jocs en català a Calàbria 66, al programa Fet a Mida

    L’activitat es va organitzar dijous passat 20 de gener, amb motiu de la Festa Major de Sant Antoni

     

    El programa Fet a Mida de la Xarxa de Comunicació Local va fer una connexió en directe amb la sessió de jocs de taula en català de dijous passat 20 de gener, a Calàbria 66. L’activitat va ser organitzada per la Delegació de l’Eixample del CNL de Barcelona amb col·laboració de l’Espai Veïnal Calàbria, amb motiu de la Festa Major de Sant Antoni.

    Al directe hi van participar Marcel Pellejà, delegat de l’Eixample del CNL de Barcelona, i Laia Mirabet, dinamitzadora de la delegació. Tots dos van parlar de la importància de practicar el català en contextos fora de l’aula, tot fomentant-ne l’ús social a través d’activitats com les que  fa el CPNL per promocionar el joc en català. El reporter també va entrevistar un alumne participant en la sessió de jocs, que va explicar per què està aprenent català.

    Podeu veure’n la gravació aquí.

    CNL de Barcelona

    Article complet

  • Tertúlies en català per a alumnes de B3 a E3

    Article complet

  • Nova píndola – Per què apreneu català?

    Ja teniu publicada la nova píndola sobre cultura i tradicions: Per què apreneu català? En aquest podcast fem parlar quatre alumnes que ens expliquen per què estan aprenent aquesta llengua. Voleu saber si coincideixen amb vosaltres? Doncs no us perdeu la píndola d’aquesta setmana.

    Ja sabeu que ens podeu trobar a iVoox, a RC66 i aquí al blog.

    Tots els motius són admirables!

    Article complet

  • Nova píndola – Els llibres del 2021

    Ja teniu publicada la nova píndola: Els llibres del 2021. En aquest podcast fem una valoració de com ha estat l’any 2021 pel que fa a llibres i una recomanació dels deu més venuts durant l’any. Sabeu quins han estat? Us n’heu llegit algun?

    Ja sabeu que ens podeu trobar a iVoox, a RC66 i aquí al blog.

    Que tingueu grans lectures durant aquest any 2022!

    Article complet

  • L’exposició “Quan parles fas màgia” arriba a l’Eixample

    Del 10 al 27 de gener, el Centre Cívic Cotxeres Borrell (Viladomat, 2-8) acollirà l’exposició “Quan parles fas màgia” centrada a explicar què és el Voluntariat per la llengua.

    El mateix 27 de gener, a les 11 h, hi haurà una xerrada de presentació del programa per a tothom i la benvinguda de les parelles lingüístiques que comencin. Us hi esperem!

    Article complet

  • Nova píndola – Els Reis d’Orient

    Ja teniu publicada la nova píndola sobre llengua del primer mes de l’any: Els Reis d’Orient. En aquest podcast us expliquem com anomenem en català aquests tres personatges, qui eren, d’on venien i quines ofrenes van portar al nen Jesús. I encara més: què se n’ha fet dels seus noms en l’onomàstica catalana. Sabeu quantes persones porten el nom de Melcior? Coneixeu algú que es digui Baltasar?

    Ja sabeu que ens podeu trobar a iVoox, a RC66 i aquí al blog.

    Que tingueu un molt bon any 2022!

    Article complet

  • El Club de lectura de nivell bàsic obre l’any 2022

    Comencem l’any 2022 recentment estrenat, amb una nova sessió del Club de lectura de nivell bàsic que farem el proper 14 de gener, a les 11 h, amb el llibre Un rellotge amb dues inicials, de Sílvia Llorente. Amb aquesta obra, l’autora va guanyar el Premi de Novel·la Curta de Lectura Fàcil l’any 2012.

    La història gira al voltant del Martí que tenia 4 anys quan el seu pare va marxar al front. La seva veïna, la Tània, una jove professora de rus, no sap res de la Guerra Civil, però de seguida s’interessa per conèixer la història del pare desaparegut. Junts revisaran el passat per recuperar la memòria històrica.

    Si voleu podeu escoltar l’aportació que va fer la conductora d’un club de lectura de la Biblioteca de Cambrils aquí. I, a més a més, en teniu la versió com a audiollibre en aquest enllaç. Podeu escoltar-lo mentre en resseguiu el text!

    Bon any 2022 i bona lectura!

    Article complet

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->