Arxiu per febrer, 2023

  • Dia Internacional de la Llengua Materna

    El dia 21 de febrer es commemora el Dia Internacional de la Llengua Materna, i a l’Eixample tenim la sort de tenir-ne moltes, de llengües maternes.

    Així que hem aprofitat per demanar als alumnes de tots els cursos que ens escriguin la seva paraula preferida en la seva llengua materna i que l’enganxin al lloc del mapamundi d’on ve.

    Ens ha quedat un passadís ben decorat amb un mapamundi ple de paraules boniques en moltes i diferents llengües, especialment indígenes. Els alumnes s’ho han passat d’allò més bé quan descobrien paraules que ells mateixos compartien en la seva llengua materna i potser no recordaven o no fan servir habitualment.

    Per als alumnes que estudien de manera virtual o en línia, també hi ha hagut mural: en aquest cas, de manera virtual a través del pàdlet que podeu consultar en l’enllaç següent: Dia Internacional de la Llengua Materna

    Article complet

  • Nova píndola – Santa Eulàlia

    Aquesta setmana, al programa Píndoles sobre la llengua, la Mercè ens explica qui era Eulàlia i per què els barcelonins encara avui la venerem amb festes i celebracions.

    Si voleu saber-ne més, ja ho sabeu, ens podeu escoltar, com sempre, a iVoox, a RC66 i aquí al blog.

    Portes obertes Santa Eulàlia | Ajuntament Barcelona | Flickr

    Article complet

  • Sessió de llenguatge inclusiu i recursos lingüístics a la Biblioteca Fort Pienc

    La Delegació de l’Eixample, conjuntament amb la Biblioteca Fort Pienc, ofereix dues sessions aquest mes de març per millorar la qualitat de les nostres comunicacions escrites.

    Per una banda, la Sessió de llenguatge inclusiu i no sexista, que tindrà lloc el 7 de març a les 11 h i, per l’altra, la Sessió de recursos lingüístics i llenguatge inclusiu del 15 de març a les 18 h. Totes dues són gratuïtes i obertes a tothom. Només cal inscriure-s’hi a través del telèfon 934 512 445.

    Article complet

  • Nova píndola – Per què llegir?

    Amb aquesta nova píndola trobareu tots els beneficis que aporta la lectura i que la mateixa ciència ha demostrat. A banda, en sabreu més coses de la mà de la Roberta, llibretera de la llibreria Fabre. Les voleu descobrir?

    Ja ho sabeu, ens podeu escoltar, com sempre, a iVoox, a RC66 i aquí al blog.

    Article complet

  • Un dia rodó

    El dia 7 de febrer, va ser un dia rodó.

    A quarts d’una vam anar a visitar, amb el grup del bàsic 2, el Museu dels Bombers, al carrer de Lleida, número 30.

    El Sergi, un bomber molt eixerit, ens va explicar un munt de coses que en general desconeixem. Així, ens vam assabentar que el 112 és un telèfon d’emergències per a tot Europa. I que si mai tenim un foc a casa, hem de mirar de tapar-lo, per tal que no tingui oxigen per a fer la combustió; si això no és possible, hem de cercar una habitació lliure de foc i de fum i esperar-los (els hem de trucar, abans, és clar): no tarden més de deu minuts! L’escala de l’edifici acaba essent una xemeneia, i no és aconsellable sortir-hi si té foc o és plena de fum.

    I a banda d’apagar focs també fan un munt d’actuacions inimaginables: ajuden gent gran, sobretot, i tothom qui ho necessita. Els bombers són a Barcelona des de l’any 1881, de manera que vam poder gaudir del material antic i dels carros de bombers estirats per cavalls.

    Al vespre vam visitar, amb el grup de l’elemental 1, els castellers del Poble Sec, al carrer de Blesa, número 7, a Can Bandarra. El Roc ens van explicar la història dels castells, com provenen d’una festa religiosa valenciana, que traspassada al Principat va anar evolucionant fins al que coneixem avui. Així mateix, ens va explicar que un castell es compon de la pinya, el tronc i el “pom de dalt” (compost de l’acotxador i l’enxaneta). Ens va explicar que els castells són des del 2010 Patrimoni Immaterial de la Humanitat; l’altre bé és la Patum de Berga (2005).

    I després de visualitzar el vídeo presentat al comitè de la Unesco, vam entrar a la sala d’assaig, on ens esperaven els castellers amb faixes per als que volguéssim provar-ho. Vam veure com carregaven i descarregaven tres castells, assajant, i vam poder formar part de la pinya! Ens van lliurar un calendari d’actuacions i ens van convidar a assistir a l’assaig de divendres, amb sopar inclòs, i a la festa de Santa Eulàlia, diumenge a les 12 a la plaça de Sant Jaume. Així mateix ens han promès regalar-nos samarretes per a diumenge. Engrescar-nos és poc!

    Certament, no és igual veure els castells a plaça, o a Tarragona, que formar part de la pinya. Tota una experiència! I d’allò més recomanable!

    Mercè Espuny

    Article complet

  • Trobada amb Bernat Oliveres i Mar Valldeoriola

    El dimecres 1 de març a les 19 h a la llibreria Ona (Pau Claris, 94), els autors Bernat Oliveres i Mar Valldeoriola presentaran el seu últim llibre “L’Arcadi al país de les oliveres” on s’exposen les principals idees d’Arcadi Oliveres, de la mà de les il·lustracions del seu propi fill i del text de Valldeoriola.

    La inscripció a la trobada és oberta a tothom i es pot fer a través del telèfon 934 512 445 o bé clicant aquest enllaç.

    No us ho perdeu!

     

    Article complet

  • Nova píndola – Onomatopeies d’animals

    Amb aquesta nova Píndola de llengua del mes de febrer pretenem fer-vos passar una estona divertida tot reflexionant en la manera com el català representa en forma de paraules els sons que fan alguns animalons.

    Volem parlar-vos, és clar, de les onomatopeies, mots sorgits a partir de la imitació d’un so natural. Sabeu com borden els gossos en català? O com miolen els gats? Què fan els ocells? I els porcs?

    Tindrem l’oportunitat de sentir-ho i d’aprendre com s’han d’escriure.

    Ja ho sabeu, ens podeu escoltar, com sempre, a iVoox, a RC66 i aquí al blog.

    Article complet

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->