CLASSE 31 D’OCTUBRE

SER O ESTARDesprés de comentar els deures sobre el c. directe, hem fet l’exercici 3, de la pàg. 167, del llibre El català escrit (explicació: No s’ha d’eliminar el de partitiu davant els adjectius determinatius o especificatius que van després d’un quantitatiu, un numeral o un indefinit de sentit partitiu (Han arribat dos paquets embolicats i un de desembolicat).

A continuació hem vist com usar amb correcció els verbs ser i estar (teoria i exercici 14 de la pàg. 16 de Teide).  Tot seguit hem vist quan escriure a i quan e davant de lloc. Per deures, feu l’exercici 15, de la pàg. 17, del llibre de Teide.

Finalment, hem parlat de les celebracions del dia de Tots sants que es fan arreu i a classe hem celebrat la Castanyada.

Classe 27 d’octubre

20161027_184546Vam treballar el vocabulari relacionat amb la descripció dels espais amb uns fragments de la novel·la El temps de les cireres de Montserrat Roig. Després vam corregir l’ex. 19 de la pàg. 31 (Teide). A partir d’aquests exercicis vam repassar algunes particularitats sobre el gènere dels noms.

Per deures, llegiu la teoria sobre el gènere dels noms de la unitat 18 (Barcanova) i feu els exercicis 3, 4, 6 i 7.

Ah…., i també vam celebrar la Castanyada!

Classe 25 d’octubre

Vam dedicar bona part de la classe a corregir els escrits de la unitat 1 a partir de les marques de correcció. Després vam corregir frases extretes dels textos de tota la classe. Per acabar, vam veure els ‘11 gols‘ del nivell de suficiència i que hem d’evitar. Recordeu que heu d’escriure el vostre text corregit en aquesta entrada del blog: http://blogs.cpnl.cat/nomades/2016/10/24/classe-20-doctubre/

Vam continuar treballant la unitat 2 i ens vam concentrar en els exercicis de lèxic. Vam fer els exercicis 12, p. 28 i l’ex. 24, p. 32 (Teide). Vam veure uns verbs (pujar-apujar, baixar-apujar) que es comporten de la manera següent: “pujar” significa que algú o alguna cosa van de baix a dalt. Pot ser intransitiu (El Lluís puja) o transitiu (El Lluís puja el paquet.). En canvi “apujar” vol dir fer augmentar un preu, una tarifa, el volum…
14885978_10156040954281959_497463460_n
apujar

 

 

 

 

 

Per deures heu de fer l’ex. 19 de la pàg. 31 (Teide). A partir d’aquest exercici, repassarem el gènere i el nombre dels noms a la propera classe. Per cert, si algú té algun dubte sobre les categories de les paraules, aquí teniu un esquema que us pot ajudar.

CLASSE 26 D’OCTUBRE

CastanyadaHem començant repassant el complement directe, com identificar-lo, quins tipus de c. directe hi ha i quins pronoms els corresponen.

A continuació hem comentat els deures i hem fet l’exercici 4 de la pàg. 168 i el principi dels exercicis 6 i 7 de la pàg. 169 del llibre El català escrit. Per deures, acabeu aquests dos últims exercicis i feu també el 5.

Després hem fet un treball d’expressió oral contestant les bafarades de la pàg. 22 del llibre de Teide. Acte seguit us heu agrupat per aficions i heu comentat quin us faríeu de la sala polivalent segons les vostres necessitats (exercici 2, pàg. 23). Per acabar, hem vist com es fa un informe i un exemple -no del tot reeixit, però un exemple- (pàg. 26, ex. 7) i heu començat a fer el vostre. El proper dia l’acabareu, veurem alguna cosa nova i celebrarem la Castanyada!!!

Si voleu més informació sobre els informes:

http://aplicacions.llengua.gencat.cat/itineraris-aprenentatge/suficiencia/sgt/sgt3/sgt3.htm

CLASSE 24 D’OCTUBRE

oraci-simple-i-complements-verbals-9-728Per començar, hem corregit i comentat els exercicis que hi havia de deures.

A continuació hem vist l’estructura de l’oració (unitat 22 del llibre El català escrit, pàg. 134), i hem fet els exercicis 1, 2, 3 i 4. També hem vist que hi ha oracions impersonals que no tenen subjecte (quadre de la pàg. 135, verbs haver-hi, verbs de fenòmens meteorològics i amb el pronom ‘es’. D’aquest últim, n’hem vist un exemple amb la frase: ‘Es lloga pis’, on importa què és lloga, no qui el lloga, i per això se sol escriure de forma impersonal.

Tot seguit hem vist un complement del verb: el complement directe. Hem vist com identificar-lo, que no porta preposició i que n’hi ha de tres tipus: determinat, indeterminat i neutre. Hem fet uns exercicis escrits per practicar-lo i un d’oral amb unes fotocòpies. Per deures, llegiu la teoria del llibre el català escrit, pàg. 164 i 165, i feu els exercicis 1 i 2.

Classe 20 d’octubre

colorsDesprés de corregir els deures sobre la vocal neutra en els verbs, vam continuar preparant l’informe sobre el local de l’entitat. Vam veure un exemple d’aquest tipus de text a la pàg. 26 (Teide) i en vam analitzar les característiques.

Després vam fer els exercicis de lèxic 8 i 9 (pàg. 27, Teide). Trobareu més vocabulari dels colors en el quadre.

pantone

A continuació, en grups, vam preparar les parts de l’informe (ex. 13 de la pàg. 29). A casa, cada membre del grup ha de fer una llista dels elements que necessitareu per al vostre local (ex. 14).

En aquesta entrada, podeu escriure els vostres textos de les cerimònies de la Unitat 1, un cop els hàgim corregit a la classe de demà dimarts 25.

Recursos en línia per millorar el català

En aquests primers dies de classe hem parlat dels recursos que tenim en línia per resoldre els dubtes tant a l’hora d’escriure com de parlar.

D’entrada, ens podem instal·lar l’aplicació del DIEC2 al mòbil. Si el consultem en línia, també tindrem accés, entre d’altres, al Diccionari de sinònims.

Al DIEC2 també s’hi pot accedir des de l’Optimot, el cercador que permet fer consultes simultàniment a diverses fonts: el DIEC, els diccionaris català-castellà, castellà-català, els diccionaris terminològics del Termcat, la col·lecció “Criteris lingüístics” de la Generalitat de Catalunya, el Nomenclàtor i les Fitxes de l’Optimot. Aquestes últimes ens resolen dubtes habituals sobre vocabulari i gramàtica. 

I per saber com es conjuga un verb? Doncs fins que no tinguem l’aplicació del famós Xuriguera, podem fer servir el conjugador de l’Optimot o el Gran Diccionari de la Llengua Catalana (disponible en línia i també en aplicació per a dispositius mòbils).

Finalment, un recurs curiós és el Multidiccionari  allotjat a la web del diari El Punt Avui, que ens permet cercar amb un sol clic un mot al DIEC2, a la Viquipèdia, al diccionari de sinònims i traduir-lo a 7 llengües.

https://www.instagram.com/p/BL0vjCqj2RD/?taken-by=thelorious

CLASSE 19 D’OCTUBRE

LO NEUTREHem començat avui comentant els deures que hi havia (acabar la unitat 7 sobre apostrofació, del llibre El català escrit). També hem repassat amb un esquema la norma bàsica d’apostrofació que és la que heu de tenir ben clara. Després hem vist la norma bàsica d’apostrofació de pronoms febles i hem fet l’exercici 5, de la pàg. 42, del llibre El català escrit. Per deures feu els exercicis 6 i 7 de la pàg. 43.

A continuació hem parlat de l’article neutre lo i hem vist que és incorrecte sempre en el nostre àmbit lingüístic. Hem vist que en la majoria dels casos el podem substituir per ‘el’. Lo només és correcte utilitzar-lo com a forma del pronom ‘el’ darrere del verb, per exemple: vaig comprar-lo.  Finalment, hem fet un exercici de traduir al català diferents eslògans publicitaris que en castellà duien un ‘lo’.

Per acabar hem vist el lèxic de la pàg. 19 del llibre de Teide. Per deures, feu l’exercici 21 d’aquesta pàgina.

Classe 18 d’octubre

descargaVam dedicar la primera part de la classe a repassar l’ortografia de la vocal neutra. Vam fer els exercicis 1, 2, 3 de la pàg. 13 de Barcanova. Després vam fer un joc per memoritzar alguns casos de mots que divergeixen del castellà.

A la segona part de la classe, vam començar la unitat 2 en la qual es treballa l’informe. En primer lloc, havíeu de decidir a què es dedicarà la vostra entitat i, un cop decidit, dir les necessitats que tindrà.

Deures: ex. 4 i 5, pàg. 14 i ex. 7 i 8, pàg. 15 (Barcanova).

CLASSE 17 D’OCTUBRE

L'apòstrofAvui hem començat la classe repassant la vocal neutra una mica entre tots i com a part d’aquest repàs hem fet un joc que consistia a dir i saber escriure paraules que contenen aquest so i que s’escriuen diferent del castellà per intentar memoritzar-les (per exemple, ambaixador, avantatge, etc.).

A continuació hem comentat els deures d’aquest tema que hi havia per avui (unitat 2 del llibre El català escrit).

Tot seguit hem après quin tipus de paraules s’apostrofen (articles el, la; preposició de, alguns pronoms febles) i quan s’ha d’apostrofar. Per practicar-ho hem fet l’exercici 7, de la pàg. 14, del llibre de Teide i l’1, de la pàg. 41, del llibre El català escrit.lapostrof

Finalment hem parlat sobre les diferents possibilitats de treball sobre el llibre que heu començat a llegir.

Per al proper dia, feu per deures l’exercici 4, de la pàg.12, de Teide (vocal neutra) i els exercicis 2, 3 i 4 de les pàg. 41 i 42 d’El català escrit. A més, repasseu la teoria de l’apostrofació perquè la preguntaré.