Arxiu per març, 2015

  • Visita a l’Ajuntament

    Dimecres passat, 25 de març, un grup de Suficiència 2 va visitar l’Ajuntament de Barcelona per celebrar l’últim dia del curs.

    Els en va agradar molt el pati, l’escala d’honor, la galeria gòtica, l’escala negra i, sobretot, els tres salons:

    El Saló de Cent, on van poder veure els mosaics amb dibuixos dels diferents gremis (ferrers, forners…), l’escut de la ciutat, i els ratpenats de les làmpades. Diu la llegenda que Jaume I va somiar que un ratpenat li deia on era l’enemic i després va comprovar que ho havia encertat.

    El Saló de la Reina Regent destaca per la forma d’hemicicle i la cobertura amb una semicúpula. Hi ha una escultura de santa Eulàlia, màrtir i antiga patrona de Barcelona, i una de sant Jordi. Ara bé, els alumnes no s’hi van poder estar gaire estona perquè al cap de 5 minuts s’hi havia de fer un ple extraordinari.

    El Saló de les Cròniques havia de destinar-se en un principi a celebrar-hi els balls, però finalment no va ser així. La decoració dels murs és de Josep Maria Sert, que es va documentar per mitjà de les cròniques de Ramon Muntaner i Bernat Desclot per pintar, sobre roba, l’expedició de Roger de Flor a l’Orient al segle XIV. Als alumnes els va sorprendre molt l’extraordinari joc de llums i ombres, ja que les pintures els van semblar, fins i tot, precursores de les projeccions en tres dimensions actuals.

    Article complet

  • Sortida a la Universitat

    20150323_123621El passat dia 23 de març un grup d’intermedi 2 va fer una vista guiada a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona. El guia, el Lluís, els en va explicar la història amb tot luxe de detalls. En van visitar principalment el paranimf i la biblioteca, que conté llibres tan antics com els incunables; ara bé, com que estava plena d’alumnat mot atrafegat, no van poder-s’hi entretenir gaire.

    Article complet

  • Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf!

    Imatge_1424358998Uaaaaaaau… iuhu, pataplaf! Còmic en català és una iniciativa del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona que té com a propòsit donar a conèixer i fer visibles els còmics que s’editen en català per tal de fomentar-ne la lectura i el consum. A més, pretén contribuir a l’augment de l’oferta, incentivant la creació i l’edició de còmics en català.

    Per aconseguir-ho, el CNL de Barcelona compta amb la col·laboració d’establiments comercials adherits a la campanya, editorials, organitzacions i professionals vinculats al món del còmic.

    La campanya s’iniciarà dimarts 24 de març, a les 12 h, amb l’acte d’inauguració de l’exposició “Vinyetes: història del còmic en català”, a l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura, carrer Avinyó, 52. Hi participaran Jordi Manent, director del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, i Lluís Juste de Nin, ninotaire i empresari.

    Aquests són els establiments del districte de l’Eixample que s’han adherit a la campanya:

    Generación X Barcelona plaça Tetuan, 10 629446936
    Cantonet Racó tintinaire carrer València, 412 934850217
    Llibreria Universal ronda de Sant Antoni, 9 934433268
    Papereria llibreria l’Esclat carrer Castillejos, 339 934565170
    Norma Còmic passeig de Sant Joan, 9 932448423
    Llibreria La Impossible carrer Provença, 232 932507193
    Papereria Mallorca carrer Mallorca, 115 934533007

    Article complet

  • Dia Mundial de la Poesia 2015 al CNL de Barcelona

    Poesia1

    Com ja és tradicional, el CNL de Barcelona organitza diversos actes amb motiu del Dia Mundial de la Poesia, una iniciativa de la Unesco que a Catalunya impulsa la Institució de les Lletres Catalanes, a la qual s’hi afageix el Consorci per a la Normalització Lingüística. Aquí teniu les activitats previstes per a aquest any. Us animem a participar-hi!

    Aquest any a la delegació de l’Eixample hem deixat tot el suro de l’entrada “despullat” per tal que pugueu penjar-hi poemes que us agradin, ja siguin escrits per vosaltres o bé per qualsevol autor. Us animem que els pengeu donant-los als professors o bé demanant el material necessari a l’administració o els conserges del centre. I també que feu l’intent de traduir-los o, si més no, explicar-nos una mica què volen transmetre i perquè els heu triat, si us ve de gust.

    A banda d’això el CNLB fa altres activitats a les quals us animem que assistiu si us agrada la poesia:

    Lectura pública de poemes

    A l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura (C. Avinyó 52) es farà una lectura pública de poemes en diverses llengües el dimecres 25 de març a partir de les 18.30 h. Les persones que hi vulguin participar han de fer el següent:
    – Triar un poema breu, o un fragment, en la llengua que vulguin. Fins i tot, pot ser un poema de creació pròpia.
    – Llegir-lo en veu alta a l’Espai Avinyó – Llengua i Cultura.
    Per a més informació i per a reservar hora per llegir, hom pot adreçar-se al punt d’informació més proper del CNL o trucar al 934 127 224.

    Mostres de poemes
    Al mateix Espai Avinyó – Llengua i Cultura es podrà veure, entre el 23 i el 27 de març, Un mar de versos, una mostra de poemes aportat per l’alumnat dels cursos de català.

    A la delegació de Gràcia – Sarrià-Sant Gervasi, la mostra de poemes de l’alumnat, també de collita pròpia, té el nom de Poeta per un dia, i s’exposarà al vestíbul del 16 al 27 de març.

    Trobada amb la poeta Sònia Moll

    La delegació de Sant Andreu del CNL organitza el 18 de març a les 10 h una trobada amb la poeta Sònia Moll en què l’autora llegirà fragments de la seva obra en prosa poètica Creixen malgrat tot les tulipes i conversarà amb assistents sobre la creació literària.

    Esmorzar poètic

    La delegació d’Horta – Guinardó organitza un esmorzar poètic el 24 de març a les 11 h, un acte en què conflueixen la gastronomia, la poesia i la música.

    Hi esteu convidats!

    Article complet

  • Sortida al Parlament

    IMG_0330Els alumnes d’un Intermedi 1 i d’un Intermedi 2 van poder gaudir d’una visita guiada al Parlament de Catalunya dimarts passat 3 de març. La visita els va resultar molt interessant, s’ho vam passar molt bé i van aprendre moltes coses sobre aquest espai tan important del passat, del present i del futur per als ciutadans de Catalunya. Aquí els veieu inspeccionant l’hemicicle.

    Article complet

  • Romeo i Julieta arriben al Club de lectura en català de nivell bàsic

    DickseeRomeoandJulietRomeo i Julieta, el gran clàssic de Shakespeare, ens acompanyarà a la propera sessió del club de lectura del proper dimarts, 17 de març, a la biblioteca Sagrada Família.

    Al voltant d’aquest referent literari parlarem de temes universals com l’amor i la mort.

    Us hi esperem!

    Article complet

  • Reescriptura d’un poema

    MàriusTorres2MàriusAquesta setmana els alumnes d’un grup d’Intermedi 1 han fet una activitat d’escriptura poètica curiosa a partir del poema “Cançó a Mahalta” de Màrius Torres. L’activitat va consistir a llegir el primer vers del poema original i, sobre el que els va suggerir la lectura, escriure la resta de versos. Cadascú va crear un vers sense saber res de l’altre i el resultat ha estat aquest poema dadà:

    CANÇÓ A MAHALTA

    Corren les nostres ànimes com dos rius paral·lels.
    Fem el mateix camí sota els mateixos cels.

    No podem acostar les nostres vides calmes:
    entre els dos hi ha una terra de xiprers i de palmes.

    En els meandres grocs de lliris, verds de pau,
    sento, com si em seguís, el teu batec suau

    i escolto la teva aigua, tremolosa i amiga,
    de la font a la mar -la nostra pàtria antiga-.

    Màrius Torres

    CANÇÓ A MAHALTA DE L’INTERMEDI 1

    Corren les nostres ànimes
    per aquest món tan convuls
    i els sentiments vénen i van.
    Sigueu útils, deixeu empremta!
    Perdudes per la foscor del món
    la boira és fidel com el meu esperit.
    Fins a l’infinit no s’aturaran,
    fins a trobar el que no podem tenir.
    En aquesta existència de mortals,
    el rellotge que no s’atura
    i esdevé un món de sentiments que afloren.
    Els records de la teva essència
    tornaran a venir a una gran velocitat
    i mai no podrem aconseguir-los.
    Corren, corren, corren sense parar,
    que no tenim temps per estar darrere de la nostra vida,
    més enllà del nostre cor.
    L’horitzó ens delimita el futur.
    La vida esdevé un temps esplendorós
    perquè sabem discórrer per les tenebres més inhòspites,
    per tot arreu i sense aturar-se per res.
    Perquè va caure un pintor
    i no sé què posar.

    Article complet

  • Recordem Pedrolo… en el 25è aniversari de la seva mort

    ElTrajecte finals alumnes de l’Eixample ja han començat a commemorar l’aniversari de la mort de Manuel de Pedrolo.

    Alumnes d’un curs elemental han llegit l’obra Trajecte final, d’aquest autor, i han hagut de contestar unes preguntes de comprensió que havien de fer-los reflexionar sobre aquesta obra de ciència-ficció.

    Com a activitat d’aula els hem demanat que escriguin algun comentari en aquest blog per tal de saber la seva opinió i acostar tothom en aquest autor català del segle XX tan emblemàtic.

    Animeu-vos a llegir-ne alguna història!

    Article complet

  • Parlem de Negres tempestes?

    Teresa solananegres-tempeste

    El proper divendres 20 de març, a les 10.30 h, al club de lectura de nivell intermedi de la biblioteca Fort Pienc, parlarem de Negres tempestes, una novel·la negra de Teresa Solana.

    La protagonista de la història, la Norma Forester, és una sotsinspectora dels Mossos d’Esquadra que va decidir abandonar l’antropologia per dedicar-se a resoldre crims. Per acabar-ho d’adobar, és néta d’un brigadista executat al final de la Guerra Civil, està casada amb un metge forense, té una filla ocupa, un ex homosexual, una mare hippy i una tieta que és monja al Monestir de Pedralbes. Què més voleu? Doncs només falta que hagi d’investigar l’assassinat d’un catedràtic d’història la mateixa nit de Tot Sants i, evidentment, tot acaba sent més complicat del que sembla…

    Amb tot això ja no cal dir que la novel·la, guanyadora del III Premi Crims de Tinta, és, a més de divertida, una lectura trepidant que ens fa reflexionar sobre el pes del passat en el present. Què en penseu vosaltres?

    Article complet

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->