Arxiu per novembre, 2022

  • Visita al Parlament

    El passat dimarts 29 de març l’alumnat d’un grup d’Elemental 1 de la Delegació va fer una visita guiada al Parlament de Catalunya. Allà van descobrir alguns aspectes històrics i arquitectònics de l’edifici, així com el funcionament d’aquest òrgan de govern, un dels més antics del món. A més, van tenir la possibilitat de veure l’hemicicle i de conèixer a fons el seu funcionament.

    La visita els va resultar molt interessant i van aprendre moltes coses sobre la institució.

    Article complet

  • Descobrim el Laberint

    Avui els alumnes del bàsic 2 han descobert un barri i una zona que els ha deixat bocabadats.

    Des del metro de Mundet hem enfilat muntanya amunt i hem visitat el Velòdrom, després hem accedit al parc del Laberint, que precisament aquesta setmana està tancat per manteniment. Quin mal encert!

    Aquest fet, però, no ens ha aigualit pas la festa! Hem gaudit dels espais del parc, de les fonts, dels ocells, de la vegetació… I fins i tot hem conegut uns turistes de Xipre!

    El cert és que han xalat de valent i que no han parat de fer fotos i de sorprendre’s de tot. Hem visitat també l’edifici de Migdia de la UB Mundet i el vestíbul del Palau de les Heures.

    En acabat, hem baixat amb l’autobús universitari i hem agafat el metro, on cadascú ha anat baixant cap a casa seva.

    Article complet

  • Descobrint el patrimoni cultural de Ciutat Vella

    El dimarts 15 de novembre, l’alumnat del curs Intermedi 2, de la Delegació Eixample del CPNL, va fer una classe diferent. Amb motiu de la lectura del llibre L’hospital dels pobres, vam iniciar la visita al torn dels orfes, on també comença la història d’aquest llibre.

    El torn, al carrer de les Ramelleres, 17, té una història de llum i foscor; les mares que no podien mantenir els seus nadons, per circumstàncies diverses, els hi deixaven. Del segle xvi al xx, el torn no es va aturar mai. Les monges, a l’altra banda de la Casa de la Misericòrdia, tenien cura d’aquests nens fins a l’edat de sis anys, en què passaven a la Casa de la Caritat.

    Al costat del torn hi ha l’escletxa per a deixar-hi almoines, i a terra una rajola que ho recorda. Actualment la Casa de la Misericòrdia és la seu de Ciutat Vella de l’Ajuntament de Barcelona. Milers d’històries silenciades de mares i fills queden dins d’aquestes parets tan antigues.

     

    Visita a la Casa de la Caritat

    L’edifici està situat entre els carrers de Montalegre –per on s’accedeix–, Valldonzella, Joaquim Costa i la plaça dels Àngels.

    La Casa de la Caritat acollia els infants a partir dels sis anys, on aprenien oficis.

    La històrica Casa de la Caritat, actualment és del CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona); s’hi fan exposicions, esdeveniments creatius… Té un pati molt gros, conegut com el “Pati de les Dones”. Aquesta institució és un dels llocs més importants per a la divulgació cultural de la ciutat.

    L’edifici fou construït en 1749 i restaurat en 1929 en plena expansió del Modernisme. El centre de Beneficència va funcionar entre els anys 1802 i 1956. A partir de 1803 es va fer servir per a hostatjar captaires, decrèpits, rodamons i altra gent del carrer.

    Visita a l’Institut d’Estudis Catalans

    L’edifici, que havia de ser Casa de Convalescència, està situat al carrer del Carme, 47, al cor del Raval. Fou construït al segle xvi gràcies a la generositat monetària de Pau Ferran.

    Aquest edifici forma part del gran conjunt sanitari de l’Hospital de la Santa Creu.

    Disposa de claustre, sala noble, un passadís on hi ha les calaixeres de l’arxiu de Pompeu Fabra, els jardins de Mercè Rodoreda, la capella d’estil barroc, algunes obres d’art i el vestíbul vistós de l’entrada.

    Vam accedir a l’actual IEC pel vestíbul, on vam gaudir dels mosaics, i del claustre, on vam fotografiar els arcs i el jardí.

    L’espai ofereix visites guiades cada dimarts i dijous per a tothom que el vulgui conèixer.

     

     

     

     

     

     

     

     

    Visita a la Universitat de Barcelona, edifici històric

    L’edifici històric de la UB és a la Gran Via de les Corts Catalanes, 585, i vam accedir-hi per la part central. Vam pujar per l’escala d’honor, tota feta de marbre, i amb una catifa vermella. Està molt ben conservada.

    Després vam anar a l’Aula Magna, però com que hi havia un esdeveniment, no hi vam poder entrar.

    Seguidament vam visitar la Biblioteca, on tot era de fusta. Al pis més alt hi havia llibres antics. No semblava gaire ampla, però sí que hi havia molts pisos.

    Més tard vam sortir a un pati al centre de la Universitat. El pati és ple de diferents arbres i plantes. Hi ha molta vegetació i es coneix que en tenen molta cura.

    Finalment vam veure els bancs de fusta en un auditori que potser havia estat una aula d’ensenyament. Aquests bancs van ser típics de l’edifici històric.

     

     

    Per acabar el recorregut del llibre, només ens caldria conèixer l’autora, la Tània Juste. Seria el millor regal de Nadal que podríem tenir per a tancar el curs.

    Article complet

  • Nova píndola – Gabriel Ferrater

     

    Amb motiu de l’exposició “Gabriel Ferrater. Llegir tota la vida” que trobareu a la Delegació del 17 de novembre a l’1 de desembre, us compartim novament la píndola sobre Gabriel Ferrater que vam publicar fa uns mesos.

    L’exposició es podrà visitar de dilluns a divendres de 9 a 14 h i els dijous també de 16 a 20 h, al carrer Calàbria, 66, 2n pis.

    Enguany es commemoren els 100 anys del seu naixement i s’hi fan tot d’actes al voltant. Si en voleu saber més, vegeu les activitats de l’Any Literari.

    Ens podeu escoltar, com sempre, a iVoox, a RC66 i aquí al blog.

    Article complet

  • L’exposició de Gabriel Ferrater arriba a l’Eixample

    Del 17 de novembre a l’1 de desembre, la Delegació de l’Eixample acull l’exposició “Gabriel Ferrater. Llegir tota la vidaper commemorar el centenari del seu naixement, dins del marc de les activitats de l’Any Literari. Amb aquesta mostra coneixerem una mica més l’enigmàtica figura de Gabriel Ferrater i ens endinsarem en la seva breu però intensa vida i obra.

    L’exposició es podrà visitar de dilluns a divendres de 9 a 14 h i els dijous també de 16 a 20 h, al carrer Calàbria, 66, 2n pis.

    Article complet

  • Gran èxit de participació en el segon Dictat Popular de l’Eixample

    Una vuitantena de persones van participar en el segon Dictat Popular que va tenir lloc el passat dijous 10 de novembre a l’Auditori de Calàbria 66. L’acte va comptar amb la col·laboració de l’escriptor i tècnic del centre, Jordi Bonet, que va dictar un fragment del seu llibre El torn dels innocents.

    Posteriorment els assistents van aprofitar la presència de l’autor per formular-li preguntes sobre l’obra i el seu procés creatiu. Finalment, entre tots els participants, es va fer un sorteig de tres lots de llibres, gràcies a la col·laboració de les editorials Ara Llibres, Viena Edicions, Tigre de Paper Edicions i Editorial Alrevés.

    Tant l’autor com els participants van sortir encantats de l’experiència i amb ganes de repetir en les properes edicions.

     

    Article complet

  • Nova píndola-Els clubs de lectura en català

    Si sou dels que us agrada llegir, en els clubs de lectura en català hi trobareu un espai on practicar el català i a la vegada poder parlar de llibres.

    La Mont Sureda, directora de la Biblioteca Fort Pienc, ens acompanya en aquest nou pòdcast i ens explica què és exactament un club de lectura i la pila de coses bones que ens aporta.

    Ens podeu escoltar, com sempre, a iVoox, a RC66 i aquí al blog.

    Article complet

  • Nova píndola – Recursos lingüístics en línia

    L’espai Píndoles sobre la llengua ens ofereix aquest mes de novembre una píndola de llengua que ens parla de recursos lingüístics que podem trobar en línia.

    L’objectiu d’aquest pòdcast és recordar-nos algunes de les eines que podem consultar a la xarxa i que ens poden servir per millorar els nostres textos des del punt de vista ortogràfic i gramatical. També fa referència a algunes pàgines web que ens permetran polir la pronúncia o enriquir el nostre vocabulari. Tampoc no es descuida de recomanar alguns correctors que podem tenir instal·lats al nostre ordinador i que ens van indicant possibles errors a mesura que anem desenvolupant el text.

    Si voleu saber exactament de quin material parlem, ens podeu sentir, com sempre, a iVoox, a RC66 i aquí al blog.

    Article complet

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->