Arxiu per març, 2021

  • 17a Píndola sobre la Llengua: Bunyols, tortells i mones a dojo!

    Aquesta setmana us portem un capítol molt relacionat amb el que ens arriba la setmana que ve: la Setmana Santa.

    Sabeu quines són les menges més típiques a Catalunya i part de la resta de Països Catalans pels volts d’aquestes festes? En aquesta píndola us parlem dels dolços més extesos pel territori i també d’altres de més concrets. I de la quantitat de maneres diferents de dir-los, i de menjar-los.

    .

    Si us agraden els bunyols, els tortells i/o les mones, no us perdeu la píndola d’aquesta setmana.

    Podeu trobar-la, com sempre, a RC66 o a l’Ivoox.

    Esperem que us agradi i sobretot… No us descuideu de posar-vos la píndola sobre la llengua!

    Article complet

  • Nova sessió del club de lectura amb Contes sorprenents

    El dijous 8 d’abril, a les 11 h, ens retrobem de nou amb una nova sessió del club de lectura a la Biblioteca Sofia Barat, amb el llibre Contes sorprenents. Un recull de cinc contes per aproximar-nos a figures com Maupassant, Txékhov, Quiroga, O. Henry o Saki, grans referents literaris en el gènere del conte.

    Cinc relats breus que es caracteritzen per les seves pinzellades d’humor, una mirada crítica i uns finals sorprenents.

    Bona lectura!

    Article complet

  • Nou concurs de vídeos JOC en 10´

    El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) organitza el concurs JOC en 10 en el marc del programa “I tu, jugues en català?” per promoure la creació de tutorials sobre jocs de taula en català.

    El concurs va adreçat principalment a un públic jove (a partir de 18 anys) que li interessin els jocs de taula i la difusió de continguts de llengua a les xarxes socials. 

    La durada del concurs és del 29 de març al 19 d’abril i tots els vídeos participants es podran veure a partir del 3 de maig al canal de YouTube del programa ‘I tu, jugues en català?‘.

    El concurs consisteix a enregistrar vídeos tutorials que expliquin alguns dels jocs de taula en català que formen part del catàleg de jocs del programa ‘I tu, jugues en català?’ i que tinguin una durada màxima de 10 minuts.

    El jurat estarà format per un representant del Consorci i especialistes del món del joc i de les xarxes socials: Oriol Comas, expert en jocs i director del Festival del Joc Dau; Ariadna Cid, presidenta de l’Associació Lúdico Cultural Stronghold; Juan José Peña, propietari de la botiga Kaburi Rol & Games; Clàudia Rius, periodista cultural i creadora de continguts audiovisuals, i Long Li Xue, youtuber. Entre els premis, destaca un IPad, una subscripció a Filmin.cat i vals de compra a les botigues de la cooperativa Abacus.

    L’acte de lliurament de premis del concurs JOCen10 tindrà lloc el 28 de maig de 2021, Dia Internacional del Joc.

    Podeu consultar aquí les bases del concurs.

    Animeu-vos i participeu-hi!

     

    Article complet

  • Taller de costura per a un grup de Bàsic 3

    El passat dia 18 de març, l’alumnat d’un curs semivirtual de Bàsic 3 va assistir a un taller virtual sobre puntades de costura bàsiques ofert pel servei municipal Reparat millor que nou. L’experta en la matèria, la Susagna Navó, especialista en costura teatral, va fer-nos una introducció al més necessari que ens cal saber per reparar, i fins i tot millorar, una peça de roba i evitar haver-nos-en de desfer per ben poca cosa.

    Entre moltes recomanacions i truquets útils, amb molta passió ens va ensenyar la millor manera de distingir tipus de fils, la millor manera de cosir un botó, canviar el carro d’una cremallera, fer una vora, tapar un forat, embastar, atacar un cosit, fer una puntada fàcil però resistent, planificar una modificació i, per damunt de tot, fer-ho amb sentit comú i de manera imaginativa. 

    L’alumnat hi va mostrar tant interès i la posada en escena va ser tan detallada i, com podeu veure a la imatge, espectacular, que l’alumnat no va deixar de fer preguntes i fer alguna provatura pel seu compte, i així la sessió que havia de durar una hora i mitja es va allargar a una delícia d’una mica més de dues hores. 

    Un taller més que recomanable per saber sortir-se’n quan tenim un petit desperfecte a la roba i per disposar d’una base petita però sòlida per anar molt i molt més enllà!

    Article complet

  • 16è capítol de les Píndoles sobre la Llengua: Els noms de les plantes

    Aquesta setmana us portem un capítol que parla dels noms de les plantes.

    Sabíeu que el 99.5 % de la biomassa de la Terra l’ocupen les plantes, i només el 0,5 la resta? Us podeu imaginar, doncs, quants noms hi ha d’haver per descriure tot aquest univers natural? Segur que una immensitat difícil de conèixer. Perquè a més a més, cada planta pot tenir més d’una variant segons la zona geogràfica on s’utilitzi… Penseu que només per designar la menta, podem fer servir 39 paraules diferents!

    Avui us presentem una píndola on us parlem d’aquest tema i us presentem dues obres on podeu buscar els noms de les plantes que us interessi.

    Si voleu saber quins són aquests diccionaris i més informació sobre tot aquest univers vegetal, no us perdeu la píndola d’aquesta setmana.

    Podeu trobar-la, com sempre, a RC66 o a l’Ivoox.

    Esperem que us agradi i sobretot… No us descuideu de posar-vos la píndola sobre la llengua!

    Article complet

  • El VxL s’estén entre els advocats de la mà del CICAC

    Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) col·laboren novament amb la Comissió de Llengua del Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya (CICAC) per impulsar la creació de parelles lingüístiques entre l’advocacia i els professionals de l’àmbit judicial, ja sigui com a aprenents o com a voluntaris, en el marc del programa Voluntariat per la llengua (VxL).

    L’equip de dinamitzadores de VxL del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona contacten amb l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i fan la inscripció dels nous participants. Les parelles es formaran tant entre professionals de la justícia com amb participants externs al col·lectiu, i poden optar per la modalitat virtual, preferentment, o per la presencialitat, seguint les mesures sanitàries vigents en cada moment i territori.

    VxL a l’àmbit de la justícia

    Des de 2009 molts advocats col·legiats a Barcelona, i també a altres ciutats de Catalunya, han participat o participen en el VxL, majoritàriament com a voluntaris.

    En total, el VxL ha format més d’un miler de parelles lingüístiques en aquest àmbit, amb personal dels Serveis Territorials del Departament de Justícia, i també amb interns de centres penitenciaris i centres educatius de Justícia juvenil de tot Catalunya.

    Article complet

  • Una classe el Dia de la Dona

    Amb motiu del Dia internacional de la dona, el dilluns 8 de març els alumnes de bàsic 2 es van avenir a posar-se de fons un espai lila.

    Aquesta va ser la nostra petita aportació a aquesta data assenyalada, tot i que cada dia és el dia de les dones, que malauradament continuen patint abusos en diferents indrets del món.

    Gràcies, noies!

    Mercè Espuny

    TNL de la Delegació de l’Eixample

    Article complet

  • Sessió de llenguatge inclusiu i no sexista

    En motiu del Dia de la Dona i en el marc de les activitats que es van celebrar durant tota la setmana, aquest dijous 11 de març de 10 a 11.30 h, la Delegació de l’Eixample va dur a terme una sessió virtual sobre llenguatge inclusiu i no sexista. La sessió va estar organitzada conjuntament amb la Biblioteca Joan Oliver, que la va programar com una més de les activitats que oferia durant la setmana.

    La xerrada pretenia fer arribar al públic la Guia d’usos no sexistes de la llengua, publicada per la Generalitat l’any 2011, la qual pretén aportar recursos i estratègies per evitar el llenguatge sexista ens els textos formals i públics. A més de fer servir el masculí plural com a forma inclusiva, aquest document presenta alternatives també molt interessants: ús de mots col·lectius, genèrics, abstractes, epicens, locucions explicatives, formes despersonalitzades, vós com a forma de tractament…

    Us en recomanem vivament la lectura!

    Article complet

  • Presentació virtual del programa Voluntariat per la Llengua a la Biblioteca Sofia Barat

    El passat dimarts, 2 de març, la Biblioteca Sofia Barat ens va convidar a presentar de manera virtual el programa de Voluntariat per la llengua del CNL de Barcelona on la Biblioteca ja hi col·labora com a Punt de trobada de les parelles lingüístiques.

    L’objectiu de la presentació era donar a conèixer el VxL en si, explicar qui hi pot participar, què implica ser parella lingüística, com es formen les parelles, les modalitats que ofereix (virtual i presencial) i sobretot, sobretot animar les assistents a inscriure’s al VxL com a voluntàries, ja que totes responien a aquest perfil.

    Durant la presentació també es va fer referència al carnet VxL, a les activitats culturals i d’oci que ofereix el VxL del CNL de Barcelona a voluntaris i aprenents i als materials de suport pensats per ajudar les parelles lingüístiques a practicar català, fent especial referència als de la campanya Quan parles fas màgia.

    La xerrada es va dur a terme en un ambient distès i agradable i totes les participants es van mostrar molt engrescades a apuntar-se al VxL.

    Article complet

  • Taller de cuina al Reparat Millor que Nou

    Dimarts 9 de març a les 11 h vam fer un taller de cuina amb la Cesca, del Repara’t. S’hi van connectar alumnes de diferents nivells perquè n’hi havia del Bàsic 1, del Bàsic 2, de l’S2, i la Núria, la nostra administrativa que és a punt de jubilar-se. Durant una hora, 10 persones, vam assistir a un taller de cuina molt interessant, dinàmic i amè, però, sobretot, molt pràctic. 

    La Cesca, una gran mestra de la cuina, ens va ensenyar a fer unes magdalenes de pastanaga i formatge, encara que l’Andrea en va fer un pa de pessic (vegeu-ne el resultat més avall); un paté de mongetes i avellanes, i ens va indicar com fer una melmelada de pastanaga i taronja. Les receptes eren prou apetitoses, però del resultat, només en podrien fer cinc cèntims els aprenents que les van fer i se les van menjar…

    Malgrat els problemes de so que vam tenir, la sessió va ser molt profitosa i molt divertida per la simpatia i espontaneïtat de la Cesca, que en sap un niu!
    De ben segur que farem més sessions de cuina!
    Amèlia Selva
    TNL del CNLB

    Article complet

  • 15è capítol de les Píndoles sobre la Llengua: Llenguatge no sexista

    Amb motiu del Dia de la Dona aquesta setmana us portem un capítol que hi té molt a veure: el llenguatge no sexista.

    En aquest capítol intentem donar-vos eines per fer servir la llengua de manera no sexista ni discriminatòria.

    llaç lila | Consell Comarcal de la Garrotxa

    Si voleu saber quines són aquestes eines i així poder-les aplicar a partir d’ara, no us perdeu la píndola d’aquesta setmana.

    Podeu trobar-la, com sempre, a la Ràdio Comunitària de Sant Antoni-RC66 o a l’Ivoox.

    Esperem que us agradi i sobretot… no us descuideu de posar-vos la píndola sobre la llengua!

    Article complet

  • Atrapades entre el terra enganxós i el sostre de vidre

    Aquesta setmana, com cada any, hem celebrat el Dia Internacional de les Dones i, com sempre en aquest 8 de març, hem pogut comprovar que encara queda molta feina per fer.

    Si voleu conèixer expressions relacionades amb les dificultats amb què es troben les dones per poder desenvolupar-se normalment en el món laboral, us recomanem la lectura del nou Tastet de llenguaAtrapades entre el terra enganxós i el sostre de vidre“.

    Hi trobareu terminologia concreta, l’explicació dels orígens de les expressions, com les hem creades i enllaços al TERMCAT. Bona setmana!

    Article complet

  • El sexe de la llengua

    Amb motiu del Dia de la Dona que se celebra el 8 de març, la Delegació de l’Eixample, amb col·laboració de la Biblioteca Joan Oliver, us ofereix una sessió virtual sobre l’ús del llenguatge no sexista.

     

    Dijous 11 de març 2021. A les 10h.

    A càrrec de Neus Baltrons Graboleda, assessora lingüística del Consorci per a la Normalització Lingüística.

    Modalitat: virtual

    Activitat amb inscripció prèvia a través d’aquest enllaç.

    No us la perdeu!

    Article complet

  • Catorzè capítol de les Píndoles sobre la Llengua: Paraules prohibides (2a part)

    Aquesta setmana us portem un capítol que parla de paraules prohibides, aquest cop, sí.

    Recordeu que al capítol 11 vam parlar-vos de falses paraules prohibides? De paraules que acostumem a pensar que no són correctes en català i per això les evitem? I recordeu que n’hi ha moltes que en realitat no caldria que les evitéssim? Doncs al capítol d’avui hi trobareu tot el contrari: paraules, estructures o expressions, que no sabem ben bé perquè fem servir sent incorrectes en català. I que sí que hem d’evitar. Són els anomenats barbarismes.

    Avui us presentem una llista de paraules, expressions i estructures que SÍ que estan prohibides.

    Si voleu saber quines són aquestes paraules i així poder-les corregir a partir d’ara, no us perdeu la píndola d’aquesta setmana.

    Podeu trobar-la, com sempre, a Rc66: http://rc66.calabria66.net/portfolio/cnl/

    O a l’Ivoox:

    https://www.ivoox.com/p%C3%ADndoles-sobre-la-llengua_sb.html?sb=p%C3%ADndoles+sobre+la+llengua

    Esperem que us agradi i sobretot… No us descuideu de posar-vos la píndola sobre la llengua!

    Article complet

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->