Arxiu per maig, 2022

  • Trobada amb l’autor Sergi Pàmies

    Per acomiadar el club de lectura de nivell elemental 2021-2022, hem enraonat amb un dels noms més prestigiosos de la nostra literatura, l’escriptor Sergi Pàmies i Bertran. En una xerrada distesa i interessantíssima a parts iguals, l’autor català nascut a París ens ha revelat anècdotes i detalls sobre el recull de contes L’art de portar gavardina (2018).

    Hem sabut que els 13 contes són més autobiogràfics del que imaginàvem la vintena de participants del club que cada mes, d’octubre a maig, comentem plegats un llibre i ens enriquim mútuament amb les diferents mirades i lectures que en fem.

    La trobada amb Pàmies, el 20 de maig d’enguany, ens ha permès fer realitat la conversa que teníem prevista al maig de 2020 i que la pandèmia ens va estroncar. Dos anys més tard, ens ha fet molta il·lusió que l’autor ens expliqui que saber portar gavardina és tot un art.

    Article complet

  • Lliurament dels premis del Si l’encertes, l’endevines

    Aquest dissabte 21 de maig va tenir lloc l’entrega de premis del concurs “Si l’encertes, l’endevines”, en el marc del Firantoni i organitzat per Sant Antoni Comerç. El mateix eix es va encarregar de fer entrega dels dos primers premis.

    Enhorabona a les persones guanyadores i moltes gràcies a tothom que hi ha participat!

    Article complet

  • Visita al Reparat Millor que Nou

    Un elemental 3 de la Delegació ha visitat aquets matí el Millor Que Nou, 100% Vell del carrer Sepúlveda.

    L’encarregada del centre ens ha fet una visita guiada per l’interior mentre ens explicava què es fa en cadascun dels espais en què es divideix: s’hi pot anar a arreglar objectes electrònics, mobles, roba, bicicletes… entre d’altres objectes, sempre rebent l’ajuda dels tècnics que són qui ens ensenyarà com fer-ho.

    Però a banda d’això hem sabut que hi ha un punt d’intercanvi o s’hi poden portar objectes que ja no fem servir i intercanviar-los per punts o directament per altres objectes que puguin interssar-nos.

    I encara més, s’hi poden fer tallers on ens ensenyaran tot tipus de tècniques per reparar, reciclar o reutilitzar diferents productes.

    Els alumnes han quedat molt sopresos i encantats que aquest servei sigui gratuït, i més d’un segur que en farà ús.

    Article complet

  • Nova píndola – Gabriel Ferrater

    Amb motiu de la Setmana de la Poesia a Barcelona hem decidit dedicar la píndola de cultura d’aquest mes de maig a una efemèride que enguany celebra els cent anys : Gabriel Ferrater i Soler.

    Si voleu saber qui era i per què us el volem donar a conèixer, no us perdeu l’episodi d’aquesta setmana.

    Ens podeu trobar, com sempre, a iVoox, a RC66 i aquí al blog.

    Article complet

  • Nova píndola – El gran paper de les editorials petites

    Les petites editorials han de fer gran esforços per competir en el mercat però també tenen un tret distintiu i de qualitat que les diferencia de les grans marques.

    A la píndola d’aquesta setmana parlem amb dues d’elles que ens explicaran qui són i quina gran feina fan.

    Ens podeu trobar a iVoox, a RC66 i aquí al blog.

    Article complet

  • Visita al Teatre Lliure

    Aquesta notícia ha estat escrita de manera col·laborativa per l’alumnat dels cursos que van participar a l’activitat.

    El dia 3 de maig, un grup de Bàsic 3 i un grup d’Elemental 2 de la Delegació van anar a fer una visita guiada per conèixer la seu del Teatre Lliure de Montjuïc. Van començar a la plaça Margarida Xirgu, on els van explicar els inicis tant de l’edifici com de la institució teatral, creada dins d’un dels edificis del Palau de l’Agricultura construït amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona de 1929 i que es va conservar després dels bombardejos de la Guerra Civil. El Teatre Lliure, però, va ser fundat al barri de Gràcia, a l’antic local de la cooperativa de consum La Lleialtat, al carrer Montseny, el 1976 per un grup d’actors, directors i tècnics de teatre amb la voluntat de fer un teatre independent, obert a tothom i gestionat per professionals de l’espectacle, menys lligat a les institucions polítiques. La seu de Montjuïc, amb una sala gran i una sala molt més petita, anomenada Espai Lliure, que l’original de Gràcia, es va inaugurar l’any 2001. Malauradament, aquesta sala més petita no la van poder visitar perquè s’hi estava assajant un espectacle l’endemà.

    Un cop dins, el primer que van visitar va ser la sala dels miralls, el lloc on els actors esperen per sortir a escena i es canvien ràpidament de vestuari. Des d’aquí van accedir a l’escenari de la sala més gran, que du el nom del seu principal dissenyador: Fabià Puigserver. Els va sorprendre el disseny d’arcs i portes que l’envolten, 9 arcs al costat llarg i 7 al curt a cada un dels tres nivells, i que permeten entrar a la sala des de molts punts diferents segons la posició de les grades i l’escena, sobretot perquè d’entrada els va semblar una sala d’estil clàssic, però que va molt més enllà gràcies a la capacitat de transformar-se i pel fet que hagi estat concebuda també com a escenografia. Van descobrir la diferència entre el teló, el teló d’acer, les bambolines, les cametes i, molt especialment, la quarta paret, que en aquest cas és un teló arquitectònic de fusta amb mateix disseny que les parets de la resta de la sala i que puja i baixa com un teló i permet tancar la sala de manera que totes les parets siguin iguals.

    Quan van baixar a la platea, i sobretot, a continuació, sota de la platea, els alumnes es van quedar molt impactats per la tecnologia que permet que l’espai sigui absolutament flexible i es pugui adaptar a les necessitats i idees de cada espectacle. En Fabià Puigserver, principalment un escenògraf, un dels fundadors i impulsors del Lliure, va dedicar molts anys a desenvolupar un tipus de teatre nou, amb influència del que havia après a Polònia, tant pel que fa a la manera de fer teatre com el lloc on fer-lo. Gràcies a l’aplicació d’un sistema anomenat Spiralift, importat des del Canadà per en mateix Fabià el 1991, el terra de la sala es divideix en una quadrícula de 63 plataformes (una per cada confluència d’arcs) que poden enfilar-se o enfonsar-se uns dos pisos i modificar completament la disposició dels espectadors respecte de l’escenari o del lloc concret on s’esdevingui l’espectacle, de manera que sigui l’espectacle el que determini l’espai i que l’espai físic ofereixi les mínimes limitacions. Sobre aquestes plataformes es col·loquen uns mòduls anomenats vagonetes que permeten el desnivell diferent de tres files de butaques, també desmuntables, numerables segons cada disposició. D’aquí el concepte tant físic com ideològic de teatre lliure

    Després de sortir de sota de la sala, van pujar escales per veure la pinta de la caixa escènica amb les barres de focus i decorats, la biblioteca especialitzada, que funciona com a sala de reunions i que conté l’arxiu documental del teatre, situada en una de les torres arquitectòniques de l’edifici i una sala d’assaig, també situada en una altra torre. 

    La sortida es va arrodonir amb una petita passejada fins al Teatre Grec, un amfiteatre a l’aire lliure excavat a la muntanya de Montjuïc, també creat originalment amb motiu de l’Exposició Universal de 1929, envoltat d’un parc molt acollidor de diferents terrasses. Asseguts a les grades de pedra, els alumnes dels dos grups es van barrejar per compartir impressions i poder establir una conversa a partir del contingut de la visita amb les persones de l’altre grup. Així, a més a més de xerrar per conèixer-se, van passar una estona agradable fent un petit intercanvi lingüístic entre nivells diferents. Va ser una tarda molt completa, interessant i distreta.

    Article complet

  • 2a edició del taller de microrelats 2022

    Ahir 9 de maig vam tenir el plaer de gaudir d’una tarda de creació de microrelats a l’Espai Veïnal Calàbria 66.

    Els participants venien amb moltes ganes d’escriure històries i així van fer-ho. A través de diversos jocs i propostes de diferent tipologia, van anar creant tot de relats tant orals com escrits i tots ells van demostrar tenir força imaginació i empenta a l’hora d’escriure.

    La majoria s’animaran a participar al Concurs de microrelats de l’Eixample que dura tot el mes de maig.

    Article complet

  • Nova píndola – Comtes als carrers de Sant Antoni

    La nova píndola de llengua d’aquest mes de maig ens dona notícia dels comtes que hi havia al Principat quan els almogàvers campaven per la Mediterrània. Alguns d’aquests comtes, i les seves institucions de govern, van donar nom també a alguns dels carrers del barri de Sant Antoni. Tot passava durant l’edat mitjana, quan la ciutat de Barcelona estava protegida per una muralla, els portals de la qual també van proveir el barri de més noms de carrer.

    Ens podeu trobar, com sempre, a iVoox, a RC66 i aquí al blog.

    Article complet

  • Última sessió del club de lectura de català bàsic

    El proper dia 13 de maig, a les 11 h, a la Biblioteca Sofia Barat, farem l’última sessió del club de lectura de català bàsic parlant de la La felicitat, de Lluís-Anton Baulenas.

    El llibre se centra en el personatge de la Nonnita, artista de teatre que vol donar un futur millor al fill que espera, i en el Demi, advocat corrupte i ambiciós que vol demostrar a la seva mare que és capaç de fer molts diners.

    Els interessos de tots dos conflueixen al Paral·lel, el barri amb més vitalitat dins la Barcelona de l’any 1909, en uns temps convulsos i en ple procés de modernització.

    Bona lectura!

     

    Article complet

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->