Arxiu per maig, 2021

  • 26a i ÚLTIMA! Píndola sobre la Llengua: Felícia Fuster

    Aquesta setmana us portem l’última de les píndoles de la primera edició del programa. Durant sis mesos, setmana rere setmana, cada dijous hem publicat un petit episodi de les Píndoles sobre la Llengua a la Ràdio Comunitària de Sant Antoni, o rc66, explicant diversos temes tots ells relacionats, d’una manera o una altra, amb la llengua.

    Durant 27 dijous hem volgut acostar-vos a la llengua d’una manera diferent a la que estem acostumats a fer-ho: en un format en part informal, parlant de qualsevol tema de llengua i encara més enllà, i a través d’un canal nou com ho és per a nosaltres la ràdio.

     

    Aquest últim podcast va dedicat a la Felícia Fuster, una dona de qui se celebra enguany el centenari del seu naixement, una dona que va ser un exemple de lluita pels seus ideals i que va defensar la llengua catalana fins els últims dies. Com nosaltres, que amb els nostres minuts setmanals hem volgut transmetre l’amor, el respecte i el valor que sentim per la llengua catalana. Tant de bo que haguem aconseguit que us arribi.

    Si voleu saber qui era Felícia Fuster… no us perdeu la píndola d’aquesta setmana.

    Podeu trobar-la, com sempre, a RC66 o a l’Ivoox.

    Esperem que us agradi i sobretot… no us descuideu de posar-vos la píndola sobre la llengua!

    Fins ben aviat!

    Article complet

  • La sisena edició del concurs “Si l’encertes, l’endevines” torna de manera presencial als comerços de Sant Antoni

    Un any més, el CNL de Barcelona posa en marxa la campanya “Si l’encertes, l’endevines” a tots els districtes de la ciutat, de l’1 al 27 de juny. Els comerços participants tornen a ser establiments de Sant Antoni amb la col·laboració de l’eix comercial Sant Antoni Comerç.

    El concurs consisteix a endevinar les frases fetes en català que hi ha amagades darrera de cada il·lustració feta pels alumnes d’l·lustració de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Llotja.

    S’hi podrà participar tant de manera presencial, omplint una de les butlletes repartides per tots els comerços i pels punts de recollida, o bé a partir d’una butlleta electrònica a través d’aquest enllaç: bit.ly/3sT73W0

    Participa-hi i guanya interessants premis!

     

     

    Article complet

  • Barcelona Poesia 2021: les nostres activitats

    Durant la setmana del 7 al 18 de maig s’ha celebrat enguany la Setmana de la Poesia a Barcelona. La ciutat ha ofert diferents actes tant virtuals com presencials al voltant de la poesia i els seus autors.

    Nosaltres, des de la delegació de l’Eixample, hem volgut commemorar aquests dies de diverses maneres, tot implicant al màxim els alumnes que voluntàriament hi han volgut participar.

    Per una banda, des del dia 10 i fins al 19, hem estat publicant diàriament a rc66 un petit recital de poesia de diferents poetes i poetesses. Els primers poemes els vam recitar diverses persones de la delegació, però a partir del 4t dia els poemes dels alumnes van anar arribant i això va enriquir abastament els recitals diaris. A partir de les publicacions de divendres podeu sentir poesies recitades per alumnes de tots els nivells que s’han animat a llegir en català, alguns fins i tot a escriure la seva pròpia poesia, potser per primer cop. Des d’aquí, els volem dir gràcies, i felicitar-los per la feina feta.

    Per una altra banda, a les aules virtuals algunes professores han treballat la poesia internament, tot fent grups a través de les sales i allà, recitant poesies que elles mateixes els proporcionaven. D’aquí uns dies podreu veure els vídeos que s’hi van gravar.

    Sigui com sigui, des de la Delegació hem volgut commemorar la Setmana de la Poesia fent diferents activitats que acostin la ciutadania a aquesta art de vegades tan llunyana.

    Esperem que en gaudiu sempre, perquè tal com va dir el poeta: “No es pot viure sense poesia, o almenys, no hauríem de poder-ho fer”.

    Article complet

  • 25a Píndola sobre la Llengua: Clubs de lectura

    Aquesta setmana us portem una píndola que explica què són els clubs de lectura, i què hi fem.

    Sabíeu que la Delegació de l’Eixample organitza cada any dos clubs de lectura, un de nivell bàsic, en col·laboració amb la Biblioteca Sofia Barat, i un de nivell intermedi, en col·laboració amb la Biblioteca Fort Pienc?

    Avui, la conductora del club de nivell bàsic, ens explica què s’hi fa i com ha anat l’edició d’aquest curs, que ara, ja ha acabat. Però, ep! Estigueu al cas que el curs que ve es reprenen ambdós clubs i podeu inscriure-us-hi gratuïtament.

    Si voleu saber això i moltes coses més… no us perdeu la píndola d’aquesta setmana.

    Podeu trobar-la, com sempre, a RC66 o a l’Ivoox.

    Esperem que us agradi i sobretot… no us descuideu de posar-vos la píndola sobre la llengua!

    Article complet

  • Una sessió de llenguatge inclusiu i no sexista i una de recursos lingüístics per al personal de l’ONCE

    El Centre de Normalització Lingüística de Barcelona-Delegació de l’Eixample ha portat a terme una sessió de llenguatge inclusiu i no sexista i una sessió de recursos lingüístics els dies 3 i 10 de maig, ​respectivament, adreçades al personal del Centre de Recursos Educatius ONCE Barcelona, Servei Educatiu compartit Departament d’Educació-ONCE.

    En la sessió de llenguatge inclusiu i no sexista no només es va treballar per ser conscients del sexisme que pot presentar el llenguatge en els textos formals i donar-hi alternatives​, sinó que també es va centrar en la necessitat de fer servir un llenguatge inclusiu quan fem referència a determinats col·lectius als quals ens adrecem, sovint sense adonar-nos-en, amb formes estereotipades o discriminatòries.

    En la sessió de recursos lingüístics es van donar a conèixer algunes de les eines lingüístiques que ofereix la xarxa, principalment la del cercador Optimot, i que ens poden ajudar a millorar la qualitat dels nostres textos.

    Les dues sessions es van fer en format virtual i van tenir una assistència d’unes 24 persones que van participar-hi activament. Arran d’aquestes sessions​, el Centre de Normalització Lingüística de Barcelona se suma a l’objectiu de col·laborar amb aquelles organitzacions que treballen per un ús més inclusiu del llenguatge i per aconseguir que les eines presentades siguin accessibles per a tothom.

    Article complet

  • 24a Píndola sobre la Llengua: Els dialectes catalans

    Aquesta setmana us portem una píndola que explica què és això dels dialectes catalans i quines en són les  principals característiques.

    Us estranya sentir dir “granera”? O potser us estranya més sentir dir “escombra”? Ho sabeu, que totes dues paraules volen dir el mateix, però que una s’usa al País Valencià i l’altra a gran part del Principat de Catalunya?

    I d’altra banda, sabíeu que el català és parla en 4 països diferents?

    Si voleu saber això i moltes coses més… no us perdeu la píndola d’aquesta setmana.

     

    Podeu trobar-la, com sempre, a RC66 o a l’Ivoox.

    Esperem que us agradi i sobretot… no us descuideu de posar-vos la píndola sobre la llengua!

    Article complet

  • Barcelona Poesia 2021

    Ja fa anys que a Barcelona se celebra el festival Barcelona Poesia, també coneguda com la Setmana de la Poesia. L’any passat no va poder ser, però aquest any aquest festival s’ha volgut recuperar amb molta il·lusió i ganes adaptant-lo a la nova situació, amb tot d’activitats variades a l’entorn, evidentment, de la poesia.

    Barcelona Poesia presenta enguany una programació extensa i variada al llarg d’onze jornades, del 7 al 18 de maig. Es pretén que sigui una bona mostra de la riquesa i la pluralitat poètica del moment, tant des del punt de vista estrictament literari com també en la manera de presentar-la.

    Si voleu saber quin és el programa que presenten, accediu a

    https://www.barcelona.cat/barcelonapoesia/ca

    Des de la delegació de l’Eixample volem aprofitar aquestes jornades per fer un homenatge a poetes i poetesses oferint petits recitals diaris a la ràdio comunitària de Sant Antoni rc66 http://rc66.calabria66.net/. 

    Esperem que us agradin!

    Article complet

  • 23a Píndola sobre la Llengua: Refranys del maig

    Aquesta setmana us portem una píndola que presenta refranys sobre aquest mes que acabem de començar.

    Us agraden els refranys? Us ve de gust posar-vos a prova i descobrir si en sabeu tants com en surten o simplement conèixer-ne de nous? Sigui com sigui, us puc garantir que en aquesta píndola en trobareu de tots colors!

    Doncs, si us ve de gust escoltar refranys relacionats amb el mes de maig, no us perdeu la píndola d’aquesta setmana.

    Podeu trobar-la, com sempre, a RC66 o a l’Ivoox.

    Esperem que us agradi i sobretot… no us descuideu de posar-vos la píndola sobre la llengua!

    Article complet

  • Acomiadem el club de lectura amb Pedra de tartera

    El dijous 13 de maig, a les 11 h, ens retrobarem virtualment per acomiadar el Club de lectura d’aquest any 2020-2021, que ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Biblioteca Sofia Barat, i ho farem amb Pedra de tartera, de Maria Barbal, a qui aquest any li han atorgat el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

    El llibre fa un repàs per la vida de la protagonista en un context rural i històric determinant i que permet al lector conèixer els costums i els parlars de les valls del Pirineu.

    Aquí us deixem un tast d’una de les seves representacions teatrals. Bona lectura!

    Article complet

  • Tastet de llengua: Llenguatge no sexista – 1a part

    Si teniu ganes de saber com ho podeu fer per elaborar un text formal, oral o escrit, que tingui en compte un llenguatge inclusiu i no discriminatori, us recomanem que llegiu el nou Tastet de llengua d’aquesta setmana: Llenguatge no sexista – 1a part.

    Hi trobareu una mica d’història, la guia de referència que ens ajudarà a resoldre dubtes incòmodes i algunes estratègies per començar a practicar. Però no s’acaba aquí: en el proper Tastet de llengua en continuarem parlant i presentarem altres alternatives.

    Tot plegat, a la pestanya d’Assessorament.

     

    Article complet

Delegació de l’Eixample

C. Calàbria, 66, 2n
08015 Barcelona

Tel. 934 512 445
eixample@cpnl.cat

De dilluns a divendres de 9 a 14 h i dijous també de 16 a 20 h


Categories


Comentaris recents


Núvol d’etiquetes


Enllaços d'interès


Interculturalitat


Materials per a l'aprenentatge


Recursos de consulta


Recursos del professorat


Històric



Núvol d'etiquetes

activitats del CNL de Barcelona assessorament biblioteques Campanyes català a taula cinema en català clubs de lectura codi de consum commemoracions concursos cursos còmics en català Empresa establiments adherits establiments col·laboradors Exposicions festes fires jocs en català Llengua llibres música Podcast poesia punts de trobada recursos restauració Sant Jordi segona mà sessions puntuals sortides fora de l'aula sèries teatre tradicions trobades amb autors voluntariat per la llengua -->