CLASSE 30 DE NOVEMBRE

images

ladjectiu-6-728

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avui hem treballat les formes que prenen els adjectius segons si són en masculí o femení, en singular o plural (Unitat 19 del llibre El català escrit, pàg. 106 a 110). A classe hem fet els exercicis 1 i 6, i el començament dels exercicis 3, 4 i 5. Per deures heu de fer fins a l’exercici 7.

Per introduir el tema dels adjectius hem fet l’exercici 10 de la pàg. 42 del llibre de Teide.

També com que moltes vegades l’adjectiu masculí no porta accent i el femení sí (perquè l’hi afegim una a), hem vist com separar per síl·labes una paraula per veure si l’hem d’accentuar. Això ho tornarem a veure el proper dia.

A continuació he repartit els resultats dels últims exercicis avaluatius.

Finalment, hem proposat de fer una guia sobre Cerdanyola, en grups de 4, que haurà d’incloure un lloc per visitar (monument, edifici singular, etc.), un comerç que destaqui per algun motiu (per com està decorat, pel que s’hi pot trobar, per la seva història…),  un restaurant i una curiositat sobre Cerdanyola. Teniu 15 dies per fer-lo. El format per fer-lo és obert: power-point, vídeo, word, entrevistes, etc. Si es fan diapositives en power-point, la primera hauria de ser per al títol i noms dels components del grup, a continuació una per a cadascuna de les parts del treball, és a dir, una per al lloc per visitar, una altra per al comerç… (que inclogui foto, adreça, breu explicació…) i estaria bé una última amb un plànol on estiguessin situats els diferents llocs del treball. Els grups ja estan fets; els qui heu faltat avui formareu un altre grup (ja us diré el proper dia quins seran els companys vostres).

Classes del 24 i 26 de novembre

Normes-daccentuacióAquesta setmana hem après a accentuar les paraules. En primer lloc hem explicat que les paraules es poden dividir en agudes, planes i esdrúixoles segons la seva síl·laba tònica. Hem fet l’ex. 6.1. de la pàg. 13. Després hem vist les regles d’accentuació (pàg. 14) i hem fet els exercicis 7.1, 7.2 de la pàg. 14.

A les pàg. 14 i 15 trobareu els casos d’accent tancat i obert de la e i la o. Ja hem fet els exercicis 7.3, 7.4 de la pàg. 16. Per deures feu els ex. 7.5 i 7.6.

Dimarts vam dedicar una part de la classe a parlar dels verbs en català. Aquí us deixo el document.

Dijous vam fer el club de lectura sobre els llibres i després vam fer l’avaluació de la lectura en veu alta.

CLASSE 25 DE NOVEMBRE

Avui hem repassat l’imperatiu i hem fet l’exercici 4 de la pàg. 38 del llibre de Teide. També hem vist els verbs velars, que són els que la primera persona del present d’indicatiu acaba en c (per exemple: jo bec). Aquests verbs transformen aquesta c en g a tot el present de subjuntiu (jo begui, tu beguis, ell begui, nosaltres beguem, vosaltres begueu, ells beguin) i a l’imperfet de subjuntiu (jo begués, tu beguessis, ell begués, nosaltres beguéssim, vosaltres beguéssiu, ells beguessin). D’aquest últim temps verbal també hem vist que l’accent sempre és tancat.

A continuació hem fet un exercici de comprensió oral sobre Jules Verne i després heu redactat una biografia en grups segons les dades que us donava. Aquests exercicis comptaven com a nota de curs.

CLASSE 23 DE NOVEMBRE

imperatiu-100107112747-phpapp02-thumbnail-4Avui hem començat la classe com sempre, resolent els dubtes sobre els exercicis que hi havia de deures del complement indirecte i el gènere del nom.

A continuació hem fet l’exercici 7 de la pàg. 39 del llibre de Teide sobre pronoms febles.

Després hem parlat sobre el Dalí, sobre si consideràvem o no art els seus happenings o performances i d’altres manifestacions artístiques similars. Això ha servit per introduir la unitat 3 en la qual es parla sobre la vida d’algú, sobre les biografies. Hem llegit el text de l’exercici 1 de la pàg. 36 de Teide i després heu reflexionat una mica sobre qui us agradaria parlar i fer un escrit sobre la vida d’una persona: pot ser un amic, un familiar o algú que us hagi influenciat/marcat en la vostra vida positivament. Per deures i per dilluns, haureu de fer aquest escrit d’una pàgina d’extensió aproximada (a l’exercici 2 de la pàg. 36 teniu una pauta perquè en feu un esquema previ).

També hem vist elements típics de la narració (estructura, narrador i estils directe i indirecte) i de la descripció a les pàg. 40 i 41. Per practicar l’estil directe i indirecte hem fet l’exercici 15 de la pàg. 43.

Per acabar hem vist la formació de l’imperatiu. Hem comentat que la segona persona del singular (tu) i del plural (vosaltres) coincideixen amb les persones (ell) i (vosaltres) de l’indicatiu. La resta les agafem del present de subjuntiu (ell, nosaltres i ells). Aquesta norma ens serveix per formar l’imperatiu de la majoria de verbs, tret d’algun cas (us n’hem passat fotocopia amb les excepcions).

A més, hem vist que quan es donen ordres amb la negació ‘no’, llavors les diem amb el present de subjuntiu. Per exemple: Calla! (tu), en canvi: No callis (tu).

De deures hi ha:

Per dimecres, acabeu la unitat 18 del llibre El català escrit.

Per dilluns: Escrit sobre una persona que us hagi influenciat a la vostra vida, una persona a la qual tingueu especial estimació…Per ajudar a fer aquest exercici consulteu l’exercici 2 de la pàg. 36 de Teide.

Classes 10, 17 i 19 de novembre

En les darreres classes hem vist aquest tipus de diftongs: qua, qüe, qüi, quo, gua, güe, güi, guo i els casos en què les i i les u es comporten com una consonant: noia, iogurt, ioga, couen. Hem fet els exercicis 4.1 i 4.2 del llibre blanc.

També hem vist els accents diacrítics,  que són aquells que fem servir per diferenciar dues paraules que s’escriuen igual. En teniu una llista a la pàg. 17 del llibre blanc. Hem fet l’ex. 8.1 de la pàg. 18.

vocals

Hem començat a veure la vocal neutra. En primer lloc hem repassat els sons vocàlics i les grafies que els representen. Ho teniu explicat en aquest enllaç. Hem vist  que quan ens trobem la A i la E en posició àtona de la paraula, les pronunciem com una vocal neutra. Hem fet l’ex. 10.1 de la pàg. 22.

Podeu escoltar la pronúncia de la vocal neutra aquí.

Deures: com que la setmana vinent explicarem l’accentuació, feu els exercicis 5.1 i 5.2 de la pàg. 12 per trobar la síl·laba tònica.

Pel que fa a la unitat sobre el món laboral, vam veure quines estructures fem servir per fer textos instructius del tipus: un cuiner ha de ser creatiu i cal que no li importi treballar en festius… Les estructures que fem servir són les següents:

HAVER DE + Infinitiu: Un escriptor ha de ser creatiu.
CALDRE + Infinitiu: Cal ser creatiu.
CALDRE que + Present de subjuntiu: Cal que siguis creatiu.

Dijous vam començar la unitat 4 i vam treballar la lectura en veu alta tenint en compte les pauses, la pronúncia, el ritme i els signes de puntuació. Vam llegir els poemes sobre animals i també vam fer l’ex. 13 de la pàg. 55 sobre els canvis de significat segona la puntuació de la frase.

Sessions del 17 i 19 de novembre

20151119_201412

Aquesta setmana hem acabat de treballar la nota de premsa. Dimarts vam escoltar l’àudio El viatge dels rodamons i després vam fer les activitats 7 i 8 de les pàg. 30 i 31 per extreure’n les idees principals. Després vam fer l’ex. 17 de la pàg. 32 sobre vocabulari i l’ex. 19  de la pàg. 33 de figures retòriques. Per acabar, vam preparar els guions per escriure la nota de premsa.

Dijous vam anar a la presentació de la novel·la L’àguila negra de Joan Carreras. Recordeu que a partir de les notes que vau prendre heu de redactar la notícia de l’acte. Acabeu de documentar-vos amb les dades biogràfiques de l’autor que trobareu als enllaços que teniu en aquest document. Vam quedar que heu d’entregar el text final el proper dijous i que serà una activitat avaluativa.

Pel que fa a les lectures, acabeu-vos de llegir Joc brut de Pedrolo perquè la setmana vinent farem algunes activitats sobre aquest llibre. I ja us podeu començar a llegir L’àguila negra.

Espero que ahir us ho passéssiu bé a la presentació del llibre. Bon cap de setmana!

CLASSE 18 DE NOVEMBRE

El complement indirecteAvui hem començat veient el complement indirecte (unitat 30), el qual respon a la pregunta a qui o per a qui i indica destinació. Els pronoms que el substitueixen són li per al singular i els per al plural (vegeu la diapositiva que s’hi adjunta). Sempre porta la preposició a o per a (més article). Per practicar-lo hem fet les primeres frases dels exercicis 1 i 2 de la pàg. 179 del llibre El català escrit i tot l’exercici 3. Per deures s’ha d’acabar tota aquesta unitat. Repasseu la teoria sobre el complement indirecte que trobareu en aquest tema.

A continuació hem treballat el gènere i el nombre dels noms. Heu fet per grups l’exercici 19 de la pàgina 31 del llibre de Teide i després n’hem vist la teoria. Per deures, feu les pàgines 94 a 100 del llibre El català escrit (a classe hem fet l’exercici 1). Igualment, repasseu la teoria que trobareu al llarg de la unitat 18 abans de fer els exercicis.

A més, dilluns vinent heu d’entregar el dossier sobre Joc brut, de Pedrolo. El llibre ha d’estar llegit per al 14 de desembre. Recordeu que heu de deixar un comentari d’opinió personal sobre qualsevol aspecte del llibre en aquest mateix blog, a l’entrada corresponent al llibre:

http://blogs.cpnl.cat/nomades/2015/10/16/joc-brut-manuel-de-pedrolo/

CLASSE 16 DE NOVEMBRE

doblets-i-paraules-dubtoses-b-3-728Avui hem comentat els deures que hi havia sobre la o/u àtones i n’hem repassat la teoria (que també teniu en format breu a la pàg. 25 del llibre de Teide -només hi falta el cas dels verbs sortir, collir, tossir, escopir i cosir). També hem fet l’exercici 4 de la pàg. 25, sobre paraules que s’escriuen diferents del castellà. Després hem fet l’exercici 5 per practicar l’escriptura dels verbs poder i voler. Per deures teniu l’exercici 6 (us podeu ajudar del quadre de la pàgina 21 del llibre El català escrit).

A continuació hem fet un dictat per practicar sobretot el tema de la o/u àtones. Els que no heu pogut venir avui (i la resta qui vulgui practicar més), feu un dictat del web dictats en línia.

Finalment hem vist el vocabulari que surt a les pàgines 32 i 33 del llibre de Teide. En concret, hem treballat la diferència entre baixar/pujar i abaixar/apujar. Per treballar aquests verbs, podeu fer aquest exercici.

Per deures (per dimecres qui pugui i si no per dilluns vinent): fer els exercicis 1, 2 i 3 de l’apartat sobre la descripció del dossier sobre el llibre Joc brut de Pedrolo.

Sessió del 10 de novembre

stock-illustration-11831279-journalistDimarts vam corregir els exercicis que hi havia per deures i després vam començar a treballar l’estructura de la notícia. En vam veure alguns exemples. Després vam començar la unitat 2 en la qual hi ha com a tasca final redactar una nota de premsa. Per començar vam llegir el document 1 i vam fer els exercicis 1, 2 i 3 de la pàg. 29. Per deures, heu de fer un mapa mental del document 2 (pàg. 27-28).

Tal com vam quedar, us deixo l’enllaç de l’exemple de prova final. Hi podreu trobar l’estructura, la prova i el solucionari.

LA DESCRIPCIÓ

Ja hemIMG_20151103_171603 treballat força la descripció. Hem vist com als textos descriptius hi ha una gran abundància d’adjectius, de complements del nom i d’oracions adjectives i d’incisos. Hem llegit fragments descriptius i també hem après a resumir-los tot prescindint d’una part de la descripció i mantenint el fil narratiu.

Ara heu de fer dues descripcions. Podeu inspirar-vos en els fragments que hem treballat a classe.  Procureu que hi hagi molts adjectius i pocs verbs.

 

–  Primer descriviu un objecte de casa vostra o del carrer. I expliqueu el lloc on es troba.

–  I a continuació, heu de descriure un familiar o un amic o un company de classe.