• Josep M. Espinàs

    Josep M. Espinàs (Barcelona, 1927) és un escriptor que ha conreat diversos gèneres literaris. Ha publicat més de 80 llibres, entre novel·les, cròniques de viatges, reportatges, volums de memòries… a més de la gran quantitat d’articles que s’han pogut llegir durant més de 20 anys a l’Avui i El Periódico. També va ser un dels fundadors dels Setze Jutges. Entre els premis que ha rebut destaquen el Joanot Martorell, per la primera novel·la, Com ganivets o flames; i el Víctor Català per Variétés. L’any 2002 se li atorgà el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

    7. Espinàs“Confesso, però, que on em quedo més admirat és davant les parades de fruites i verdures. Quins pebrots vermells, de gairebé dos pams, quines albergínies monumentals, quines carxofes esculturals! Mai no he vist en cap taula, ni en cap cuina, peces d’aquest volum, d’aquesta rotunditat de forma i perfecció de color. Suposo que algú les compra, és clar, però arriben al plat trinxades o estovades. Penso que és gairebé un miracle que avui dia la terra encara produeixi objectes naturals d’aquesta mena, i algun dia prescindiré que el fet sigui considerat extravagant i me’n duré a casa tres peces mestres de l’art vegetal -el vermell del pebrot, el morat de l’albergínia, el verd de la carxofa, quina harmonia cromàtica!– i les posaré damunt un moble com qui hi posa un gerro, un bronze, una ceràmica. Si aquests productes del camp els veiessin en una galeria d’art i fossin signats, valdrien molts diners.”

    Una vida articulada

     

    Print Friendly, PDF & Email

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço