• Regalèssia

    regalèssiaLa regalèssia anomenada en una bona part del territori regalíssia, prové del llatí tardà  lĭquĭritĭa, que per la seva banda és una alteració del mot grec glykýrriza. La forma grega és composta  de glykýs , que vol dir ‘dolç’ i  rhíza , que significa ‘arrel’.

    La primera documentació és del 1249 a la Lleuda de Cotlliure “Carga de seda -Drap de França-Bala de 5 i 6 draps- Carga de regalicia, 1s., 1dr., carga de casa fístola -”.

    (La lleuda és l’impost que gravava el trànsit de mercaderies, especialment a les ciutats i viles on hi havia mercat i també a diversos trams de l’espai marítim català i també significa la llista on consta la quantitat que les diverses mercaderies pagaven per lleuda.)

    Fonts:  Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, de Joan Coromines.

    Print Friendly, PDF & Email

Cap comentari

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço