• Xocolata

  xocolataXocolata ve del nahua. Segurament el mot és una barreja feta pels conquistadors castellans entre els mots pótxotl, que vol dir ‘capoc’, i kakáwatl, beguda o aigua de cacau’. Segurament, la combinació de mots era: potxo-kakáwa-atlés a dir, ‘beguda de cacau i capoc’, que eren els ingredients que feien servir antigament els asteques per preparar la xocolata.

  En català la trobem documentada per primer cop l’any 1695 al Gazophylacium Catalano-Latinum de J. Lacavalleria: “xocolata: certa pasta o confecció que es fa en les Índies”. Rafael d’Amat i de Cortada, el baró de Maldà, també en parla al recull del seu dietari Col·legi de la Bona Vida: “complertes de bon matí les obligacions — d’oir les tres misses en lo oratori, han seguit després los saludables efectes xacolatoris, amb gots d’aigua fresca i algunes figues —; si bé que alguns — no han passat de mitja presa — de xocolata, amb pa o coca de Sta. Perpètua”.

  Fonts: Diccionari etimològic, de Jordi Bruguera; Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, de Joan Coromines;  Diccionari de la llengua catalana, d’Enciclopèdia Catalana i www.escriptors.cat.

1 comentari

 1. pejota

  04 maig 15
  9:09 #

  Jo havia sentit sempre mitja pressa per referir-se una racció de la rajola de xocolata, i una pressa, a dues raccions. Hi ha algú que tingui el mateix ús? Gràcies.

  Respondre

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • mbaque: Gràcies! Sempre hi ha algun error que s’escapa…
 • Mireia: Moltes gràcies per la feina que feu! Només volia dir que “haber” en castellà s’escriu amb b.
 • Dmitri Konstantinovich: S’hauria de fer una carta a “el periódico” perquè allà sempre fan servir la...
 • Marta Cuinadiari: Acabe de descobrir aquesta pàgina i m’ha agradat molt la feina que feu per la llengua. Hi ha...
 • Montserrat: Sóc catalana i tota la vida he parlat en català però a mi em costava aquesta paraula, fins que vaig venir...

Núvol d'etiquetes

alabril anyelletllanat any Fabra borni bosc català comptar contar dat diacrítics dit DUC dut enllepolit erradicar esquila fa flairefina gallina gana gat frase feta grenyal guants itujuguesencatala llengua llepol mi mica numerals punta quinfumfa rei res set son taló tica tramvia vesc vint-i-nou visc voluntariat xica