• Tallar el bacallà

  tallar el bacallàOrigen

  En temps de quaresma, als monestirs, l’abat o el prior feia les racions de bacallà, i les podia fer de la mida que volgués. Per això, quan algú té autoritat i poder de decisió es diu, encara ara, que “talla el bacallà”.

  Significat

  Manar, dirigir un assumpte

  Sinònims

  Remenar les cireres

  Portar la batuta

  Altres llengües

  Alemany

  Die Hosen anhaben

  Anglès

  – To be the Kingping

  Basc

  Babak eltzetik atera

  Zartagia giderretik izan

  Batuta jaso

  Erasan bat egin

  Galtzak soinena ukan

  Castellà

  Dirigir el cotarro

  – Llevar la batuta

  – Estar en el candelero

  Francès

  – Être le grand manitou

  – Faire la pluie et le beau temps

  Avoir la haute main

   Romanès

  A avea pâinea şi cuţitul în mână

  Rus

  играть первую скрипку

  Les traduccions han estat possibles gràcies a la col·laboració de:

  Xus Ugarte i Ronald Puppo de la Universitat de Vic (anglès); Núria Codina de la Universitat de Chemintz i Javier Orduña de la Universitat de Barcelona (alemany); Itziar Aduriz de la Universitat de Barcelona, Jon Elordi, Josean Odiaga i Antton Olano (basc);  Xus Ugarte i  Claude Carcenac de la Universitat de Vic (francès); Joan Fontana de la Universitat de Barcelona (romanès), i Iliuxin Grigori, Kikteva Ksènia, Merzliakova Ksènia, Popova Victòria, Rudnik Svetlana, Xàrina Olga i Lukiànova Anastàsia de la Universitat Estatal Lomonóssov de Moscou (rus).

  Informació complementària:
  http://stel.ub.edu/paremio-rom/ca/

  http://refranys.wordpress.com/about/

   

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

40 60 anglicisme apòstrof bones calma català cavallfort cursos diccionari normatiu diec2 dret empresa erradicar escacs escola etsiuts expressions fil frase feta frases fetes hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs en català justícia lèxic nova gramàtica otorrino pillar; agafar; enxampar porc recursos refranys riquesa lèxica salutació sigles sinònims temps termcat tió topònims tèxtil verbs vista