• Tallar el bacallà

  tallar el bacallàOrigen

  En temps de quaresma, als monestirs, l’abat o el prior feia les racions de bacallà, i les podia fer de la mida que volgués. Per això, quan algú té autoritat i poder de decisió es diu, encara ara, que “talla el bacallà”.

  Significat

  Manar, dirigir un assumpte

  Sinònims

  Remenar les cireres

  Portar la batuta

  Altres llengües

  Alemany

  Die Hosen anhaben

  Anglès

  – To be the Kingping

  Basc

  Babak eltzetik atera

  Zartagia giderretik izan

  Batuta jaso

  Erasan bat egin

  Galtzak soinena ukan

  Castellà

  Dirigir el cotarro

  – Llevar la batuta

  – Estar en el candelero

  Francès

  – Être le grand manitou

  – Faire la pluie et le beau temps

  Avoir la haute main

   Romanès

  A avea pâinea şi cuţitul în mână

  Rus

  играть первую скрипку

  Les traduccions han estat possibles gràcies a la col·laboració de:

  Xus Ugarte i Ronald Puppo de la Universitat de Vic (anglès); Núria Codina de la Universitat de Chemintz i Javier Orduña de la Universitat de Barcelona (alemany); Itziar Aduriz de la Universitat de Barcelona, Jon Elordi, Josean Odiaga i Antton Olano (basc);  Xus Ugarte i  Claude Carcenac de la Universitat de Vic (francès); Joan Fontana de la Universitat de Barcelona (romanès), i Iliuxin Grigori, Kikteva Ksènia, Merzliakova Ksènia, Popova Victòria, Rudnik Svetlana, Xàrina Olga i Lukiànova Anastàsia de la Universitat Estatal Lomonóssov de Moscou (rus).

  Informació complementària:
  http://stel.ub.edu/paremio-rom/ca/

  http://refranys.wordpress.com/about/

   

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço