• El 9 Ets i uts. Lèxic: ràpid com el vent!

    Ràpid(a) com el vent

    Núm.127// Vivim en un món on se’ns demana ser ràpids, àgils i eficaços. És el món de la immediatesa d’Internet. Fer-ho bé, amb criteri i de manera fiable ja és tota una altra cosa, no trobeu? Avui dediquem aquest article justament al concepte de ‘ràpid’, a expressions que hi fan referència i als seus sinònims en diferents contextos.

     

    Hi ha força fraseologia que expressa la velocitat, com ara: córrer com un llamp, ser ràpid o córrer com un coet o com un bòlid, sortir esperitat, córrer/passar com una centella, córrer com el vent/més que el vent o deixar endarrere el vent. Ara que parlem del vent, recordeu aquell velocista que es deia Carl Lewis? Sempre serà recordat amb el sobrenom de ‘el fill del vent’.

     

    Pel que fa a sinònims, tant podem usar veloç, que és potser el més emprat, com també àgil, lleuger i diligent. Diem que «es va a una velocitat vertiginosa» o bé «aquell ha entrat a la cuina rabent». En un registre molt més culte, podríem escriure el següent: «Espero que tingui una prompta recuperació». Altres exemples: «La Teresa és una dona expeditiva», és a dir, ràpida i eficient; «Va ser un esclat instantani (o momentani)»; «Els estels fugaços passen en una/com una exhalació». Si en veieu, demaneu un desig. Vinga, va, ràpid, que no se us escapi!

     

     

    Print Friendly, PDF & Email

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço