El 9 Ets i uts. Els verbs ser i estar i les seves traduccions
Núm. 248// Quan s’ha de traduir el verb ser i el verb estar en altres idiomes, de vegades ens trobem amb algunes particularitats curioses. En aquest article comentarem molt per sobre algunes característiques en algunes llengües. Degut a la poca extensió del document, algunes anotacions poden quedar com a mitges veritats o mancades de les explicacions oportunes.
La primera diferència es troba quan es compara català i castellà. Malauradament, cada dia se senten més construccions com “la sopa està bona” o “en Pere està casat”, quan en català haurien de ser “la sopa és bona” i “en Pere és casat”.
Per altra banda, quan es compara el francès tot sembla ser més fàcil, el verb Être té els sentits del verb ser i del verb estar: la soupe est bonne (la sopa és bona), Piere est marié (en Pere és casat), recordant així una mica al català.
Si es continua comparant altres llengües, s’observa com l’amazic i el rus semblen no tenir el verb ser. Així la frase “sóc un home” en amazic de Nador és “necc d argaz [ne∫’dajaz]” (escrit segons l’ortografia estàndard) i en rus és “я – человек [jat∫elo’vjek]”. Però això només passa en present, ja que el verb ser és mancat de sentit i sols actua com un nexe.
Altres llengües com el gaèlic d’Irlanda, s’observa un verb ser i un verb estar. Aquesta afirmació es pot veure en aquests exemples: la traducció de “soc professor” és “Is múinteoir mé”, i la de “soc a Dublin” és “Tá mé i mBaile Átha Cliath”, recordant el castellà.
Quan s’observa el llatí, hom es troba que amb el verb Sum (ser) es podia expressar les excepcions dels dos verbs. Seria, per tant, un altre cop com el francès. I aquí hi ha una sorpresa per als catalans. El verb Sum (ser) també té el sentit del verb “tenir” quan s’utilitza amb concordança amb el datiu. Curiosament aquest valor de possessiu també s’expressa en tots els idiomes abans esmentats en diferents maneres i sentits.
Traduccions de “tinc una casa” en francès, rus, amazic i gaèlic irlandès
(Construcció gramatical utilitzant el verb ser, el datiu de persona posseïdora i un objecte posseït. L’ordre i l’aparició dels elements no concorda pas)
Rus: u menya est dom (a mi és una casa). Amazic: ghari taddart (a mi una casa). Gaèlic: Tá teach agam (està a mi una casa).
En francès, es podria utilitzar aquesta construcció en un sentit molt restringit i seria: “Une maison est à moi”,
Finalment cal dir que en llatí, francès i rus tenen un verb equivalent al nostre “tenir”: en llatí seria “habeo domum”, en francès es diria “j’ai une maison” i en rus “я имею дом” (ja umeju dom)”. L’amazic manca de forma anàloga i en gaèlic seria un cas molt especial que aquí no s’explicarà pas.