Arxiu per febrer, 2023

  • El 9 Ets i uts. Expressions amb CAN i CAL (VII) Can Pistraus (II)

    Núm. 265// Sembla que Pistraus o Pistracs pot venir del castellà pistraje o pistraque, que col·loquialment és una menja o una beguda insípida o de mal gust, encreuament de pisto (que és la nostra samfaina o bé un poti-poti de coses) i comistrajo (mescla extravagant i mal feta d’aliments). Tanmateix, segons el Refranyer barceloní de Joan Amades, es pot afegir que can Pistraus era un bordell situat a Montjuïc on sempre hi havia baralles i on el qui hi entrava no sabia com en sortiria. 

    Potser per això abans es deia «A can Pistraus et prenen (o roben) els botons sense desfer-te els traus», quan es deixava algú ben plomat, però d’una manera elegant, sense que se n’adonés. Una altra frase feta que sentim correntment és engegar a can Pistraus. En aquest cas, es pot engegar algú («No li va agradar el que en Joan li va dir i el va engegar a can Pistraus») o alguna cosa («En època d’exàmens engegaria els estudis a can Pistraus»). És el que familiarment diríem ‘engegar a dida, a pastar fang’ i vulgarment ‘engegar a la merda’. Però té un altre significat que aquí no ens és gens usual, el de ‘engegar molt lluny’. Canviant d’expressió, a vegades, quan un estri o un objecte ja no ens serveix, diem «Ja ho pots ben fotre a can Pistraus, això!».  És a dir, ‘llençar, fotre a mar’.  

    I per acabar les frases fetes amb aquest topònim d’origen bordeller, no ens podem descuidar de tenir el cap a can Pistraus, que vol dir ‘estar distret, tenir el cap a quarts de quinze’ o també ‘venir de l’hort’. Solem emprar aquesta expressió quan el nostre interlocutor no està per la feina o pel que li diem. A més, quan ja no recordem les coses a causa de l’envelliment, podem fer notar el següent: «Els pocs vells que quedem al poble tenim el cap (o la memòria) a can Pistraus».  

    Article complet

  • El 9 Ets i uts. Expressions amb CAN i CAL (VI). Can Pistraus o Pistracs

    Núm. 264// Els articles d’avui i de la setmana que ve els dediquem exclusivament a can Pistraus (o Pistracs, segons les zones), ja que ens serveix per formar múltiples expressions. L’etimologia del nom no és segura, però ha donat una sèrie de frases fetes que s’usen al llarg de la nostra geografia. Tot seguit veurem una part de les frases fetes formades amb aquest antic topònim de Barcelona. 

    Anar-se’n a can Pistraus té molts significats, com ara: 1. Fracassar en un negoci o en una empresa; 2. Morir («Doncs, mira, m’alegro que se n’hagi anat a can Pistraus d’una vegada; era un malparit»); 3. No funcionar un projecte o un pla; 4. No anar bé, espatllar-se un aparell o un estri; 5. Arruinar-se, perdre hom tot el que tenia, i 6. Un fenomen natural (com una tempesta o una secada) afectar greument els boscos, els camps o les zones urbanes («La collita d’aquest any se n’ha anat a can Pistraus per culpa de la secada»; «Hi va haver un aiguat molt fort i tot se’n va anar a can Pistraus»). 

    Semblantment a can Pixa, can Taps, can Penja-i-despenja o can Seixanta, també es fa servir l’expressió «Això és can Pistraus, no hi ha manera de trobar res al seu lloc». Ja vam comentar que en aquest cas la frase feta podia prendre el sentit de lloc desordenat, caòtic, on ningú fa cas dels superiors (o bé les seves ordres són confuses i gens clares) i tothom fa el que vol. En definitiva, es diu d’un lloc sense ordre ni concert. També es pot usar amb el verb semblar: «Aquest taller sembla can Pistraus!». Curiosament a Mallorca tenen una expressió anàloga: «Això pareix can Bum». No sabem exactament què era can Bum abans; ara pot ser dues coses: a Felanitx hi ha una botiga d’antiguitats amb aquest nom i al canal de televisió autonòmica, l’IB3, Can Bum! és un programa de gags basat en l’actualitat balear, on es parodia la política i la vida quotidiana de les Illes Balears. Una mena de Polònia 

     

    Article complet

  • El 9 Ets i uts. Expressions amb CAN i CAL (V). La idea del desordre

    Núm. 263//Tenir ordre en la vida, a casa i a la feina és important. Més que important, essencial per anar més tranquil i no entrebancar-se contínuament. No sabem per quina raó hi ha moltes frases fetes amb can, cal, ca la per expressar el desordre i cap per expressar l’ordre. Curiós, oi? En l’article anterior ja en vam veure una: semblar can Giracamises. Segur que us sona. Però n’hi ha moltes més. 

    Per exemple, en un lloc on la gent no s’entén es pot dir que és ca la Quica. O can Bogeria o can Garlanda. Si la mestra se’n va de classe i els alumnes fan merder, l’aula es converteix en can Xauxa, tothom fa el que vol i crida a ple pulmó. Per als negocis també s’usa can Seixanta o can Taps. Solen fer referència a les botigues i a les empreses  malendreçades o bé on regna el caos. Per cert, de can Seixanta hi ha una història. Es veu que era una fàbrica de teixits del Raval de Barcelona, al carrer de la Riereta, als números 18, 20 i 22, més concretament. Era molt més coneguda pel desordre que pels seus productes. Segons el periodista Josep Maria Huertas Claveria, la suma de 18, 20 i 22 va donar nom a la fàbrica i de retruc a l’expressió que és tan popular. Per cert, can Taps era una taverna del Poble Nou de Barcelona, on avui hi ha el Cementiri Vell, i quan diem «Se n’ha anat a can Taps» indiquem també que algú ha mort o que un negoci ha fracassat.  

    Dels llocs malendreçats, també se’n diu que són o semblen can Penja-i-despenja –segons el Gran Diccionari de la Llengua Catalana té el valor de casa de préstecs i el d’encants (lloc on es venen objectes vells), a més del que hem dit primer. A un lloc on tothom fa el que vol se li posa l’etiqueta de can Pixa-i-rellisca (o can Pixa): «Això és can Pixa; algú hi haurà de posar ordre». Cal dir que moltes d’aquestes expressions són intercanviables. Finalment, podem assegurar que «Aquí és com a can Maneu, que tothom mana i ningú no creu». Visca l’anarquia! 

    Article complet

  • El 9 Ets i uts. Salutacions i comiats

    Núm. 262// Saludar-se i acomiadar-se són actes de cordialitat, que ens indiquen les bones maneres (o les males maneres) de la gent. Són potser les expressions més corrents perquè les diem cada dia més d’una vegada. Quan trobem algú al carrer, és normal que diguem «Ei, hola! Feia temps que no et veia!». Sovint demanem també l’estat de la persona (Com estàs?, Com va això?…). Si entrem en algun lloc o telefonem, podem encetar la conversa amb  «Hola, bon dia/bona tarda!». Per acomiadar-nos, el més freqüent és dir Adeu (‘Deu, en versió reduïda amb afèresi), Adeu-siau (molt més formal), Siau (reducció col·loquial del comiat anterior), Apa/au, siau (més bèstia) o Fins més tard, Fins ara, Fins després, Fins demà, Fins la setmana que veA reveure potser és més formal. Cal remarcar que Apa i au són paraules que reforcen el comiat i que són d’ús estrictament familiar o col·loquial. 

    Les principals fórmules de salutació relacionades amb les parts del dia són bon dia per a les hores amb llum solar i bona nit per a les hores nocturnes. Per exemple: «Bon dia! Quan estigueu a punt anirem a fer un cafè», «Me’n vaig cap a casa. Bona nit i fins demà!». 

    En català, la fórmula bona tarda s’ha introduït més recentment per fer referència a la franja horària posterior al migdia. A València es fa servir bona vesprada. Cal tenir en compte, però, que és possible fer servir bon dia si som a la tarda, com es fa a les Illes Balears i també a vegades a Catalunya. 

    Finalment, també es pot fer servir la fórmula bon vespre per referir-nos a les hores compreses entre la tarda i la nit. Per exemple: «Bon vespre! Havíem reservat una taula per sopar». 

    Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço