El 9 Ets i uts. Expressions amb CAN i CAL (VIII). Localismes
Núm. 268// En aquest món híper connectat i globalitzat els localismes han perdut força i se’ls veu com una nosa. Quina bajanada! Quina gran aportació poden fer avui, des del punt de vista lingüístic, les expressions locals tan eufòniques, divertides i amb contingut encara interessant avui i sempre! Els qui les sabeu no les amagueu com si fos un secret inconfessable o com si fos una vergonya; compartiu-les i serà un tresor per a tothom. Perquè el llegat més maco és la transmissió del saber als altres. Moltes de les expressions d’avui no les coneixereu, potser cap, però tenen la seva gràcia i encant, ja ho veureu.
Des de Sant Feliu de Guíxols ens arriba semblar de can Turris Murris, que significa ‘tenir un caràcter antipàtic’. Prop d’allà, a Blanes, diuen «sembles de can Tarranc en amunt!». Aquesta frase era pròpia per a algú que semblava de pagès, ja que can Tarranc era un mas. El famós folklorista Joan Amades i Gelats va recollir aquesta altra: ser de can Piquinyoli, que vol dir ‘ser dolent, de baixa qualitat o ordinari’. També va recollir la següent: «N’hi ha que volen anar a can Tries i es queden a can Trobes». Significat? Es refereix a aquells que ho volen triar tot i només obtenen el que troben. D’aquestes dues darreres no en sabem la zona d’ús. En canvi, sí que se sap que a Tossa quan diuen que «Aquell és de can Cascàrria» volen dir que és molt brut.
I a Barcelona, concretament al barri de Gràcia, s’usava molt ser a can Passa-com-puguis, que indicava que calia adaptar-se a les circumstàncies en què es vivia, és a dir, acontentar-se amb el que es tenia i no estirar més el braç que la màniga. Can Passa-com-puguis era una vella taverna establerta al carrer de la Culebra de Gràcia, avui carrer de Francesc Giner.
Cap comentari
Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.