• El 9 Ets i uts. Expressions populars d’origen religiós I

    Expressions populars d’origen religiós (I) 

     

    Núm. 294// Moltes vegades, quan parlem, utilitzem frases fetes i lèxic arrelat a la religió o relacionat amb la tradició cristiana. De totes maneres, quan ho diem, no en som conscients ni tampoc en coneixem l’origen concret. De ben segur que, la majoria, les utilitzem o les hem sentides en algun moment. Algunes fan referència a la litúrgia de la consagració o a l’oració. 

    En aquest cas no és una expressió popular sinó un mot, però… sabem d’on ve lavabo? Sabem que és la pica on rentar-se mans i la cara i també la cambra de bany, però deriva de les paraules en llatí que recitava el sacerdot mentre es rentava les mans després de l’ofertori com a símbol de purificació. Deia: “Lavabo inter innocentes manus meas et circumdabo altare tuum, Domine” (Em rentaré les mans entre els innocents i circumdaré el vostre altar, Senyor). 

    Quan alguna cosa està neta com una patena volem dir que està molt neta, sense brutícia. La patena és el plat on es posa el pa de l’eucaristia, el qual sempre està net ja que, després de repartir la comunió, el mossèn el neteja bé perquè no quedi cap resta del cos de Crist. 

    I si perdem l’oremus? Doncs significa que ens hem desorientat, hem perdut la memòria d’allò que hem de dir o fer. Oremus és la forma verbal llatina que significa “preguem”, usada pel capellà per convidar a l’oració. Presumiblement aquesta frase té el seu origen en la situació que algun capellà no trobava el text d’una part variable de la missa ja que havia canviat de lloc el punt del missal. 

    Quan diem que algú és un tros de pa (beneït) ens referim a algú que és molt bona persona, potser fins i tot, ingènua. Tant el pa (beneït) a la missa com el pa que se serveix a taula es consideren aliments necessaris i bons. 

    I déu-n’hi-do és una expressió per mostrar conformitat, admiració, sorpresa… Significa “Déu li’n doni” i fa referència a un tros de pa. 

     

    Fonts:  

    Optimot 

    Rodamots 

    Dites.cat 

    www.catalunyareligio.cat 

    Print Friendly, PDF & Email

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço