• El 9 Ets i uts. Expressions populars d’origen religiós II

    Expressions populars d’origen religiós (II) 

     

    m.285// Continuem amb aquelles frases fetes i lèxic arrelat a la religió o relacionat a la tradició cristiana, però que ja hem perdut la consciència de per què les diem i  no sabem quin origen tenen. Revisem-ne alguna més.  

    Quan diem fer Pasqua abans de Rams ens referim a tenir un fill abans de casar-se, per tant, abans del que tocaria, segons la religió cristiana. La festa de la Pasqua seria la resurrecció de Jesús i la benedicció del dia de Rams s’escau uns dies abans de la seva mort, en record a l’entrada de Jesús a Jerusalem. 

    Si plores com una Magdalena vol dir que plores molt i molt. Maria Magdalena és la dona que plora sobre els peus de Jesús. Era una dona que havia estat molt pecadora i va implorar el perdó de Jesús plorant tant que li va mullar els peus. 

    Si és més vell que Matusalem significa que algú o alguna cosa és molt vella. Segons el llibre del Gènesi, Matusalem és un dels primers patriarques bíblics i va viure 969 anys, amb la qual cosa ha sigut el prototip de la longevitat. 

    Si ens desentenem d’un problema o n’eludim la responsabilitat diem que ens en rentem les mans. L’expressió prové d’un fet bíblic, concretament de quan Ponç Pilat, governador romà de Judea, va lliurar Jesús als jueus perquè el sacrifiquessin tot i que creia que era innocent. Tot seguit, simbòlicament, es va rentar les mans donant a entendre que no volia assumir la responsabilitat de la seva mort. 

    I, per acabar, tenim l’expressió per a més inri que s’utilitza amb mofa quan una situació n’empitjora una altra. Prové de les sigles llatines “Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum” (‘Jesús Natzarè, rei dels jueus’) que era la inscripció que es va posar al capdamunt de la creu de Jesús per ordre de Pilat. Els escribes i fariseus li van demanar que la substituís per una que digués “Aquest diu que és el rei dels jueus”, però Pilat els va respondre amb la famosa frase: “El que està escrit, escrit està”. 

    Fonts:  

    Optimot 

    Rodamots 

    Dites.cat 

    www.catalunyareligio.cat 

    Print Friendly, PDF & Email

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço