• El 9 Ets i uts. Expressions, dites i frases fetes sobre animals marins (2)

    Núm.321// De refranys sobre el peix n’hi ha, no ens podem pas queixar. Més ben dit, n’hi ha un fotimer. Comencem amb un de ben conegut, El peix gros es menja el petit, que significa que la gent poderosa domina els febles. També es deia La carn atipa i el peix dissipa, segons la creença que la carn embafa més que el peix. Com més mar, més peix, diu el qui se sent valent i optimista davant les grans dificultats. Un altre per als incauts: Peix que busca l’ham busca el seu mal, que significa que no cal deixar-se atreure per les belles o bones aparences.  

    A València es diu ben encertadament que El peix, per al qui se’l mereix, i l’espina per al gat: és a dir, que les coses han de donar-se segons els mèrits de qui les ha de rebre. L’hoste i el peix menut, al cap de tres dies, put, per contra, significa que el qui rep hospitalitat en una casa ha de procurar no passar-hi gaires dies perquè, si no, arriba a molestar. I ja que parlem de molestar, hem de saber que Peix que put, tira’l al mar: vol dir que les coses dolentes o molestes han de llençar-se. I també tenim que El peix no s’agafa a pedrades (o a bastonades): o sigui, per aconseguir dels altres allò que volem, cal tractar-los amb amabilitat i no de qualsevol manera.  

    Aquesta segur que l’heu sentit: Qui vol (afagar) peix, que es mulli el cul (o bé s’ha de mullar el cul), refrany que significa que si vols obtenir coses valuoses has d’esforçar-se al màxim per aconseguir-ho. I una de ben certa, que ens ve des de Menorca: Qui bon peix vol menjar, sa bossa s’ha d’escurar. I és que el peix a la Mediterrània, cada vegada més escàs, és ben car, sobretot el bo. I, finalment, Quan vegis el peix a l’aigua saltar, estén la bugada, que el bon temps vindrà: es refereix a la creença que, si els peixos salten dins l’aigua, és senyal que farà bon temps. 

    Print Friendly, PDF & Email

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço