• El 9 Ets i uts. Lèxic: expressions que signifiquen ‘ràpidament’

    Núm.128//Ràpidament és un adverbi, és a dir, una d’aquelles paraules que no tenen gènere, tot i que es formen amb l’adjectiu en femení (ràpida), i que modifiquen o complementen el significat del verb, d’un adjectiu, d’un altre adverbi o de l’oració. Avui veurem expressions que poden tenir un significat semblant al de ràpidament.

     

    D’entrada, cal dir que l’adjectiu, això és, ràpid, pot tenir la mateixa funció de l’adverbi. Alguns exemples: «La Carme camina ràpid» (de manera ràpida); «El Joan parla tan ràpid que no l’entens» (tan ràpidament). Si anem molt ràpidament o fem les coses amb un ritme alt, se sol dir que les fem de pressa, corrents, a corre-cuita, a cuita-corrents, volant, a tota velocitat/màquina/vela o a tot drap. Si som més vulgars, potser se’ns escaparà un a tota hòstia/llet/merda/castanya i, fins i tot, cagant llets.

     

    Si fem una cosa en un moment, gairebé imperceptible, també la podem fer de cop, de cop i volta, d’una revolada, de sobte, de cop sobte, en un girar d’ulls o en un obrir i tancar d’ulls. «Majorment que yo són esperit qui en tancar e en obrir l’ull vaig de Orient a Occident», feia dir a un dels seus personatges l’escriptor epicuri Bernat Metge a Lo Somni. Que era gran, Bernat Metge! I que bonic ho escrivia! Irrepetible.

     

     

    Print Friendly, PDF & Email

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço