• El 9 Ets i uts. Toponímia: noms de lloc amb -bell (bells indrets) II

    BELLS INDRETS (II) 

     Núm. 196//De bells indrets, n’hi ha pertot arreu. Aquí, allà i més enllà. I els noms que els defineixen traspassen les fronteres. Per exemple, el topònim Bellavista es pot trobar a Catalunya, a Mallorca, a Andalusia i fins i tot al Perú, Mèxic, Xile i l’Equador. Tots no els podrem veure en aquest petit espai, però n’esmentarem els més pròxims i algun de llunyà. 

     

    Doncs sí, a l’altre costat de l’Atlàntic hi ha diverses Bellavistes, però ens fixarem en una localitat del Perú, del departament de San Martín, amb clima tropical, que rep encertadament aquest nom. Bellavista és també un llogaret de l’Alt Camp, entre Nulles i Valls, on es viu molt de l’agricultura, sobretot de la vinya. A Mallorca, a Llucmajor concretament, hi ha la urbanització de Bellavista. D’altra banda, ens és ben conegut el barri de Bellavista de les Franqueses del Vallès, que tant ha crescut en els darrers 50 anys. A la mateixa comarca hi ha un disseminat de Cardedeu que rep el mateix nom. Així mateix, al sud d’Osona hi ha la Bellavista Vella, una masia de Sant Martí de Centelles, al capdamunt dels cingles de Bertí, a la vora de la Trona.  

     

    Prop d’allà, a Centelles, hi ha el barri del Bellesguard, en què esguard vol dir ‘mirada’. Bellesguard també era l’antiga residència del rei Martí l’Humà, construïda el 1408 a la torre de Vallblanc, de Sant Gervasi de Cassoles (Barcelona). Antoni Gaudí la va reconstruir aprofitant algunes de les restes. Durant la Guerra Civil va ser un orfenat i el mobiliari de fusta es va cremar per combatre el fred.  

    Print Friendly, PDF & Email

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço