• Bon dia, bona tarda, bona nit / *bones

    Per saludar fem servir les experssions ‘bon dia’, ‘bona tarda ibona nit’. Fixeu-vos que són formes en singular. Bones, plural, és un calc del castellà buenas (tardes, noches) que s’ha d’evitar.

    Bon dia i bona hora!

    Print Friendly, PDF & Email
  1. Ana S1

    02 nov. 11
    3:04 #

    Bona nit,
    No havia descobert aquest enllaç, fins avui que he tingut una mica de temps per mirar-me’ls.
    M’ha semblat molt interessant i una eina molt útil.
    Et donem molt treball, Jaume!!
    Moltes gràcies.

  2. Carmina

    16 maig 12
    15:37 #

    L’expressió no hauria de ser “bona ora”? No saltres, els valencians, diem: Bon dia i bon ora! També usem la forma “oratge” per a referir-nos a l’estat de l’atmosfera: avui fa bon oratge.

    DIEC:
    ora. 1 f. [LC] Ventet suau. 2 f. [LC] Temps suau i tranquil.

    1. mjaume

      01 juny 12
      8:33 #

      L’expressió “bon dia i bona ora” també es fa servir al Principat en el mateix sentit que al País Valencià. És interessant remarcar que ‘ora’ va sense hac perquè no es refereix al temps cronològic, sinó al temps meteorològic.
      Tot i així, és optatiu, dir ‘bona ora’. Per tant, ‘bon dia’ és perfectament correcte.
      El que no és correcte, perquè és un cal del castellà, és *bones, una manera de saludar que s’ha estès amb molta rapidesa.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço