• Bon dia, bona tarda, bona nit / *bones

  Per saludar fem servir les experssions ‘bon dia’, ‘bona tarda ibona nit’. Fixeu-vos que són formes en singular. Bones, plural, és un calc del castellà buenas (tardes, noches) que s’ha d’evitar.

  Bon dia i bona hora!

 1. Ana S1

  02 nov. 11
  3:04 #

  Bona nit,
  No havia descobert aquest enllaç, fins avui que he tingut una mica de temps per mirar-me’ls.
  M’ha semblat molt interessant i una eina molt útil.
  Et donem molt treball, Jaume!!
  Moltes gràcies.

 2. Carmina

  16 maig 12
  15:37 #

  L’expressió no hauria de ser “bona ora”? No saltres, els valencians, diem: Bon dia i bon ora! També usem la forma “oratge” per a referir-nos a l’estat de l’atmosfera: avui fa bon oratge.

  DIEC:
  ora. 1 f. [LC] Ventet suau. 2 f. [LC] Temps suau i tranquil.

  1. mjaume

   01 juny 12
   8:33 #

   L’expressió “bon dia i bona ora” també es fa servir al Principat en el mateix sentit que al País Valencià. És interessant remarcar que ‘ora’ va sense hac perquè no es refereix al temps cronològic, sinó al temps meteorològic.
   Tot i així, és optatiu, dir ‘bona ora’. Per tant, ‘bon dia’ és perfectament correcte.
   El que no és correcte, perquè és un cal del castellà, és *bones, una manera de saludar que s’ha estès amb molta rapidesa.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

40 60 anglicisme apòstrof bones calma català cavallfort cursos diccionari normatiu diec2 dret empresa erradicar escacs escola etsiuts expressions fil frase feta frases fetes hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs en català justícia lèxic nova gramàtica otorrino pillar; agafar; enxampar porc recursos refranys riquesa lèxica salutació sigles sinònims temps termcat tió topònims tèxtil verbs vista