• 9. Mateix / mateixa

  • Es fa servir emfàticament per indicar que es tracta precisament d’una determinada persona o cosa i no pas d’una altra, o que el que es diu és exactament allò. En aquest cas equival a en persona, fins i tot i, preferiblement, es posposa al nom. És incorrecte propi, pròpia en aquest sentit.

  Per exemple:

  Sembla un fet important per als cubans mateixos [i no pas propis cubans].
  La seva germana mateixa li va fer de professora [i no pas pròpia germana].
  Són els canvis socials mateixos que marquen el ritme [i no pas propis canvis socials].

  • Pot tenir un ús pronominal, equivalent a la mateixa cosa, les mateixes coses, però no pot servir de pronom per evitar repeticions, sinó que en aquest cas s’ha de construir la frase d’una altra manera, posar-hi un pronom feble, en o hi, o prescindir de mateix/a, segons el cas.

  Diu el mateix que sempre [correcte].
  Els exàmens han de ser anònims per tal de preservar la màxima objectivitat a l’hora de corregir-los [i no pas en la correcció dels mateixos].
  Al web d’aquesta associació trobareu la informació que s’hi refereix [i no pas sobre la mateixa].
  La freqüència i la durada de les visites no seran iguals [i no pas de les visites i la durada de les mateixes].
  Al final de l’examen els estudiants poden sol·licitar un justificant documental que acrediti que hi han assistit [i no pas la seva assistència al mateix].

Cap comentari

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

alabril21 apòstrof beure bisbe bull carnestoltes català cursos dret DUC erradicar etsiuts expressions fil frase feta frases fetes got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia llengua lèxic musell nova gramàtica numerals paraules parts llibre porc recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tramvia tres tombs tèxtil verbs vint-i-nou xoriço