• 9. Mateix / mateixa

    • Es fa servir emfàticament per indicar que es tracta precisament d’una determinada persona o cosa i no pas d’una altra, o que el que es diu és exactament allò. En aquest cas equival a en persona, fins i tot i, preferiblement, es posposa al nom. És incorrecte propi, pròpia en aquest sentit.

    Per exemple:

    Sembla un fet important per als cubans mateixos [i no pas propis cubans].
    La seva germana mateixa li va fer de professora [i no pas pròpia germana].
    Són els canvis socials mateixos que marquen el ritme [i no pas propis canvis socials].

    • Pot tenir un ús pronominal, equivalent a la mateixa cosa, les mateixes coses, però no pot servir de pronom per evitar repeticions, sinó que en aquest cas s’ha de construir la frase d’una altra manera, posar-hi un pronom feble, en o hi, o prescindir de mateix/a, segons el cas.

    Diu el mateix que sempre [correcte].
    Els exàmens han de ser anònims per tal de preservar la màxima objectivitat a l’hora de corregir-los [i no pas en la correcció dels mateixos].
    Al web d’aquesta associació trobareu la informació que s’hi refereix [i no pas sobre la mateixa].
    La freqüència i la durada de les visites no seran iguals [i no pas de les visites i la durada de les mateixes].
    Al final de l’examen els estudiants poden sol·licitar un justificant documental que acrediti que hi han assistit [i no pas la seva assistència al mateix].

Cap comentari

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço