• Remenar les cireres

  Remenar les cireresSignificat

  Manar, dirigir un assumpte (Víctor Pàmies DITES.CAT Barcanova)

  Tenir el poder. Dirigir un assumpte (DIEC2)

  Sinònims

  Portar la batuta

  Tallar el bacallà

  Altres llengües

  Alemany

  Das Heft in der Hand haben

  Anglès

  To rule the roost

  To be the boss

  Basc

  Babak eltzetik atera

  Zartagia giderretik izan

  Batuta jaso

  Castellà

  Llevar la batuta

  – Dirigir el cotarro

  Francès

  Tenir la queue de la poêle

  Être le maître à bord

  Tenir les rênes du pouvoir

  Romanès

  A avea pâinea şi cuţitul în mână

  Rus

  играть первую скрипку

  Les traduccions han estat possibles gràcies a la col·laboració de:

  Xus Ugarte i Ronald Puppo de la Universitat de Vic (anglès); Núria Codina de la Universitat de Chemintz i Javier Orduña de la Universitat de Barcelona (alemany); Itziar Aduriz de la Universitat de Barcelona, Jon Elordi, Josean Odiaga i Antton Olano (basc);  Xus Ugarte i  Claude Carcenac de la Universitat de Vic (francès); Joan Fontana de la Universitat de Barcelona (romanès), i Iliuxin Grigori, Kikteva Ksènia, Merzliakova Ksènia, Popova Victòria, Rudnik Svetlana, Xàrina Olga i Lukiànova Anastàsia de la Universitat Estatal Lomonóssov de Moscou (rus).

  Informació complementària:
  http://stel.ub.edu/paremio-rom/ca/

  http://refranys.wordpress.com/about/

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço