• Tants caps tants barrets

  Tants capsSignificat

  Expressió que indica, referint-se a diferents persones, la disparitat de conveniències, propòsits, etc., entre cadascuna i les altres (DIEC2)

  Origen

  En el blog Etimologies paremiològiques de Víctor Pàmies, s’hi explica l’origen possible i el significat diferent que tenia en un principi, quan es referia que cada persona havia de pagar la part que li tocava.

  En el mateix blog s’hi esmenta que probablement  la citació té un origen remot llatí: Quot homines, tot sententiae [LL], atribuïda a Terenci (llegida a Formió, v. 454), d’on hauria passat a la resta de llengües de cultura llatina (anglès, italià, castellà, català…): Tants homes, tantes opinions, Tanti uomini tanti modi di pensare [IT], etc.

  Sinònims

  Cadascú per on l’enfila

  Tants d’homes, tants de parers

  (Víctor Pàmies i Riudor  DITES.CAT  Edicions Barcanova)

  Altres llengües

  Alemany

  So viel Köpfe, so viel Sinne

  Anglès

  – To be at variance

  – You can’t please all the people all of the time

  Basc

  Zenbat buru, hainbat aburu

  Castellà

  Cada loco con su tema

  – De tal cabeza, tal sentencia

  – Tantos hombres, tantos pareceres

  Francès

  Autant de têtes autant d’avis

  Italià

  Tante teste, tante idee

  Romanès

  Câte capete, atâtea păreri

  Rus

  Сколько людей, столько и мнений 

  Les traduccions han estat possibles gràcies a la col·laboració de:

  Xus Ugarte i Ronald Puppo de la Universitat de Vic (anglès); Núria Codina de la Universitat de Chemintz i Javier Orduña de la Universitat de Barcelona (alemany); Itziar Aduriz de la Universitat de Barcelona, Jon Elordi, Josean Odiaga i Antton Olano (basc);  Xus Ugarte i  Claude Carcenac de la Universitat de Vic (francès); Joan Fontana de la Universitat de Barcelona (romanès), i Iliuxin Grigori, Kikteva Ksènia, Merzliakova Ksènia, Popova Victòria, Rudnik Svetlana, Xàrina Olga i Lukiànova Anastàsia de la Universitat Estatal Lomonóssov de Moscou (rus).

  Informació complementària:
  http://stel.ub.edu/paremio-rom/ca/

  http://refranys.wordpress.com/about/

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

40 60 anglicisme apòstrof bones calma català cavallfort cursos diccionari normatiu diec2 dret empresa erradicar escacs escola etsiuts expressions fil frase feta frases fetes hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs en català justícia lèxic nova gramàtica otorrino pillar; agafar; enxampar porc recursos refranys riquesa lèxica salutació sigles sinònims temps termcat tió topònims tèxtil verbs vista