• EL 9 ETS I UTS. Nova gramàtica: paraules compostes

  Què ha canviat en les paraules compostes?           

  Núm. 64//Si fem memòria de la normativa establerta pel que fa a mots compostos, cal recordar que la majoria de paraules compostes s’escriuen sense guionet, tant si es tracta de compostos catalans  (allioli, parallamps, matamosques), com si es tracta de compostos cultes i mots que contenen prefix (cientificotècnic,  antireumàtic, preinscripció).

  Hi posem el guionet en els compostos catalans, el segon element dels quals comença amb –r, -s o –x (barba-ros, para-sol, cara-xuclat) i també en els casos en què un dels elements és un punt cardinal (nord-americà), conté un accent gràfic (pèl-roig) o pot comportar errors de pronúncia (pit-roig).

  Fins aquí tot continua igual. Què ha canviat, doncs?

  Novetats de la nova gramàtica

  • En el cas de paraules en què un prefix s’adjunta a una expressió lexicalitzada o a un mot que ja porta guionet, cal escriure guionet entre el prefix i la forma composta.

  primer ministre > vice-primer ministre

  sotsdirector > ex-sotsdirector

                   conseller en cap > sots-conseller en cap

  També posem guió en els mots que s’afegeixen a un compost amb un punt cardinal.

                  nord-americà > anti-nord-americà

  • Hi ha paraules que s’han lexicalitzat a causa de l’ús i que s’escriuen sense guionet: sensepapers, sensesostre, sensefeina

   

  • D’altres, com a correcuita, exlibris, abans s’escrivien amb guionet, però  ara no.

   

  Si voleu més informació podeu consultar el cercador Optimot.

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

alabril alabril21 anyelletllanat apòstrof català comptar contar cursos dat dit dret DUC dut erradicar expressions fil flairefina frase feta frases fetes guants hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs en català justícia llengua llepol lèxic nova gramàtica numerals parts llibre punta quinfumfa recursos riquesa lèxica sinònims taló temps termcat topònims tramvia tèxtil verbs vint-i-nou