• EL 9 ETS I UTS. Sant Jordi

  La diada de Sant Jordi.

  Ho sabem tot al voltant de la celebració?

   

  Núm. 65 //La diada de Sant Jordi és una festivitat que tot Catalunya celebra malgrat ser un dia feiner.  La cultura i l’amor són els ingredients principals d’aquest dia, representats amb el llibre i la rosa.

  D’on ve aquesta festa? Els orígens es remunten al 23 d’abril de l’any 303 dC. Aquell dia, un cavaller anomenat Jordi dirigia un batalló sota les ordres de l’emperador romà Dioclesià i es va negar a perseguir els cristians; per aquest motiu va ser martiritzat i decapitat. A partir d’aquí el van començar a venerar com a màrtir i de seguida van aparèixer històries fantàstiques lligades a la seva figura. Des del segle VIII ja hi havia devoció a la figura de Sant Jordi i durant l’edat mitjana, el culte a aquest sant es va estendre a tots els Països Catalans.  Des de l’any 1456 ha esdevingut el patró oficial de Catalunya. Però és al final del XIX, amb el moviment polític i cultural de la Renaixença, quan s’instaurà Sant Jordi com la diada patriòtica, cívica i cultural més celebrada  a Catalunya.

  La llegenda ja la coneixem, però… per què regalem roses? Segons la llegenda, sembla que de les gotes de sang del drac en va néixer un roser i el cavaller en va arrencar una rosa i la va entregar a la princesa. Al segle XV a Barcelona se celebrava una fira de roses amb motiu de Sant Jordi, cosa que  fa pensar que el costum de regalar una rosa prové d’aquesta festa, que se celebrava al Palau de la Generalitat. La flor representava l’amor, i el costum marcava que l’home havia de comprar una rosa vermella a la seva enamorada.

   

  I… per què regalem llibres? El 1929, durant l’Exposició Internacional de Barcelona, els llibreters van posar parades de llibres i van presentar les novetats editorials per fomentar la lectura. La iniciativa va tenir tant èxit que es va decidir instaurar el 23 d’abril com a Dia del Llibre, data que coincideix amb la mort de dos grans autors de la història de la literatura: Cervantes i Shakespeare. Des d’un bon inici, la festa va contribuir a donar un fort impuls a la producció editorial catalana. La transcendència de la diada va ser tan gran que la conferència general de la UNESCO, el 1995, va declarar el 23 d’abril Dia Mundial del Llibre i del Dret d’Autor.

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço