• El 9 Ets i uts. Lèxic. Parèmies

  Una base de dades de parèmies

  Núm. 115//El català està d’enhorabona gràcies al filòleg vallesà Víctor Pàmies i Riudor. La seva passió per la paremiologia ha donat un nou fruit: el web Paremiologia Catalana Comparada Digital (PCCD), on es poden trobar tots tipus de parèmies. Per cert, què és una parèmia? És una màxima o una dita, d’ús popular, que conté un missatge moral o intel·lectual. N’hi ha de diverses classes, com els adagis, aforismes, axiomes, proverbis o refranys.

   

  El web PCCD és la versió en línia del buidatge iniciat a partir del 1997 de totes les fonts fraseològiques, escrites, orals o digitals que conformen la investigació de Víctor Pàmies. I aquest nou projecte l’ha fet conjuntament amb Softcatalà. Si actualment l’autor té 650.000 registres, ja n’ha pogut abocar 160.110 en aquest web de consulta.

   

  Posem-nos en pràctica: cerquem, per exemple, parèmies que continguin el mot ‘amor’. Veiem que aquesta base de dades ens en dona cinquanta, la primera de les quals és ‘Afortunat en el joc, desgraciat en l’amor’. Si cliquem sobre aquest refrany veurem que hi ha vuit variants, com ara ‘Afortunat en el joc, dissortat en amors’. A més de donar-nos la font de cadascuna de les variants, de vegades fins i tot podem escoltar la principal. En fi, no ens podem pas queixar, tenim un caramel a la boca.

   

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço