• A l’abril cada paraula val per mil 2022 -FESOL-

    CURIOSITATLocucions.—a) Mastegar fesolsparlar entre dents, sense dir les coses clares (Mall.). Si en parlan, heu fan com qui mastega fasols, Roq. 43. Diu quatre paraules mastegant fesols, Ignor. 32.—b) Mirar-se com els fesolsmirar-se de mal ull, tenir-se aversió una persona amb una altra (Mall.). Es diu perquè els fesols (|| 2) tenen l’ullet o cara que forma concavitat, de manera que sempre solen quedar d’esquena un respecte de l’altre, sense donar-se la cara mai.
    Refranys.
    —a) «Qui no cull un fesol, no en menja quan vol» (Camp de Tarr.); «Qui no aprofita un fesol, no menja pa quan vol» (Segarra, Urgell): vol dir que cal aprofitar les coses encara que sien petites, perquè totes tenen algun valor.—b) «Els fesols, sense aspre, no pugen»: vol dir que generalment els homes necessiten algú que els ajudi per a prosperar i fer-se amunt (Olot).—c) «A la collita se veurà el fesol»: vol dir que a la fi de les empreses es veu el resultat, i no abans (Mall.).

    Font: Diccionari català-valencià-balear

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço