• El 9 Ets i uts: Fem-ne cinc cèntims (A l’abril, cada paraula val per mil)

  Núm. 276// ‘Fer moixoni’ ha resultat ser l’expressió menys coneguda de les trenta que es van proposar aquest any per a la campanya “A l’abril, cada paraula val per mil”. Les expressions amb el verb FER que proposàvem des del CNL d’Osona -amb l’objectiu de recordar-les, fer-les presents als aparadors o, simplement, parlar-ne- feien pensar a qui les llegia quina de les tres opcions era equivalent al significat de la locució.  

  ‘Fer un pensament’, ‘fer safareig’ o ‘fer un cop de cap’ van tenir molt bons resultats en les respostes. Per contra, ‘fer moixoni’ ha estat la més difícil de deduir, seguida de ‘fer salat’, ‘fer un misto’ i ‘fer dissabte’ (empatades), i la cinquena en discòrdia és ‘fer goma’. 

  Fem-ne cinc cèntims de totes cinc! 

  Fer moixoni: ‘moixoni’ és una expressió utilitzada per imposar silenci. És un derivat popular de ‘moix, moixó’, en el sentit de ‘silenciós’, com el gat que s’esmuny sense fer soroll. Seria  equivalent a ‘fer mutis’ . Així doncs, si volem dir que es faci silenci podem dir: “Moixoni!”, o bé “Mutis!”, o bé “Muts i a la gàbia”. Tot plegat seria el mateix que dir: “Calleu!”.  

  Fer salat: expressió que significa ‘arribar tard’. L’origen és incert, però es pensa que podria  tenir relació amb el fet que quan un menjar és salat, ja has fet tard: no hi ha res a fer. Una expressió equivalent és ‘arribar a misses dites’. 

  Fer un misto:   fer un xut defectuós en què es dona un cop tangencial o d’esquitllada a la pilota que recorre una distància molt curta. Probablement el seu origen prové de l’anglès miscue ‎ (literalment «fallar el [cop de] tac») originat en el billar, assimilat popularment amb l’acció de rascar un misto per encendre’l. També es pot dir ‘fer misto’ o ‘fer mistos’. 

  Fer dissabte: Fer la neteja i endreça de la casa, d’una habitació, etc. Demà, que no has de sortir, farem dissabte. Fer dissabte d’una habitació. L’origen de l’expressió es remunta a l’edat mitjana en què els jueus (que feien festa dissabte) i els cristians (que feien festa diumenge). Justament en època de conflictes els jueus feien enrenou de neteja el dissabte per fer veure que no seguien la prescripció jueva. Així doncs l’enrenou de neteja es va associar a l’expressió ‘fer dissabte’, que avui dia es pot fer qualsevol dia de la setmana. 

  Fer goma: expressió que significa exhibir-se públicament. Sembla que la locució té l’origen en les persones que es posaven goma als cabells, a les toques, per arreglar-se. D’aquí ve goma que, en català vol dir ‘un conjunt de gomosos’ i ‘ostentació del gomós’. ‘Gomós’  és un home exageradament curós en el vestir, que segueix rigorosament la moda. Altres locucions sinònimes serien ‘fer el merda’, ‘fer el tifa’ o ‘fer el fatxenda’. 

  Fem un pensament o un cop de cap i mirem de fer-les servir, provem d’incorporar-les a la nostra parla per fer-la més variada, per donar-hi més color i, en definitiva, per recuperar expressions populars. 

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço