• El 9 Ets i uts. Tenir un os a l’esquena

    Núm. 324// Abril ja és aquí i la campanya “A l’abril cada paraula val per mil” no falla! En la dotzena edició, des del CNL d’Osona, continuem reivindicant la riquesa de les frases fetes, aquesta vegada amb el verb TENIR. Què vol dir tenir la paella pel mànec? I què vol dir tenir fred de peus? Segur que molts de vosaltres les coneixeu, o potser no? I si les coneixeu, les feu servir? 

    Si reviseu els aparadors dels comerços de la comarca durant el mes d’abril n’hi trobareu 30 de diferents d’exposades i podreu jugar a endevinar-ne el significat.  

     

    Fixem-nos amb una de les que hi trobareu: tenir un os a l’esquena. Es pot fer servir per dir que algú és gandul, que no li agrada ajupir l’esquena, vaja! Sembla ben literal perquè si només tinguéssim un os a l’esquena no la podríem doblegar, segur! Hi ha una altra expressió sinònima, tenir l’os bertran que, segons la veu popular, parla d’un famós herbolari barceloní, anomenat Bertran, que descobrí que la mandra era produïda per una inflamació de l’espinada i que, casualment, es podia guarir amb uns pegats d’herbes que ell venia.  

     

    Descobriu la resta de frases fetes i proveu d’endevinar-ne el significat. Podeu participar en el concurs emplenant la butlleta del blog “A l’abril cada paraula val per mil” https://blogs.cpnl.cat/concurscat/  o també podeu participar al concurs d’El 9 Nou  a través dels formularis de l’edició digital o del nostre instagram @cnlosona, on cada dia podeu respondre a través de les històries.  

     

    No tingueu cap os a l’esquena i prepareu-vos per participar-hi a partir del 8 d’abril. 

     

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço