• Josep Maria de Sagarra

  cartell 25 Josep M.de Sagarra JÒQUERJosep M. de Sagarra (Barcelona, 1894-1961). Llicenciat en Dret el 1914. Estudis inacabats de Diplomàcia a Madrid. Professional de les lletres. Els seus orígens són aristocràtics. Autor teatral, periodista, poeta, novel·lista i traductor. Reconeix el mestratge de Maragall i dels postsimbolistes; té relacions amistoses amb els noucentistes però es manté fidel als modernistes. La seva lírica recrea motius populars i la seva èpica recrea mites nacionals catalans. Destaquen poemes com “El poema de la taverna” (Cançons de taverna i oblit), “Cant segon” (El comte Arnau) i Poema V (Cançons de rem i de vela). El poema escollit per a la campanya “A l’abril cada paraula val per mil” forma part d’aquest últim recull.

  _____________________________________________

  VI

  Vinyes verdes vora el mar

  ara que el vent no remuga,

  us feumés verdes i encar

  teniu la fulla poruga,

  vinyes verdes vora el mar.

  Vinyes verdes del coster,

  sou més fines que la userda.

  Verd vora el blau mariner,

  vinyes verdes del coster.

  Vinyes verdes, dolç repòs

  vora la vela que passa;

  cap al mar vincleu el cos

  sense decantar-vos massa,

  vinyes verdes, dolç repòs.

  Vinyes verdes, soledat

  del verd en l’hora calenta.

  Raïm i cep retallat

  damunt la terra lluenta;

  vinyes verdes, soledat.

  vinyes que dieu adéu

  al llagut i a la gavina,

  i al fi serrellet de neu

  que ara neix i que ara fina…

  Vinyes que dieu adéu!

  Vinyes verdes del meu cor…

  Dins del cep s’adorm la tarda,

  raïm negre, pàmpol d’or,

  aigua, penyal i basarda.

  Vinyes verdes del meu cor…

  Vinyes verdes vora el mar,

  verdes a punta de dia,

  verd suau de cap al tard…

  Feu-nos sempre companyia,

  vinyes verdes vora el mar!

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço