• EL 9 ETS i UTS. Lèxic. Bunyols de Nadal!

  Núm. 48// Bunyols de Nadal!

  S’acosten les festes de Nadal  – no ‘els Nadals’, com diu algú- i per aquestes dates fem servir alguns mots que la resta de l’any estan adormits. Parem-hi atenció i intentem dir els que toquen:

  Hi ha la celebració del dia de Nadal, que és el 25 de desembre i de la Nit de Nadal (i no pas ‘Nit bona’), que és el dia 24, o sigui la vigília de Nadal. És en aquesta data que se sol fer cagar el tió (i no ‘fer el cagatió’ o ‘cagar el tió’ – aquest últim cas no me’l vull imaginar!).  Les cases es decoren amb un pessebre (i no un ‘belem’) i un arbre de Nadal carregat de llumets (i no de ‘llumetes’) i de garlandes o serrellets (i no ‘guirnaldes’ o ‘espumillons’).

  El dia 31 de desembre se celebra la Nit de Cap d’Any (i no ‘Nit vella’), en la qual ens mengem el raïm o els 12 grams de raïm (i no ‘els raïms’) i l’endemà és el dia de Cap d’Any (i no ‘Any nou’).

  Mengem torrons, neules, escudella i carn d’olla, tortell de reis, pollastre rostit, gall dindi farcit, canelons… Fixem-nos-hi bé i evitem els bunyols!

  I a l’hora d’expressar bons desitjos amb una nadala (i no un ‘christmas’), mirem de dir i escriure Bon Nadal (i no ‘Feliç Nadal’) o Bones festes.

  I com a curiositat, mireu com es diu en altres llengües:

  Bon Nadau e erós an nau (aranès

  Bo Nadal e feliz ano novo (gallec

  Feliz Navidad y próspero año nuevo (castellà

  Zorionak eta urte berri on (èuscar

  Joyeux Noël et bonne année (francès

  Frohe Weihnachten und ein gutes neues Jahr (alemany

  Buon Natale e felice anno nuovo (italià

  Merry Christmas and Happy New Year (anglès)

  Molts refranys de Nadal ens parlen de retrobament familiar, de la llargada del dia, d’aspectes agrícoles i d’un temps en què sembla que feia molt més fred que no pas ara.

  Us n’exposem alguns a continuació:

  Per Nadal, cada ovella al seu corral i per Sant Esteve, cadascú a casa seva 

  Per Nadal, pas de pardal; per Sant Esteve, un de llebre; per Any Nou, un de bou; i pels Reis, ase és qui no ho coneix.

  Nadal amb lluna any de fortuna

  Les dolçaines de Nadal solen dur mal de queixal

  El vi de Nadal ni emborratxa ni fa mal

  Nadal en dimarts dolent per als sembrats

  Nadal amb gelada duu bona anyada

  De Nadal a Sant Esteve durarà la bondat teva

  Pels Reis el dia creix i el fred neix

   

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço