• El 9 Ets i uts. Llengua a Instagram

  Installengua

   

  Núm.111// Sovint sentim a dir que el català no té gaire presència a les xarxes, que els adolescents consumeixen continguts en castellà i anglès, que no tenim influenciadors en català…pot ser que no ho haguem mirat bé?

  Pel que fa al camp de la llengua tenim multitud de comptes, sobretot a Instagram, però també a Twitter, que fan del manteniment i l’estudi del català el seu principal motiu d’existir. De fet, algun dels seus administradors (com el ja famós Virgili) ha fet el salt als micròfons de la ràdio com a col·laborador o a les pantalles com a entrevistat.

  Farem un petit recull de comptes d’Instagram, per tant eminentment visuals, que produeixen moltes publicacions sobre la llengua catalana. Alguns tracten aspectes més ortogràfics, d’altres sobre la interferència d’altres llengües i alguns només recullen fragments bonics de la literatura i la música en català.

  @somlaincorrecta és una empresa formada per dues joves que es dediquen a corregir i assessorar, i a fer bullir l’olla d’Instagram amb publicacions irreverents que reivindiquen un català normatiu però gens encotillat.

  @riquesalexica és un compte gestionat per una valenciana, un català i una eivissenca. Recuperen mots dialectals que estan en desús i reivindiquen que el català pot expressar el mateix que qualsevol altra llengua.

  @lletraferint és, potser, el més trapella dels comptes que mostrem. És una pàgina de mems que tenen com a base l’ús de la llengua, els barbarismes…tot amb humor i rigor.

  @adagi_s és un recull de frases fetes en publicacions amb fons blanc. Destaca per la senzillesa i la genuïtat de les expressions que comparteix.

  @catalapelmon un compte que extreu versos de cançons, poemaris, entrevistes…adagis que, en general, són bonics o tenen una sonoritat especial. Publicacions més literàries i musicals que no pas lingüístiques.

  Així doncs, ja teniu unes quantes raons per començar a utilitzar Instagram per alguna cosa que no sigui fer el xafarder. I, si voleu, comenceu per seguir el @cnlosona que us mantindrà informats del que fem i us entretindrà alhora!

   

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço