• El 9 Ets i uts. Terminologia que ens ha portat la COVID-19

    Núm. 179// En el context de pandèmia que vivim, han aparegut nous termes al mitjans de comunicació, com ara Rt, que és la taxa de contagi i que mesura la velocitat d’expansió de la malaltia. Més concretament, calcula el nombre d’infeccions que pot causar una persona contagiada amb coronavirus –la R ve de l’anglès reproduction number i la t és el temps. Altres mots, ja coneguts o no tant, que s’han tornat rellevants són: higiene (que ve del francès hygiène, i aquest el va prendre del grec hygieinón ‘salut’), mascareta màscararentat o rentada de mansUCI (unitat de cures intensives) o gel hidroalcohòlic (també conegut com a gel antisèptic, desinfectant o higienitzant).  

    També han pres rellevància confinamentdesconfinament i desescalada (que és la reducció gradual de les mesures excepcionals adoptades per frenar la pandèmia de COVID-19). No ens pot faltar tampoc, encara que sigui odiosa, però absolutament necessària, la distància de seguretat o física, que fa referència a l’espai que hi ha d’haver entre dues persones per evitar el contagi d’una malaltia. Aquest terme no s’ha de confondre amb distància social, que es fa servir en la psicologia i que és la ‘separació d’una persona o d’un grup respecte a altres persones o grups’. El culpable de tot plegat és el SARS-CoV, de l’espècie coronavirus, relacionat amb la síndrome respiratòria aguda greu. Per acabar, no podem oblidar la vacuna (o el vaccí, aquest últim usat per alguns, pocs, mitjans de comunicació). 

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço