• El 9 Ets i uts. Lèxic: Dites sobre la salut

    Núm. 180// En el terreny lingüístic, sempre hi ha una part que no és gens àrida, al contrari, ben simpàtica i amena, com són els refranys, que sovint oblidem però que existeixen i els hem de rescatar de l’oblit quan ens són ben útils. Avui en veurem de referents a la salut. 

    El primer refrany podria ser dietètic: Una poma cada dia el metge t’estalvia, que també té un paral·lel anglès (An apple a day keeps the doctor away). N’hi ha un altre amb el mateix significat: Una poma cada nit treu al malalt del llit. N’hi ha que parlen de l’aigua, font de vida, i de l’alcohol: Molt vi és metzina, l’aigua, medecina. Recordem que metzina significa ‘verí’ i curiosament aquest mot és l’evolució en català del llatí medicina, que ens ha arribat per via culta. 

    També se sol dir que: La dieta és la medecina més discreta. Discreta però força eficaç. O també, i és ben cert, que Qui té sanitat és ric i no ho sap. O fins i tot Sanitat val més que riquesaJa ho diuen els metges: cal seguir una bona dieta, cal estar actiu, tenir entusiasme i ser optimista davant els fets que afrontem a la vida i dormir les hores que convé.  

    Aquest escrit és a la salut de tots i totes els qui hi deixen la pell cada dia! I és que De metge, boig i poeta, tots en tenim una miqueta. 

     

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

alabril21 apòstrof beure bisbe bull carnestoltes català cursos dret DUC erradicar etsiuts expressions fil frase feta frases fetes got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia llengua lèxic musell nova gramàtica numerals paraules parts llibre porc recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tramvia tres tombs tèxtil verbs vint-i-nou xoriço