• El 9 Ets i uts. Lèxic: Dites sobre la salut

    Núm. 180// En el terreny lingüístic, sempre hi ha una part que no és gens àrida, al contrari, ben simpàtica i amena, com són els refranys, que sovint oblidem però que existeixen i els hem de rescatar de l’oblit quan ens són ben útils. Avui en veurem de referents a la salut. 

    El primer refrany podria ser dietètic: Una poma cada dia el metge t’estalvia, que també té un paral·lel anglès (An apple a day keeps the doctor away). N’hi ha un altre amb el mateix significat: Una poma cada nit treu al malalt del llit. N’hi ha que parlen de l’aigua, font de vida, i de l’alcohol: Molt vi és metzina, l’aigua, medecina. Recordem que metzina significa ‘verí’ i curiosament aquest mot és l’evolució en català del llatí medicina, que ens ha arribat per via culta. 

    També se sol dir que: La dieta és la medecina més discreta. Discreta però força eficaç. O també, i és ben cert, que Qui té sanitat és ric i no ho sap. O fins i tot Sanitat val més que riquesaJa ho diuen els metges: cal seguir una bona dieta, cal estar actiu, tenir entusiasme i ser optimista davant els fets que afrontem a la vida i dormir les hores que convé.  

    Aquest escrit és a la salut de tots i totes els qui hi deixen la pell cada dia! I és que De metge, boig i poeta, tots en tenim una miqueta. 

     

Categories

Històric

Enllaços

Núvol d'etiquetes

anglicisme apòstrof beure bones cap d'any; carnestoltes català cavallfort cursos dret empresa erradicar escola etsiuts expressions ferro fil frase feta frases fetes gentilicis; osona; got hidrònims informacions itujugues itujuguesencatala jocs jocs en català justícia lèxic nova gramàtica Osona paraules pillar; agafar; enxampar porc pujar i apujar; baixar i abaixar recursos riquesa lèxica sinònims temps termcat tonis topònims tèxtil verbs xoriço